Składniki
5 słoik/słoiki/słoików
Dżem
- 500 g pomarańczy
- 500 g marchewek
- 2 kwaśne jabłka ( ok 120 g)
- skórka z 2 pomarańczy pokrojona w paseczki lub starta
- sok z 1 cytryny
- 250 g wody
- 500 g cukru
- 20 g pektyny jabłkowej lub 1 dżemix 2:1 (niekoniecznie)
- 1 łyżeczka posiekanych listków lawendy i rozmarynu
-
6
10min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1. Pomarańcze obrać, pokroić na kawałki i zmiksować czas 8-10 sek, / obr.5.
Przełożyć do innego naczynia
2. Marchew obrać, pokroić na kawałki, zmiksować czas 8 sek / obr.8
3. Dodać pomarańcze i resztę składników (bez ziół); gotować – 20min./temp.90*C/ obr.2
4. Na 5 minut przed końcem dodać posiekane listki ziół
5. Przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia
Dżemu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Zainspirował mnie dżem marchewkowy Magi
Kilka lat temu byłam na wakacjach we Włoszech; nocowaliśmy w San Benedetto Po i gospodarze na śniadania serwowali pyszne dżemy własnej produkcji. Ten wyjątkowo nam zasmakował, więc poprosiłam o przepis... i dopiero teraz sobie o nim przypomniałam
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzRewelacja, dziś zrobiony z
Rewelacja, dziś zrobiony z mala ilością cuku
Pomarańcze już są , jutro
Pomarańcze już są , jutro próba ! Mam na niego dużo ochotę !
madziagr napisał: Czy jak
W przepisie żelfix lub dżemix jest podany jako alternatywa do pektyny jabłkowej, która jako środek naturalny jest przeze mnie bardziej polacana. Jeżeli nic, co może zagęścić ten dżem nie dodasz, to oczywiście nie wyjdzie odpowiednio gęsty. Można próbować dodać 1-2 jabłka ze skórką, ale wtedy zmieni się też smak dżemu. Wegetarianie dodają agar-agar, ale ja mam małe doświadczenie z tym zagęstnikiem z alg morskich.
Pozdrawiam, Ela
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Czy jak dodam składniki o
Czy jak dodam składniki o tych samych proporcjach tylko bez zelfixu to dzem wyjdzie odpowiednio gesty?? Jeśli nie to czym zagescic aby uniknąć dodawania zelfixu??
Smak fajny, ale drażnią mnie
Smak fajny, ale drażnią mnie wiórki marchewki. Może powinnam jeszcze mocniej ją zmiksowac? I również wyszedł mi za rzadki, ale dodałam galaretki i myślę, że będzie ok.
Pycha, robię drugi rok z
Pycha, robię drugi rok z rzędu,a w tym roku obdaruję wszystkich na Mikołaja
Ponieważ w zeszłym roku specjalnie musiałam kupic lawendę, w tym już pamiętałam i nazrywałam w lato i zamroziłam.
Nie lubię słodkich , więc dałam tylo 300g cukru.
Polecam!!!!
Dżem wspaniały mimo, że nie
Dżem wspaniały mimo, że nie miałam lawendy ani rozmarynu. Dałam 100g wody, żelfix i 250g cukru. Mogłam jeszcze mniej bo wyszedł bardzo słodki.
2 pomarańczowe galaretki
2 pomarańczowe galaretki załatwiły sprawę , pewnie nie jest już to taki sam smak jak powinien , ale moim zdaniem też bardzo dobre.
Myślę, że to zależy od tego
Myślę, że to zależy od tego jak soczyste są owoce i sama marchewka. Na przyszłość dodaj mniej wody na początku i ewentualnie dolej jej jeżeli będziesz widziała, że trochę za gęsty Mnie do tej pory nie wychodził za rzadki. Cieszę się, że smak Ci pasuje.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Dziekuję, właśnie tak
Dziekuję, właśnie tak zrobiłam . Dam znać jak ostygnie co z tego wyszło. Jak myślisz czemu wyszłedł mi rzadki ten dżemik? Pytam tak na przyszłość , bo napewno będę go często robiła.
Nie sądzę żeby gęstość dżemu
Nie sądzę żeby gęstość dżemu zależała od tego w jakim urządzeniu było robione: TM21 czy TM31... No pewnie że szkoda wywalić! Wywala się w ostateczności a Ty piszesz, że "smak super" Do gotującego się dżemu dodaj 1-2 galaretki pomarańczowe (te dostaniesz na pewno!), pogotuj razem z nimi ok.3 minuty i przelej do słoików. Jak ostygnie to będzie gęściejsze. Daj znać, czy pomogłam, pozdrawiam. Ela
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Smak super , ale wyszedł mi
Smak super , ale wyszedł mi bardzo rzadki , zrobilam wszystko tak jak w przepisie , nie mialam tylko ani pektyny ani dżemixu , myślałam że przez noc zgęstnieje ale niestety , własnie wyciągnełam ze słoików i pogotuję jeszcze , tyko nie wiem czym zagęścić bo nigdzie nie dostałam wczoraj tych zagęszczaczy a szkoda byłoby wywalić . Może to dlatego ,że robiłam w TM21?
Malami, ja używam listków
Malami, ja używam listków lawendy, która rośnie u mnie w ogródku. Jakoś nie słyszałam, że są odmiany jadalne i niejadalne... Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wieniu, dziękuję bardzo za
Wieniu, dziękuję bardzo za komentarz i ocenę dżemu. Bardzo się cieszę, że dżemik smakuje. Pozdrawiam serdecznie, Ela
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
przepis świetny. Zrobilam
przepis świetny. Zrobilam dokladnie wg. podanej procedury. Smakował wszystkim, którzy jedli. Doskonały do naleśników i maślanych bułeczek - pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
cudowny dżem-uwielbiam
cudowny dżem-uwielbiam go.robiłam do tej pory bez listków lawendy bo nie wiem,gdzie można kupic jadalną.moze ktos podpowie
Magi cieszę się, że takie
Magi cieszę się, że takie połączenie smaków w dżemie też Ci odpowiada Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Eluniu dżemik zrobiłam, jest
Eluniu dżemik zrobiłam, jest pyszny. Naprawdę super połączenie smaków polecam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
I co dziewczyny robiłyście
I co dziewczyny robiłyście już ten dżemik? Jak Wam smakuje takie połączenie? Ja zrobiłam kilka porcji i sporo rozdałam znajomym na spróbowanie i zachętę do samodzielnego robienia dżemikow A resztę na bierząco wyjadają dzieci tak bardzo im smakuje
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Ja tez zrobię i polecę innym
Ja tez zrobię i polecę innym moim znajomym. Elu, Ciebie juz polecałam wielu osobom jako znakomitą osobowość i świetną kucharkę! Podziwiam! To wiesz, już Ci o tym pisałam.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Elu super przepis. Dzisiaj po
Elu super przepis. Dzisiaj po pracy lecę po składniki i go zrobię dziekuję za super pomysł
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Brzmi pięknie, chętnie
Brzmi pięknie, chętnie wypróbuję