3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Smalec klasyczny


Wydrukuj:
4

Składniki

30 porcja/porcje/porcji

Skladniki

  • 300g boczku surowego lub podgardla
  • 500g słoniny bez skóry
  • 6
    45min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Wariacja na temat smalcu :)
  1. Jeżeli chcemy smalec smakowy, ziołowy lub wiejski można dodać po 15 minutach gotowania wiele składników. 

    Dodatki: majeranek, jabłko, cebula, czosnek, boczek możemy zamienić na boczek wędzony surowy.

     

    Świetnie smakuje jako dodatek do polania pierogów, kopytek lub młodych ziemniaków.

     

                                                  Miłego gotowania Aganiok

  2. Słoninę, boczek kroimy w kostkę, jak do gulaszu, wkładamy do naczynia miksującego i mielimy Obr.  6 /czas 15 s, co 3 s przełączamy obrotyObroty wsteczne/Brak obrotów wstecznych.

    Smażymy temperatura Varoma, czas 30 minut/obr. 2, bez miarki! Gdy pryska tłuszcz - przykryć koszyczkiem!

     

    Na koniec wszystko zmiksować, założyć miarkę!!! 1min,/obr poz 10.

     

    Smalec przelać do naczynia kamionkowego i zamieszać kilkakrotnie do zastygnięcia.

     

    *** Smalec smakuje wspaniale z ogórkami małosolnymi lub z pomidorem.

    *** Na zdjęciu chlebek ziarnisty ( do przygotowania w innych moich kulinarnych propozycjach).

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Mięso latwiej zmielić dziląc na 3 porcje.

 

Można wykonać w TM 31 i TM 21


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Smalec robię od wielu lat ale

    Zgłoszony przez Gladzinka na października 15, 2016 at 09:14.

    Smalec robię od wielu lat ale w TM jeszcze nie robiłam tmrc_emoticons.).

    Zapisuję do ulubionych i niebawem zrobię.

    Dziękuję za przepis Cooking 9

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze