Forum chleby



3 odpowiedzi | Ostatni wpis

Dana, pieczywo które nie ma glutenu nie urośnie na puch... niestety. Może spróbuj dodać gotowanych ziemniaków żeby chlebek był bardziej wilgotny a nie twardy jak skała :) 

Polecam Ci moje sprawdzone przepisy na pieczywo bez pszenicy:

http://www.przepisownia.pl/chleby-bu%C5%82ki-przepisy/chleb-gryczany-z-ziemniakami/469519

 

http://www.przepisownia.pl/chleby-bu%C5%82ki-przepisy/chleb-bezglutenowy-eli/469508

 

I jeszcze jeden, w którym mąkę pszenną można zastąpić jaglaną. Polecam:

 

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/2014/05/chleb-z-orkiszem-na-maslance.html

 

 

Daj znać jak Ci smakowały Smile Pozdrawiam, Ela  

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


witam,

mam pytania odnośnie pieczenia chlebów ale nie pszennych...

wszystkie chleby, jakie robiłam do tej pory: żytnie, orkiszowe, z kaszy jaglanej, gryczanej, bez dodatku maki pszennej, wychodziły mi twarde jak kamienie. Mimo, że urosły w misce przed pieczeniem, to po upieczeniu są twarde, nie puszyste, bardzo się kruszą, nie da sie ich zjeść na drugi dzień.

nie wiem, czy mam "taką złą rękę" do ciasta drożdżowego, czy to błąd techniczny.

macie jakieś pomysły????

dziekuję za wskazówki Dana