3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Syrop daktylowy -naturalny słodzik


Wydrukuj:
4

Składniki

2 słoik/słoiki/słoików

SYROP DAKTYLOWY

  • 150 g daktyli suszonych, -bez pestek
  • 200 g ciepłej wody, -przegotowanej
5

Przygotowanie

    Syropu daktylowego
  1. 1.Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na ok. 3-4 godz.


    2.Daktyle razem z wodą umieścić w naczyniu i gotować 20-30 minut / 90*C / obr.1


    3.Całość zmiksować 1 min. / obr 7-10 -w połowie czasu można przerwać miksowanie i zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia na dno. Jeżeli jest za gęsty, można dodać wrzątku do żądanej konsystencji.


    4.Przelać do słoiczków, zakręcić i zostawić na zakrętkach do wystudzenia. Gotowej masy mamy ok.300g


    5.Przechowywać najlepiej w lodówce. Po otwarciu zużyć w ciągu 5-7 dni.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Daktyle są cennym źródłem magnezu, potasu, żelaza a także kwasu foliowego i wit.B6. Jak wszystkie suszone owoce są bogate w błonnik.

Taki syrop może być zamiennikiem miodu lub syropu klonowego (bardzo drogiego).

Gęsty jest świetnym dodatkiem do deserów, naleśników, kaszy jaglanej na śniadanie... Podczas gotowania możemy postawić koszyczek zamiast miarki, wtedy lepiej odparuje.

Troszkę rzadszy z powodzeniem nadaje się do słodzenia kawy lub herbaty (2 łyżeczki syropu = 1łyżeczka cukru).  Ilość dodanej wody zależy od tego, jak gęsty syrop chcemy mieć. Polecam

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo fajny i zdrowy syropik

    Zgłoszony przez Mac na stycznia 31, 2016 at 10:52.

    Bardzo fajny i zdrowy syropik tmrc_emoticons.) dziękuję za przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjny. Do wszystkiego. 

    Zgłoszony przez Dorota1000 na stycznia 24, 2016 at 20:02.

    Rewelacyjny. Do wszystkiego.  Love 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • tak długo się zabierałam aby

    Zgłoszony przez HaniaJ. na kwietnia 2, 2014 at 22:20.

    tak długo się zabierałam aby zrobic ten syroptmrc_emoticons.) a dzieki Tobie mam juz gotowatmrc_emoticons.) super dziękitmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis  bardzo ciekawy,

    Zgłoszony przez smoczek na kwietnia 2, 2014 at 19:39.

    Przepis  bardzo ciekawy, dodaję do wypróbowania.Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Agata masz rację. Moje

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 2, 2014 at 13:45.

    Agata masz rację. Moje pierwsze podejście do tego syropu było takie, że zalewałam wrzątkiem i po namoczeniu miksowałam. Ale taki syrop wytrzymywał o połowę krócej i dlatego wypróbowałam wersję z gotowanie. Taki bez gotowania jest jaśniejszy a ten ugotowany, odparowany jest ciemniejszy. tmrc_emoticons.) Cieszę się, że kolejny moj przepis przypadł Ci do gustu tmrc_emoticons.) Pazdrawiam 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu dziękuję za super przepis

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na kwietnia 1, 2014 at 13:09.

    Elu dziękuję za super przepis na naturalną słodycz Big Smile Pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki!  wspaniały przepis na

    Zgłoszony przez Agata Michaud na kwietnia 1, 2014 at 12:03.

    Dzięki!  wspaniały przepis na naturalny słodzik  tmrc_emoticons.)

    ja często słodzę desery czy wypieki daktylami, które miksuje z ciastem w TM,  a pomysł z dodawaniem syropu daktylowego bardzo mi się podoba, bo jest praktyczniejszy (daktyle są już wcześniej zmiksowane) tmrc_emoticons.)

    zastanawiam się, czy można go zrobić bez gotowania daktyli tylko zalewając gorącą wodą, pewnie wtedy byłby krótszy czas przechowywania? 

     

     

     

    Pozdrawiam

    Agata 

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze