Składniki
0 g
na serek
- 1 litra mleka 3,2%, może być pasteryzowane, butelkowe, ale nie UHT
- 50 g soku z cytryny
- 200 g śmietanki 30%, pasteryzowanej np. z kubeczka, ale nie UHT
-
6
30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Do naczynia miksującego wlać mleko i śmietankę. Wymieszać 3s./ obr. 4.
Podgrzewać 9,5 min./ temp. 90 stopni/ obr. 3.
Wlać sok z cytryny. wymieszać 3s./ obr. 4.
Podgrzewać kolejne 4 min./ temp. 90 stopni/
"Obroty wsteczne" / obr. 2
Zdjąć kubek i odczekać 10 min, aż mleko zacznie się ścinać.
W czystym zlewie umieścić koszyczek i wyścielić go lnianą lub bawełnianą ściereczką. Na wyścielony koszyczek powoli wylewać zawartość kubka. Odczekać chwilkę, aż serwatka odcieknie. Następnie delikatnie odcisnąć serek przez ściereczkę uważając żeby się nie poparzyć.
Serek przełożyć łyżką do niewielkiego naczynia o stożkowatym kształcie, lekko ugnieść i wygładzić powierzchnię. Wystudzić i schłodzić w lodówce (najlepiej na noc).
Schłodzony serek ostrożnie wyjąć z naczynia i przełożyć na talerzyk.
Serek jest delikatny i kremowy. Po schłodzeniu można go kroić w plastry, które z łatwością dają się rozsmarować na pieczywie. Wspaniale smakuje zarówno na słodko jak i na słono np. z dodatkiem ziół.
serka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Ściereczka przez którą przelewamy serek musi być bardzo gęsta, żeby serek nie uciekł razem z serwatką.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSerek bardzo dobry, bede wracac do tego przepisu ...
Serek bardzo dobry, bede wracac do tego przepisu
mojego jednak nie da sie kroic i da sie rozsmarowac to pewnie przez to ze za slabo go odcedzilam...
Sciereczka do odcedzania
Sciereczka do odcedzania serka musi być bardo gęsta, inaczej serek uciekne...
Meg
Serek naprawdę pycha tylko
Serek naprawdę pycha tylko chyba zrobiłam coś nie tak bo wyszło bardzo mało.Może ktoś podpowie co było nie tak,ponieważ chciałabym go robić częściej ale nie taką ilość. :O
Serek jak żyleta!Można w
Serek jak żyleta!Można w przepisie pominąć śmietanę
również wyjdzie ... może trochę mniej go będzie. (będzie bardziej dietetyczny)Polecam[[wysiwyg_imageupload:2422:]]
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Ja również zrobiłam ten serek
Ja również zrobiłam ten serek - z mleka i śmietanki Biedronkowej i... wow naprawdę taki aksamitny, delikatny, śmietankowy smak... SUPER PYSZNY!
Jak jest z jego datą ważności? Ktoś ma jakieś doświadczenia? Myśmy go zjedli szybko, ale zastanawiam się jak długo zachowa świeżość?
Z mojej cytryny wycisnęłam tylko 40g soku i nie miałam więcej, ale wyszedł pyszny!!! Bałam się kwaskowatego posmaku po cytrynie - nic bardziej mylnego. Gdybym sama nie robiła nie uwierzyłabym, że tam w ogóle jest sok z cytryny
Oczywiście oceniam najwyżej jak tylko można i pozdrawiam!
Cieszę się bardzo, że serek
Cieszę się bardzo, że serek się udał
Meg
Serek zrobiony ;) Coś
Serek zrobiony
Coś niesamowitego
Wyszedł bardzo delikatny. Ja wykorzystałam mleko 3,2 pasterysowane z Lidla (Pilos) i śmietanę w kubeczku pasteryzowaną 30% też z Lidla (Pilos). Z podanych proporcji wyszło mi 290 gram serka
Bardzo dziękuję za przepis 
to bardzo mi miło, że
to bardzo mi miło, że odpowiada
Meg
Serek wyszedł super ,smakuje
Serek wyszedł super ,smakuje wszystkim .Zagości u nas na stałe. Pozdrawiam
Przykro mi bardzo, że Ci
Przykro mi bardzo, że Ci serek nie wyszedł.
Ja robiłam go już kilka razy i nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszedł. Używałam mleka lokalnego resmlecz Trzebownisko, a śmietankę miałam z Biedronki. Wydaje mi się, że zastąpienie
"Brak obrotów wstecznych" motylkiem to gorzej niż gdyby chodziły same noże (bo motylko raczej robija wszelkie grudki), moze lepiej zastąpić
"Brak obrotów wstecznych" -
"Mieszanie" . Tak sobie myślę jeszcze, że może ta śmietanka zotta jest pasteryzowana w za wysokiej temperaturze i uniemożliwia ścięcie serka, albo mleko. Spróbuję dziś zrobić z tą śmietanką zott i tym mlekiem mlekovita i zrobię zdjęcia, żeby pokazać co z tego wyszło.
Jeżeli się serek nie ścina, to prawdopodobnie mleko i śmietanka były wczesniej pateryzowane w za wysokiej temperaturze, która uniemożliwia kwaszenie się mleka. Tak, naprawdę powinno się to robić z mleka i śmietanki "prosto od krowy", ale u mnie nigdzie nie ma mlekomatów, więc spróbowałam z takiego i wychodził, więć dodałam przepis. 
Meg
Serek w lodówce ,wygląda
Serek w lodówce ,wygląda smakowicie Mam nadzieję że wszystkim domownikom będzie smakował
Czytam własnie książkę o
Czytam własnie książkę o Sycyli, a w niej akurat o przepisie na serek ricotta. Tam robią go tylko z samego mleka, które podgrzewają. Nie podają szczegółów, bo to nie książka kucharska. Nabrałam ochoty na wypróbowanie Twojego sposobu i pewnie to niebawem wypróbuję. Kupię mleko z mlekomatu. Napisze jak wyszedł.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Witaj Ago, mleko musi być jak
Witaj Ago, mleko musi być jak najbardziej zbliżone do tego "prosto od krowy", ale trudno jest takie dostać. Ja robiłam z mleka butelkowego o krótkiej dacie przydatności do spożycia. Na pewno nie może być to mleko UHT - a kartonowe mleko przeważnie właśnie jest UHT. Myślę, że możesz spróbować z mlekiem z biedronki, tym butelkowym, ale jak Ci serek nie wyjdzie za pierwszym razem, to się nie zniechęcaj, tylko spróbuj wówczas z innym mlekiem.
Wszystko zalezy w jakiej temperatusze było ono pasteryzowane, jak w zbyt wysokiej to serek się nie uda
Niestety na opakowaniach nie jest podana temperatura pasteryzacji, dlatego trzeba próbować różnych składników
I pamiętaj o gęstej ściereczce do odcedzenia,bo inaczejserek ucieknie, bo jest bardzo drobniutki
Życzę powodzenia
Pozdrawiam, Magda
Meg
witam,czy może byc mleko z
witam,czy może byc mleko z kartonika z biedronki 3,2% czy lepiej kupic w biedronce te w butelce 3,2 one chyba sa z krótszą datą jest to tak zwane świeże mleko??
Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com
Super, cieszę się, że
Super, cieszę się, że twarożek wyszedł
Polecam wypróbować również mój przepis na domowy twarożek z kefiru
Pozdrawiam
Meg
Meg, robiłam twarożek już dwa
Meg, robiłam twarożek już dwa razy i za każdym wyszedł super! Będę często go robiła bo wszystkim baaardzo smakuje
Dziękuję za przepis i pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Witam. Zrobiłam serki tak jak
Witam. Zrobiłam serki tak jak obiecałam. Serek nr 1 został zrobiony z mleka lokalnego i śmietanki z Biedronki mleczna dolina, a serek nr 2 z tych samych składników (Mleko mlekovita i śmietanka Zott), z których robiła go Monika. Serek nr 2 wyszedł ciut rzadszy w konsystencji, i gdyby nie gęsta ściereczka, to pewno by uciekł, ale nie mogę powiedzieć, że w ogóle nie wyszedł. [[wysiwyg_imageupload:1304:]]Przypuszczam, że to nie mleko, a śmietanka zott powoduje, że mleko mniej się ścina i dlatego serek wychodzi rzadszy. Pozdrawiam i mam nadzieję, że ktoś się odważy spróbować i że serek w końcu się uda
[[wysiwyg_imageupload:1302:]][[wysiwyg_imageupload:1303:]]
Meg
Może spróbuj własnie z
Może spróbuj własnie z takiego mleka , a jak masz niedaleko biedronkę to spróbuj z tej biedronkowej smietanki (chociaż ona podobnie jak ta zott ma stabilizator karagen, który też może działać na niekorzyć, ale na takich upałach jak są teraz zabezpiecza przed psuciem). Dziś będę robić i z tych produktów co Ty, i tych co robiam wcześniej i dam znać jakie będą efekty. pozdrawiam
Meg
Witaj ! Wydaje mi się ,że
Niestety mnie nie wyszedł
[[wysiwyg_imageupload:1241:]]Takie produkty użyłam do serka,cytryny nie ma na zdjęciu (po użyciu trfiła do śmieci) żaden z tych produktów nie posiada oznaczenie UHT
Mam nadzieję, że się uda. Daj
Mam nadzieję, że się uda. Daj znać
.
Meg
Dzięki za szybką odpowiedź
Dzięki za szybką odpowiedź
Jutro będę robiła
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Z podanej ilości składników
Z podanej ilości składników wychodzi około 250 gram serka, w zalezności jak mocno się go odciśnie, ja go raczej nie odciskam zbyt mocno. Polecam, bo naprawdę jest pyszny. Ten, który zrobiłam dzisiaj ma około 300g.
Meg
Chętnie wypróbuję przepis, bo
Chętnie wypróbuję przepis, bo jadamy dużo serka
Dzięki za przepis i mam pytanie: ile gram serka "wyjdzie" z tej porcji?
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Bardzo lubie takie serki
Bardzo lubie takie serki
dodaje do wyprobowania 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
I ja dodaję
I ja dodaję
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
również dodaje do
również dodaje do wypróbowania
Ja też już dodałam
Ja też już dodałam
" alt="
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" width="19" height="19">
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Pyszności ! Dodaje do