Składniki
0 porcja/porcje/porcji
- 500g słoniny pokrojonej w kostkę, 200g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę ,150g kiełbasy pokrojonej w kostkę,300g mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę, ½ pokrojonej w kostkę surowej papryki czerwonej, 2 jabłka, obrane ,wydrążone, 2 duże cebule prze
-
6
2h 45min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
W naczyniu umieścić cebule – rozdrobnić - 10 sek, obr.4 – wyjąć do miski , następnie rozdrobnić jabłka – 6 sek,o br.4 – wyjąc i umieścić w drugiej misce.W naczyniu umieścić słoninę i boczek- podsmażyć 25 min, temp Varoma,obr.2, wsteczne. Dodać mięso i dalej podsmażać 20 min na tym samym zakresie. Po upływie 20 min przez otwór w pokrywie wrzucić kiełbasę i cebulę i dalej podsmażać 15 min. Następnie dodać paprykę i przyprawy (2 łyżki majeranku, sól i pieprz do smaku) i podsmażać jeszcze 5 min. Następnie dodać jabłka ,podsmażać całość kolejne 5 min.Smacznego!
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzMarzenamagdalena:...
Marzenamagdalena:
Moja małżonka, nie gustująca w tak tłustych potrawach, zajada się aż miło. Twierdzi, że to bardziej "mięso ze smalcem", bo rzeczywiście bogactwo mięsiwa.
Słonina pokrojona w niewielką kosteczkę to kwintesencja smaku smalczyku
Od siebie dodam jeszcze, że jeśli ktoś ma dostęp do słonin litewskich (paprykowych, pieprzowych, etc.) to takie zróżnicowanie jeszcze dopala, znakomity już, smak. Zapewne Rosjanie, Łotysze, Ukraińcy mają podobne, ale nie wiem.
Witam serdecznie, ...
Witam serdecznie,
czy zamiast słoniny mogę fodać smalec? I w którym momencie przyrządzania?
Pozdrawiam🤗
Palce lizać. Smalec pyszny .
Palce lizać. Smalec pyszny
.
Pychota! Pierwszy raz robiłam smalec i będę go...
Pychota! Pierwszy raz robiłam smalec i będę go robić chyba zawsze
!
Pyszny smalec. Robiłam bez papryki.
Pyszny smalec. Robiłam bez papryki.
Smalczyk rewelacja. Robiłam go już 3 razy
Smalczyk rewelacja. Robiłam go już 3 razy
Smalczyk rewelacja, trzymałam go w lodówce...
Smalczyk rewelacja, trzymałam go w lodówce i jadłam po 7 miesiącach od zrobienia, nic mu się nie stało. Dziś robię kolejne
,,Między tym, co słuszne, a tym, co błędne, rozciąga się wielka przestrzeń. Tam się spotkamy”
Smalec lux, pozdrawiam!
Smalec lux, pozdrawiam!
Przepis jest bardzo fajny. Smalec godny polecenia
Przepis jest bardzo fajny. Smalec godny polecenia
Dziękuje i również
Dziękuje i również pozdrawiam.
Szczerze mówiąc u mnie znika
Szczerze mówiąc u mnie znika w mig, ale z tej porcji wychodzi dość duża ilość, więc przekładam na bieżące spozycie do miseczki a resztę do pojemników i mrożę. Wyjmuję kiedy zabraknie. Polecam ten sposób.
ile czasu można go
ile czasu można go przechowywać?
,,Między tym, co słuszne, a tym, co błędne, rozciąga się wielka przestrzeń. Tam się spotkamy”
dla mnie super smak ,
dla mnie super smak , pozdrawiam
Witam smalec smażymy na
Witam
smalec smażymy na najwyższym w TM zakresie temperatury czyli na Varomie -środkowa ikonka na wyswietlaczu i pokrętłem w prawo, aż pokaże się napis Varoma.Wówczas mamy ustawioną temperaturę.Mam nadzieję ,że wyjasniłam.
Pozdrawiam i życzę wielu udanych potraw w Thermomixie.!
Jestem nowym posiadaczem
Jestem nowym posiadaczem thermomixa TM5 i nie wiem w jakiej temperaturze smażyc ten smalczyk z opisu musi być super.
Samlec super. Polecam
Samlec super. Polecam
Bardzo dziękuję i serdecznie
Bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam
łyżeczka to za mało - łyzka
łyżeczka to za mało - łyzka płaska soli -powiedzmy (powinno być dobrze) , łyżeczka pieprzu i ze dwie łyzki majeranku. Ja najczęściej próbuję w trakcie i ewentualnie dodaję jeszcze .
ok a jeżeli mogłabym prosić
ok a jeżeli mogłabym prosić jeszcze konkretniej 1łyżeczka soli ?...bo tak na oko to...
[quote=marzka13] Witam
[quote=marzka13]
Witam chciałbym wypróbować przepis ale przy czytaniu natknęłam się na perwne braki...jest napisane ,żeby dodać przyprawy natomiast w składnikach ich brak? czy mogę prosić o szczegóły ?
Pozdrawiam
Witam, przepraszam ,że tak późno odpowiadam,ale dopiero dzisiaj zauważyłam wpis. Ostatnio rzadko goszczę na przepisowni i pewne rzeczy umknęły mi. Widzę ,że przepis nie do końca "zapisał się " - oczywiście chodzi o pieprz ,sól i majeranek.Pozdrawiam
Poprostu MIODZIO -palce lizać
Poprostu MIODZIO -palce lizać -do tego własnoręcznie przygotowany chlebek i uczta ze hey Pozdrawiam
Witam chciałbym wypróbować
Witam chciałbym wypróbować przepis ale przy czytaniu natknęłam się na perwne braki...jest napisane ,żeby dodać przyprawy natomiast w składnikach ich brak? czy mogę prosić o szczegóły ?
Pozdrawiam
Super pyszny
Super pyszny
Smalec jest przepyszny, palce
Smalec jest przepyszny, palce lizać
Monia
Smalec jest przepyszny, palce
Smalec jest przepyszny, palce lizać
Monia
Dodany do wypròbowania,
Dodany do wypròbowania, Malgosiu

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

I ja również pozdrawiam
I ja również pozdrawiam Małgosię
i smalec wypróbuję 
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
O to nowa wersja smalcu. W
O to nowa wersja smalcu. W Twoim wydaniu na pewno smaczne.
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="
" width="19" height="19"> POZDRAWIAM Cię Małgosiu
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="
" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz