Składniki
ser
- 3 płaskie łyżki octu winnego
 - 2 litry pasteryzowanego mleka
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego"  wlać mleko. Mleko podgrzać do temp. 85 stopni/10 min/obr. 1
W trakcie podgrzewnia należy zdjąc miarkę i powoli, równomiernym strumieniem wlać ocet i nałożyć miarkę.
Pozostawić w
"Blokada naczynia miksującego"  do ostygnięcia. W tym czasie powstaną kłaczki sera.Po ostygnięciu przelać na cedzak (jeśli oczka nie są gęste to nalezy cedzak dodatkowo wyłożyć gazą) Pozostawić na ok 2-3 godz do odcieknięcia.
Ser typu ricotta
Porady
Ja używam mleka prosto od krowy i zanim przystąpię do wyrobu sera, najpierw pasteryzuję mleko - temp. 60 stopni/30 min/obr. 1
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
och ten musze zrobic koniecznie,ostatnio ricotte jadlam na Sardynii
 i poprostu uwiodla mnie