Składniki
1 butelka/butelki/butelek
Syrop imbirowy - do herbaty, do piwa, na rozgrzanie
- 200g świeżego imbiru pokrojonego na małe kawałki, waga po obraniu ze skórki
- 350g cukru
- 550g wody, zimnej lub w temperaturze pokojowej
-
6
35min
Czas całkowity 35minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przygotowanie
- Do naczynia wrzucamy imbir, a następnie zasypujemy go cukrem i zalewamy wodą. Podgrzewamy aż zacznie się gotować (10min/100℃/obr.1), po czym ściągamy miarkę z pokrywy (można postawić na wierzchu koszyczek, ale nie ma potrzeby bo syrop nie chlapie) i dalej gotujemy (15-20min/100℃/obr.1) do momentu aż syrop nieco zgęstnieje i nabierze złotego koloru.
- Zawartość naczynia przelewamy przez sitko wyłożone gazą i ustawione na szklanej misce. Zlany w ten sposób syrop powinien być klarowny.
- Syrop przelewamy do przygotowanych wcześniej szklanych butelek (umytych, wyparzonych i całkowicie wysuszonych), które szczelnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do czasu całkowitego wystygnięcia (ja najczęściej robię syropy wieczorem i zostawiam je do rana na blacie).
Dodajemy kilka łyżeczek gotowego syropu do herbaty lub innych napojów.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz
Porady
W ciemnym i suchym pomieszczeniu nieotwarty syrop przechowujemy 2-3 miesiące (powinien postać dłużej, ale jeszcze nie sprawdzałam). Po otwarciu natomiast przechowujemy go w lodówce do 3-4 tygodni (dlatego najlepiej od razu po przygotowaniu rozlać go do kilku mniejszych butelek - z podanych proporcji wychodzi ok. 600ml syropu).
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedziwab1973: ile dałaś goździki
iwab1973: ile dałaś goździki
Wydaje mi się że za bardzo słodki wyszedł, za...
Wydaje mi się że za bardzo słodki wyszedł, za duzo cukru. Następnym razem dodam więcej imbiru.
Rewelacja! Teraz spróbuję jeszcze z goździkami...
Rewelacja! Teraz spróbuję jeszcze z goździkami ^_^ dzięki za inspirację!
Świetny przepis. Ja gotowałem o 20 minut...
Świetny przepis. Ja gotowałem o 20 minut dłużej, dodałem goździki i sok z jednej cytryny.
Wyszły dwie butelki po prawie pół litra.
właśnie syrop się gotuje. dla wzmocnienia smaku...
właśnie syrop się gotuje. dla wzmocnienia smaku dodałam jeszcze goździki.
Ciekawy przepis, spróbuję napewno. Imbir działa...
Ciekawy przepis, spróbuję napewno. Imbir działa rozgrzewająco więc na zimowe wieczory w sam raz