Trzeba wypłukać ryż, i to tak porządnie kilka razy, aż większość skrobii zostanie wypłukana, a woda nie będzie mętna. Wody powinno być mniej więcej na palec więcej od ryżu. Można dodać kroplę oleju bądź oliwy. Nastawić na gaz i pozwolić się zagotować. Kiedy się zagotuje i woda zacznie bulgotać, to na najmniejszym ogniu zostawić pod przykryciem na ok 12 min. Można też przełożyć do nagrzanego, ale wyłączonego piekarnika, żeby sam doszedł. jeśli często gotujecie ryż, polecam zastanowić się nad kupieniem ryżowara https://multiranking.pl/najlepsze-ryzowary-ranking/
Forum Jak gotujecie ryz?
2 | Ostatni wpis
czw., 03/05/2026 - 12:04
czw., 03/05/2026 - 11:26
Hej, jak gotujecie ryż? Macie specjalny ryżowar, czy zwyczajnie w garnku? Ja do tej pory gotowałam ryż dla dziecka osobno (łyżkę ryżu zwyczajnie w wodzie), natomiast dla nas niestety zdarzało się w woreczku. Nie umiem ugotować ryżu na sypko w wodzie bez woreczka, wychodzi papka, nawet wg przepisów internetowych. Niemniej syn skończył rok, ja wracam do pracy i nie mam czasu na osobne gotowanie ryżu dla niego, więc chciałabym nauczyć się go gotować bez woreczka dla wszystkich, tak aby wyszedł sypki i smaczny. Macie może jakieś patenty? Czy warto kupić ryżowar? Zazwyczaj jadamy ryż basmati, jeśli to ma jakieś znaczenie