Forum Bita śmietana



6 odpowiedzi | Ostatni wpis

Witam, 

moim dobrym sposobem na sztywną bitą śmietanę jest schłodzenie w zamrażalniku na ok. 1/2 godz. opakowania śmietany.Polecam śmietany 30% w opakowaniu w woreczku - często w gramaturze 500 ml, w kubkach też są dobrej jakości , ale zawsze należy dostosować do ilości śmietany czas ubijania i obroty. Przy małej ilości śmietany wystarczą niekiedy obr. 3, 3,5 - pamiętajmy że pomiędzy pełnymi obrotami TM też pracuje i niekiedy lekko podniesione lub podwyższone pokrętło daje super efekt.


Kiedy śmietana przestaje "chlapać" przez otwór zdejmij miarkę termomix-a z otwotuubijanie to napowietrzanie Smile więc dodatkowe powietrze się przyda.Przynajmniej tak u mnie jest, że główną wypadkową udanej bitej śmietany jest:- zimna i dobra śmietana Smile 30%- zimne naczynie miksujące (schładzam je przed ubijaniem pod bardzo zimną wodą- kiedy się da zdjęta miarka z otworu w pokrywieNie poddawaj się Smile moje kilka pierwszych śmietan też zamieniło się w masło.Teraz już wychodzą jak trzeba!PS. Nieudaną bitą śmietanę (czyli masło) można śmiało wykorzystać do ciasteczek np. takich :Dhttp://www.przepisownia.pl/przepisy/ciasteczka-bankietowe-kakaowo-wanili...

http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków

http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie


Smile Love dziekuje za podpowiedź  Mixingbowl closed pozdrawiam


Już tu są/były takie wątki ale sprawdź z jakiej śmietany korzystasz, jak kupujesz to najlepsza jest taka z lodówki (nie z kartonika poza lodówką). Powinna byc zimna i naczynie też chłodne. Śmietana nie powinna być homogenizowana. Masło to za długi czas ubijania. Płynna to raczej wina śmietany... 500 g = ok 1 min. na obr. 4 z motylkiem (TM31).


Ciągle mam problem i często wycodzi mi właśnie masło,albo bita śmietana za żadka nie do końca ubita. Czy ktoś ma taki problem co robię żle?Ile czasu ubijacie śmietanę. Robiłam już kilka razy i zawsze porażka, Proszę o pomoc Smile