Składniki
0 porcja/porcje/porcji
skórkę pomarańczową
- 150 g cukru
- 150 g skórek z pomarańczy (3-4 szt)
Przygotowanie
Pomarańcze przed obraniem bardzo dokładnie wyszorować szczoteczką i płynem do naczyń; bardzo dobrze spłukać wodą
2. Obrać pomarańcze, z obranych skórek skroić białą część (nie musi być bardzo dokładnie)
3.Obrane skórki zalać zimną wodą, tak żeby były zakryte i odstawić na 12 godzin; wodę odlać, skórki przepłukać i zalać świeżą zimną wodą -pozostawić na 12 godzin. W ten sposób pozbędziemy się goryczki i chemii, którą skórki są nasączone.
4.Do
"Blokada naczynia miksującego" wlać 500 g wody, włożyć skórki i gotować 25 min / 100*C / obr.
"Obroty wsteczne"
"Mieszanie" Po ugotowaniu odcedzić w koszyczku.
5.Dobrze odsączone skórki zważyć i posiekać 5-7 s / obr.4,5
6.Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno
"Blokada naczynia miksującego" Dodać tyle samo cukru, ile ważyły skórki i 1/5 część wody (np. jeżeli skórek było 150g to dodajemy 150g cukru i 30 g wody =150 : 5 )
7.Smażyć skórki 12 min / Varoma / obr.
"Obroty wsteczne"
"Mieszanie"
8. Przełożyć do wyparzonego słoiczka i dobrze zakręcić
skórki pomarańczowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Skórkę możemy przechowywać w lodówce przez 2-3 miesiące.
Doskonały dodatek do ciast i deserów.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSkórki wyborne. W ciągu 12 h kilka razy...
Skórki wyborne. W ciągu 12 h kilka razy wymieniłam wode i nie czuć już goryczy. Będzie jak znalazł do wielkanocnych wypieków. Polecam przepis
Znakomita do ciast i ciasteczek. Skórkę robiłam...
Znakomita do ciast i ciasteczek. Skórkę robiłam wielokrotnie ze skórek pomarańczy, a także cytryn i mandarynek. Super, dziękuję za przepis.
Skórki z mandarynek wystarczy gotować 5 min zamiast 25 min i kolejne 5 min zamiast 12 min (tylko, żeby rozpuścił się cukier) - są miękkie, dłużej gotowane zmienią się w pastę.
Czy skórkę smażymy z miarką czy bez?
Czy skórkę smażymy z miarką czy bez?
ewcia390:skórka tarta, o której piszesz, to...
ewcia390:skórka tarta, o której piszesz, to zupełnie inna skórka, świeża. Przepis na tę skórkę można porównać do kandyzowanej
A jak to wygląda z przepisami gdzie należy...
A jak to wygląda z przepisami gdzie należy dodać otartą skórkę z pomarańczy czy cytryny, czy można wykonać ten przepis bez cukru czy raczej nie? Nie wiem czy taka słodka skórka nie zmieni smaku przepisu w którym należy dodać samą skórkę.
Fantastyczny przepis polecam
Fantastyczny przepis, polecam
Idealna
Idealna
Zrobiłam...szybko i smacznie.
Zrobiłam...szybko i smacznie.[[wysiwyg_imageupload:2532:]]
WSPANIAŁE NAJLEPSZE ,
WSPANIAŁE NAJLEPSZE
, IDEALNE, POLECAM NA 100 %
MagdaP dziękuję za komentarz
MagdaP dziękuję za komentarz i polecenia. Cieszę się, że korzystacie z tego przepisu
Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu - od zeszłego roku
Elu - od zeszłego roku korzystam z tego przepisu i wszystkim go gorąco polecam - robię z pomarańczy i cytryny
Elu, pisałam,ze skorzystam z
Elu, pisałam,ze skorzystam z przepisu i właśnie nadszedł ten czas
Skórka pomarańczowa super
Nazbierałam jej sporo i zrobiłam dzisiaj - chyba wystarczy mi jej do konca przyszłego roku, :O Dzięki za przepis Pozdrawiam 
Elu, pisałam,ze skorzystam z
Elu, pisałam,ze skorzystam z przepisu i właśnie nadszedł ten czas
Skórka pomarańczowa super
Nazbierałam jej sporo i zrobiłam dzisiaj - chyba wystarczy mi jej do konca przyszłego roku, :O Dzięki za przepis Pozdrawiam 
Ilona, z mandarynek nigdy nie
Ilona, z mandarynek nigdy nie robiłam
(ciekawe dlaczego?) Bardzo często mieszam te z pomarańczy z cytrynowymi. Efekt jest bardzo dobry.
Robię też tym sposobem z samych cytryn. Jak wypróbujesz z mandarynek to daj znać jak wyszło?
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
dzisiaj zrobiłam skórkę
dzisiaj zrobiłam skórkę pomarańczową do świątecznych wypieków
i zastanawiam się czy można też wykorzystać skórkę z mandarynek w taki sam sposób co myślisz o tym Elu ?
wpisał mi się komentarz dwa
wpisał mi się komentarz dwa razy??? ciekawe dlaczego?
Jakiś chochlik
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Justysia, ja produkuję ją na
Justysia, ja produkuję ją na okrągło
A w takim okresie przedświątecznym wkładam do małych ładnych słoiczków, przystrajam serwetką szydełkową lub jakimś innym drobiazgiem... i dla różnych osób znajomych mam oryginalny prezent.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
od jutra zaczynam produkcję
od jutra zaczynam produkcję skórki pomarańczowej
@
Super Ilonko Na pewno
Super Ilonko
Na pewno wykorzystasz ją do różnych wypieków
Magi wstawiła dziś przepis na piękne mini chałki ze skórką pomarańczową
Sama też wypróbuję
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
skórka zrobiona :) pachniało
skórka zrobiona
pachniało w całym domu pomarańczami w najblizszym czasie wykorzystam do jakiegoś ciasta lub drożdzówek 
Jadziu, pomarańczowy
Jadziu, pomarańczowy intensywny zapach w całym domu to taki bonus przy tym przepisie
Ja też dziś robiłam kolejną porcję
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu przepis przetestowałam. W
Elu przepis przetestowałam. W całym domu pachniało pomarańczami ;o) Skórka wyszła super! Jeszcze raz dziękuję za przepis ;o) Pozdrawiam.
;o)
Dziekuje Eluniu w takim
Dziekuje Eluniu
w takim razie kupie dzisiaj pomaranczyki i cytrynki i zrobie sobie wlasna skorke. Czekam zatem na Twoje przepisy z wykorzystaniem skorki
pozdrawiam 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Hurra już nie muszę wyrzucać
Hurra już nie muszę wyrzucać skórki .
Ela podziękowania za przepis 
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Elu bardzo dziękuję za prosty
Dziewczyny bardzo się cieszę,
Dziewczyny bardzo się cieszę, że "trafiłam" z tym przepisem.
I wierzę, że od tej pory skórki z cytrusów już nie będą się marnowały
Ja robię z nimi tyle rzeczy!!!
W najbliższym czasie wstawię kilka moich przepisów z wykorzystaniem skórki
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Marzenko, ja w ten sposób
Marzenko, ja w ten sposób robię skórkę z pomarańczy i z cytryny od ok. 2 lat i jakoś mi nie przyszło do głowy, żeby sprawdzić czy przepis na nią jest na Przepisowni
Zupełnie przypadkiem "odkryłam" że prostego przepisu na skórkę nie ma
Dlatego robiąc ją ostanim razem sfotografowałam i wstawiłam przepis
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Moniko jeżeli nie masz
Moniko jeżeli nie masz obrotów wstecznych to mieszaj na najniższych i myślę, że też będzie dobrze
Cieszę się, że przepis się Wam podoba
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
A u mnie tyle skórki się
A u mnie tyle skórki się marnowało... ;o) od dziś żadnego wyrzucania ;o) dziękuję za bardzo przydatny przepis ;o)
;o)
Przepis super-już to widzę
Przepis super-już to widzę
Skorzystam z niego z pewnością! Dzięki :O Pozdrawiam
Ja też bardzo dziękuje Elu za
Ja też bardzo dziękuje Elu za przepis
ostatnio miałam tyle skórki od pomarańczy i się zmarnowała bo nie miałam przepisu
Dodaje do ulubionych 
Elu jestes wielka dziekuje
Elu jestes wielka
dziekuje Ci bardzo za przepis. Ja zawsze dostawalam sloiczki ze skorka od mojej znajomej, ktora robi jej tony, ale robi to recznie i jest to bardzo pracochlonne. A skorke pomaranczowa uwielbiam i duzo jej jem. A myslisz, ze skorke z cytryny mozna tez tak przygotowac??? Moniczko ja tez mam TM21 i chyba mozemy ja zrobic na obrotach 1-2. Trzeba poprobowac. Bo teraz to juz bede sama robila sobie skorke a i przepis zapodam kumpeli bo ona ma tez TM od dwoch miesiecy
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Elu jeżeli ja w swoim TM 21