3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ser typu ricotta


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

ser

  • 3 płaskie łyżki octu winnego
  • 2 litry pasteryzowanego mleka
  • 6
    5h 10min
    Czas całkowity 5h 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

    Ser typu ricotta
  1. Do Closed lid wlać mleko. 

  2. Mleko podgrzać do temp. 85 stopni/10 min/obr. 1

  3. W trakcie podgrzewnia należy zdjąc miarkę i powoli, równomiernym strumieniem wlać ocet i nałożyć miarkę.

  4. Pozostawić w Closed lid do ostygnięcia. W tym czasie powstaną kłaczki sera.

  5. Po ostygnięciu przelać na cedzak (jeśli oczka nie są gęste to nalezy cedzak dodatkowo wyłożyć gazą) Pozostawić na ok 2-3 godz do odcieknięcia.

10
11

Porady

Ja używam mleka prosto od krowy i zanim przystąpię do wyrobu sera, najpierw pasteryzuję mleko - temp. 60 stopni/30 min/obr. 1


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • och ten musze zrobic koniecznie,ostatnio ricotte...

    Zgłoszony przez sasia na października 23, 2016 at 10:46.

    och ten musze zrobic koniecznie,ostatnio ricotte jadlam na Sardynii tmrc_emoticons.;) i poprostu uwiodla mnie tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze