3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Syrop imbirowy - do herbaty, do piwa, na rozgrzanie


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

1 butelka/butelki/butelek

Syrop imbirowy - do herbaty, do piwa, na rozgrzanie

  • 200g świeżego imbiru pokrojonego na małe kawałki, waga po obraniu ze skórki
  • 350g cukru
  • 550g wody, zimnej lub w temperaturze pokojowej
  • 6
    35min
    Czas całkowity 35min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia wrzucamy imbir, a następnie zasypujemy go cukrem i zalewamy wodą. Podgrzewamy aż zacznie się gotować (10min/100℃/obr.1), po czym ściągamy miarkę z pokrywy (można postawić na wierzchu koszyczek, ale nie ma potrzeby bo syrop nie chlapie) i dalej gotujemy (15-20min/100℃/obr.1) do momentu aż syrop nieco zgęstnieje i nabierze złotego koloru.
  2. Zawartość naczynia przelewamy przez sitko wyłożone gazą i ustawione na szklanej misce. Zlany w ten sposób syrop powinien być klarowny.
  3. Syrop przelewamy do przygotowanych wcześniej szklanych butelek (umytych, wyparzonych i całkowicie wysuszonych), które szczelnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do czasu całkowitego wystygnięcia (ja najczęściej robię syropy wieczorem i zostawiam je do rana na blacie).
  4. Dodajemy kilka łyżeczek gotowego syropu do herbaty lub innych napojów.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

W ciemnym i suchym pomieszczeniu nieotwarty syrop przechowujemy 2-3 miesiące (powinien postać dłużej, ale jeszcze nie sprawdzałam). Po otwarciu natomiast przechowujemy go w lodówce do 3-4 tygodni (dlatego najlepiej od razu po przygotowaniu rozlać go do kilku mniejszych butelek - z podanych proporcji wychodzi ok. 600ml syropu).


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Świetny przepis. Ja gotowałem o 20 minut...

    Zgłoszony przez GusGus na grudnia 8, 2017 at 13:44.

    Świetny przepis. Ja gotowałem o 20 minut dłużej, dodałem goździki i sok z jednej cytryny.
    Wyszły dwie butelki po prawie pół litra.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • właśnie syrop się gotuje. dla wzmocnienia smaku...

    Zgłoszony przez iwab1973 na grudnia 3, 2017 at 15:53.

    właśnie syrop się gotuje. dla wzmocnienia smaku dodałam jeszcze goździki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawy przepis, spróbuję napewno. Imbir działa...

    Zgłoszony przez ola12315 na grudnia 1, 2017 at 20:25.

    Ciekawy przepis, spróbuję napewno. Imbir działa rozgrzewająco więc na zimowe wieczory w sam raz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze