3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Serek Twarogowy a'la Ricotta


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

0 g

na serek

  • 1 litra mleka 3,2%, może być pasteryzowane, butelkowe, ale nie UHT
  • 50 g soku z cytryny
  • 200 g śmietanki 30%, pasteryzowanej np. z kubeczka, ale nie UHT
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    serka
  1. Do naczynia miksującego wlać mleko i śmietankę. Wymieszać 3s./ obr. 4.

  2. Podgrzewać 9,5 min./ temp. 90 stopni/ obr. 3.

  3. Wlać sok z cytryny. wymieszać 3s./ obr. 4.

  4. Podgrzewać kolejne 4 min./ temp. 90 stopni/ Counter-clockwise operation/ obr. 2

  5. Zdjąć kubek i odczekać 10 min, aż mleko zacznie się ścinać.

  6. W czystym zlewie umieścić koszyczek i wyścielić go lnianą lub bawełnianą ściereczką. Na wyścielony koszyczek powoli wylewać zawartość kubka. Odczekać chwilkę, aż serwatka odcieknie. Następnie delikatnie odcisnąć serek przez ściereczkę uważając żeby się nie poparzyć.

  7. Serek przełożyć łyżką do niewielkiego naczynia o stożkowatym kształcie, lekko ugnieść i wygładzić powierzchnię. Wystudzić i schłodzić w lodówce (najlepiej na noc).

     

  8. Schłodzony serek ostrożnie wyjąć z naczynia i przełożyć na talerzyk.

     

    Serek jest delikatny i kremowy. Po schłodzeniu można go kroić w plastry, które z łatwością dają się rozsmarować na pieczywie. Wspaniale smakuje zarówno na słodko jak i na słono np. z dodatkiem ziół.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Ściereczka przez którą przelewamy serek musi być bardzo gęsta, żeby serek nie uciekł razem z serwatką.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Sciereczka do odcedzania

    Zgłoszony przez Meg na września 21, 2015 at 22:58.

    Sciereczka do odcedzania serka musi być bardo gęsta, inaczej serek uciekne...

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Serek naprawdę pycha tylko

    Zgłoszony przez Estetica na września 6, 2015 at 16:11.

    Serek naprawdę pycha tylko chyba zrobiłam coś nie tak bo wyszło bardzo mało.Może ktoś podpowie co było nie tak,ponieważ chciałabym go robić częściej ale nie taką ilość. :O

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Serek jak żyleta!Można w

    Zgłoszony przez SAM na sierpnia 17, 2015 at 10:42.

    Serek jak żyleta!Można w przepisie pominąć śmietanę tmrc_emoticons.) również wyjdzie ... może trochę mniej go będzie. (będzie bardziej dietetyczny)Polecam[[wysiwyg_imageupload:2422:]]

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełkówhttp://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja również zrobiłam ten serek

    Zgłoszony przez Maksia na stycznia 30, 2015 at 11:20.

    Ja również zrobiłam ten serek - z mleka i śmietanki Biedronkowej i... wow naprawdę taki aksamitny, delikatny, śmietankowy smak... SUPER PYSZNY!

    Jak jest z jego datą ważności? Ktoś ma jakieś doświadczenia? Myśmy go zjedli szybko, ale zastanawiam się jak długo zachowa świeżość?

    Z mojej cytryny wycisnęłam tylko 40g soku i nie miałam więcej, ale wyszedł pyszny!!! Bałam się kwaskowatego posmaku po cytrynie - nic bardziej mylnego. Gdybym sama nie robiła nie uwierzyłabym, że tam w ogóle jest sok z cytryny  tmrc_emoticons.D

    Oczywiście oceniam najwyżej jak tylko można i pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się bardzo, że serek

    Zgłoszony przez Meg na października 31, 2014 at 21:38.

    Cieszę się bardzo, że serek się udałtmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Serek zrobiony ;)  Coś

    Zgłoszony przez AgaB na października 31, 2014 at 20:32.

    Serek zrobiony tmrc_emoticons.;)  Coś niesamowitego tmrc_emoticons.D  Wyszedł bardzo delikatny. Ja wykorzystałam mleko 3,2 pasterysowane z Lidla (Pilos) i śmietanę w kubeczku pasteryzowaną 30% też z Lidla (Pilos). Z podanych proporcji wyszło mi 290 gram serka Big Smile Bardzo dziękuję za przepis Cooking 4

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • to bardzo mi miło, że

    Zgłoszony przez Meg na czerwca 27, 2014 at 14:15.

    to bardzo mi miło, że odpowiadatmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Serek wyszedł super ,smakuje

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 27, 2014 at 08:33.

    Serek wyszedł super ,smakuje wszystkim .Zagości u nas na stałe. Pozdrawiam Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przykro mi bardzo, że Ci

    Zgłoszony przez Meg na czerwca 26, 2014 at 17:31.

    Przykro mi bardzo, że Ci serek nie wyszedł. tmrc_emoticons.(Ja robiłam go już kilka razy i nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszedł. Używałam mleka lokalnego resmlecz Trzebownisko, a śmietankę miałam z Biedronki. Wydaje mi się, że zastąpienie No counter-clockwise operation motylkiem to gorzej niż gdyby chodziły same noże (bo motylko raczej robija wszelkie grudki), moze lepiej zastąpićNo counter-clockwise operation - Gentle stir setting. Tak sobie myślę jeszcze, że może ta śmietanka zotta jest pasteryzowana w za wysokiej temperaturze  i uniemożliwia ścięcie serka, albo mleko. Spróbuję dziś zrobić z tą śmietanką zott i tym mlekiem mlekovita i zrobię zdjęcia, żeby pokazać co z tego wyszło. tmrc_emoticons.( Jeżeli się serek nie ścina, to prawdopodobnie mleko i śmietanka były wczesniej pateryzowane w za wysokiej temperaturze, która uniemożliwia kwaszenie się mleka. Tak, naprawdę powinno się to robić z mleka i śmietanki "prosto od krowy", ale u mnie nigdzie nie ma mlekomatów, więc spróbowałam z takiego i wychodził, więć dodałam przepis. tmrc_emoticons.(

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Serek w lodówce ,wygląda

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 26, 2014 at 11:02.

    Serek w lodówce ,wygląda smakowicie Mam nadzieję że wszystkim domownikom będzie smakował tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czytam własnie książkę o

    Zgłoszony przez gabi49 na listopada 3, 2013 at 22:34.

    Czytam własnie książkę o Sycyli, a w niej akurat o przepisie  na serek ricotta. Tam robią go tylko z samego mleka, które podgrzewają. Nie podają szczegółów, bo to nie książka kucharska. Nabrałam ochoty na wypróbowanie Twojego sposobu i pewnie to niebawem wypróbuję. Kupię mleko z mlekomatu. Napisze jak wyszedł. tmrc_emoticons.;)

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witaj Ago, mleko musi być jak

    Zgłoszony przez Meg na listopada 3, 2013 at 16:53.

    Witaj Ago, mleko musi być jak najbardziej zbliżone do tego "prosto od krowy", ale trudno jest takie dostać. Ja robiłam z mleka butelkowego o krótkiej dacie przydatności do spożycia. Na pewno nie może być to mleko UHT - a kartonowe mleko przeważnie właśnie jest UHT. Myślę, że możesz spróbować z mlekiem z biedronki, tym butelkowym, ale jak Ci serek nie wyjdzie za pierwszym razem, to się nie zniechęcaj, tylko spróbuj wówczas z innym mlekiem. tmrc_emoticons.) Wszystko zalezy w jakiej temperatusze było ono pasteryzowane, jak w zbyt wysokiej to serek się nie uda tmrc_emoticons.) Niestety na opakowaniach nie jest podana temperatura pasteryzacji, dlatego trzeba próbować różnych składników tmrc_emoticons.) I pamiętaj o gęstej ściereczce do odcedzenia,bo inaczejserek ucieknie, bo jest bardzo drobniutkitmrc_emoticons.) Życzę powodzenia tmrc_emoticons.)Pozdrawiam, Magda

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • witam,czy może byc mleko z

    Zgłoszony przez agulinka na listopada 3, 2013 at 15:05.

    witam,czy może byc mleko z kartonika z biedronki 3,2% czy lepiej kupic w biedronce te w butelce 3,2 one chyba sa z krótszą datą jest to tak zwane świeże mleko??

    Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super, cieszę się, że

    Zgłoszony przez Meg na sierpnia 22, 2013 at 22:23.

    Super, cieszę się, że twarożek wyszedłtmrc_emoticons.) Polecam wypróbować  również mój przepis na domowy twarożek z kefirutmrc_emoticons.) Pozdrawiamtmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Meg, robiłam twarożek już dwa

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 22, 2013 at 21:53.

    Meg, robiłam twarożek już dwa razy i za każdym wyszedł super! Będę często go robiła bo wszystkim baaardzo smakuje  tmrc_emoticons.)  Dziękuję za przepis i pozdrawiam  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam. Zrobiłam serki tak jak

    Zgłoszony przez Meg na sierpnia 11, 2013 at 23:41.

    Witam. Zrobiłam serki tak jak obiecałam. Serek nr 1 został zrobiony z mleka lokalnego i śmietanki z Biedronki mleczna dolina, a serek nr 2 z tych samych składników (Mleko mlekovita i śmietanka Zott), z których robiła go Monika. Serek nr 2 wyszedł ciut rzadszy w konsystencji, i gdyby nie gęsta ściereczka, to pewno by uciekł, ale nie mogę powiedzieć, że w ogóle nie wyszedł. [[wysiwyg_imageupload:1304:]]Przypuszczam, że to nie mleko, a śmietanka zott  powoduje, że mleko mniej się ścina i dlatego serek wychodzi rzadszy. Pozdrawiam i mam nadzieję, że ktoś się odważy spróbować i że serek w końcu się uda tmrc_emoticons.)

    [[wysiwyg_imageupload:1302:]][[wysiwyg_imageupload:1303:]]

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Może spróbuj własnie z

    Zgłoszony przez Meg na sierpnia 8, 2013 at 12:19.

    Może spróbuj własnie z takiego mleka , a jak masz niedaleko biedronkę to spróbuj z tej biedronkowej smietanki (chociaż ona podobnie jak ta zott ma stabilizator karagen, który też może działać na niekorzyć, ale na takich upałach jak są teraz zabezpiecza przed psuciem). Dziś będę robić i  z tych produktów co Ty, i tych co robiam wcześniej i dam znać jakie będą efekty. pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witaj ! Wydaje mi się ,że

    Zgłoszony przez monika6500 na sierpnia 8, 2013 at 12:06.

    tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19"> Witaj ! Wydaje mi się ,że mleko z automatu byłoby najlepsze - kupuje je na zsiadłe i ładnie się zachowuje,więc do serka pewnie idealne. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety mnie nie wyszedł

    Zgłoszony przez monika6500 na sierpnia 8, 2013 at 11:09.

    tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19"> Niestety mnie nie wyszedł serek - czekałam dłużej z nadzieją,że zacznie się ścinać i będe mogła przecedzić przez ściereczke... niestety , podgrzałam jeszcze raz i dalej nic. Muszę wszystko wylać tmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.-( Sad" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/aw.png" alt="tmrc_emoticons.(" height="19" width="19"> Nie wiem czy to ma znaczenie,że nie mam Wsteczne ,ale użyłam motylka jak sięę zazwyczaj zastępuje obroty wsteczne .

                  [[wysiwyg_imageupload:1241:]]Takie produkty użyłam do serka,cytryny nie ma na zdjęciu (po użyciu trfiła do śmieci) żaden z tych produktów nie posiada oznaczenie UHT

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam nadzieję, że się uda. Daj

    Zgłoszony przez Meg na sierpnia 7, 2013 at 23:14.

    Mam nadzieję, że się uda. Daj znaćtmrc_emoticons.).

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki za szybką odpowiedź 

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 7, 2013 at 22:32.

    Dzięki za szybką odpowiedź  tmrc_emoticons.)  Jutro będę robiła  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Z podanej ilości składników

    Zgłoszony przez Meg na sierpnia 7, 2013 at 15:33.

    Z podanej ilości składników wychodzi około 250 gram serka, w zalezności jak mocno się go odciśnie, ja go raczej nie odciskam zbyt mocno. Polecam, bo naprawdę jest pyszny. Ten, który zrobiłam dzisiaj ma około 300g.

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chętnie wypróbuję przepis, bo

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 7, 2013 at 15:21.

    Chętnie wypróbuję przepis, bo jadamy dużo serka  tmrc_emoticons.)  Dzięki za przepis i mam pytanie: ile gram serka "wyjdzie" z tej porcji? 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo lubie takie serki

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 7, 2013 at 08:12.

    Bardzo lubie takie serki tmrc_emoticons.D dodaje do wyprobowania tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I ja dodaję 

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na sierpnia 6, 2013 at 23:41.

    I ja dodaję  tmrc_emoticons.)

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • również dodaje do

    Zgłoszony przez ilonaw na sierpnia 6, 2013 at 23:32.

    również dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja też już dodałam

    Zgłoszony przez kokolidek na sierpnia 6, 2013 at 21:42.

    Ja też już dodałamBig Smile" alt="Big Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" width="19" height="19">

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszności ! Dodaje do

    Zgłoszony przez monika6500 na sierpnia 6, 2013 at 21:18.

    tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19"> Pyszności ! Dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19">

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze