thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 07/08/13
zmieniono dnia: 10/08/13

Składniki

  • 1000 g dyni
  • 1,5 MT wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Dynię oczyszczamy z pestek , obieramy i kroimy na kawałki.

    2. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlewamy wodę i wrzucamy dynię, smażymy 18 minut/varoma / obr 2.. Nastepnie miksujemy 8s /obr 5

    3. Tak przygotowane puree studzimy , przekładamy do pojemniczków i mrozimy lub wkładamy do słoiczków i pasteryzujemy 20 minut.

     

     

Porady

Dynie zawierają dużo składników odżywczych i zapewniają wiele korzyści dla organizmu. Są bogate w beta-karoten (silny antyoksydant) i potas. Poza tym są bardzo dobrym źródłem witaminy C, błonnika i kwasu foliowego. Dynia powinna zawsze być spożywana przetworzona, nigdy na surowo, i to nie tylko ze względów smakowych. Gotowanie, pieczenie czy duszenie powoduje uwalnianie cennych dla organizmu karotenoidów takich jak beta-karoten.
Zastosowanie puree  jest bardzo wszechstronne. Możemy piec ciasta, chleby, bułki, ciasteczka. Można robić sosy do makaronu, kasz czy mięs, zupy, placki itd. Ja najbardziej lubię dynię w słodkich wypiekach.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

puree z dyni

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 11, 2019 at 06:17
    5.0

    Dałam mniej wody i wyszło świetne puree, które zamroziłam. Na pewno przyda się do rozszerzania diety córce, a do tego może zrobimy jakieś babeczki czy ciasto. tmrc_emoticons.)

  • października 9, 2018 at 15:03

    Właśnie robię Smile

  • września 22, 2018 at 17:51
    5.0

    Właśnie zrobiłam dwie porcje, na zime będzie jak znalazł Lol Za drugim razem dałam mniej wody

  • listopada 1, 2017 at 17:14
    5.0

    Puree pyszne, bardzo fajny przepis Smile

  • grudnia 5, 2016 at 08:19

    Super przepis, bardzo prosty. Pure dodane do zupy - kremu z miesznych warzyw -rewelacja. Tak samo do bułek drożdżowych z dynią. Mam pomrożone w słoiczkach po ok 200g. Polecam.

  • listopada 11, 2016 at 19:12

    Nooo, nareszcie coś la początkujących i 100% wychodzi tmrc_emoticons.;) świetna baza do pozostałych produktów tmrc_emoticons.)

  • listopada 4, 2015 at 10:43
    5.0

    Super sposòb na przechowanie dyni polecam. A zimą będą pyszne zupki, ciasta i muffiny  Love

  • października 14, 2015 at 12:18

    Dostałam dwie wielkie dynie i szukałam pomysłu na nie, a ten przepis był świetną odpowiedzią na moje potrzeby tmrc_emoticons.) Nic a nic się z dyni nie zmarnuje, a będę się nią cieszyć długo. Wybrałam mrożenie jako sposób na przechowanie. Dziękuję i pozdrawiam tmrc_emoticons.)

  • września 11, 2014 at 15:25

    świetny przepis! a żeby było jeszcze szybciej i z mniejszym nakładem sił ręcznych - zmiksować "kawały" dyni na chropowatą, grudkowatą papkę (kilka sekund na obrotach np. 6), wtedy smażyć można krócej (ja smażyłam 15 min) i na obrotach 3. Potem już nie miksowałam, bo szykowałam składnik "papu" dla dzieciątka, które skończyło 8 m-cy tmrc_emoticons.)

  • września 3, 2013 at 07:20

    Dziękuje , cieszę się że podoba się przepis tmrc_emoticons.)

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: