3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

puree z dyni


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

  • 1000 g dyni
  • 1,5 MT wody
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

  1. 1. Dynię oczyszczamy z pestek , obieramy i kroimy na kawałki.

    2. Do Closed lid wlewamy wodę i wrzucamy dynię, smażymy 18 minut/varoma / obr 2.. Nastepnie miksujemy 8s /obr 5

    3. Tak przygotowane puree studzimy , przekładamy do pojemniczków i mrozimy lub wkładamy do słoiczków i pasteryzujemy 20 minut.

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Dynie zawierają dużo składników odżywczych i zapewniają wiele korzyści dla organizmu. Są bogate w beta-karoten (silny antyoksydant) i potas. Poza tym są bardzo dobrym źródłem witaminy C, błonnika i kwasu foliowego. Dynia powinna zawsze być spożywana przetworzona, nigdy na surowo, i to nie tylko ze względów smakowych. Gotowanie, pieczenie czy duszenie powoduje uwalnianie cennych dla organizmu karotenoidów takich jak beta-karoten.
Zastosowanie puree  jest bardzo wszechstronne. Możemy piec ciasta, chleby, bułki, ciasteczka. Można robić sosy do makaronu, kasz czy mięs, zupy, placki itd. Ja najbardziej lubię dynię w słodkich wypiekach.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Właśnie robię

    Zgłoszony przez DGosia na października 9, 2018 at 17:03.

    Właśnie robię Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zrobiłam dwie porcje, na zime będzie...

    Zgłoszony przez PIOKA na września 22, 2018 at 19:51.

    Właśnie zrobiłam dwie porcje, na zime będzie jak znalazł Lol Za drugim razem dałam mniej wody

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Puree pyszne, bardzo fajny przepis

    Zgłoszony przez za sałatą na listopada 1, 2017 at 18:14.

    Puree pyszne, bardzo fajny przepis Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis, bardzo prosty. Pure dodane do zupy...

    Zgłoszony przez ewaiwona na grudnia 5, 2016 at 09:19.

    Super przepis, bardzo prosty. Pure dodane do zupy - kremu z miesznych warzyw -rewelacja. Tak samo do bułek drożdżowych z dynią. Mam pomrożone w słoiczkach po ok 200g. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nooo, nareszcie coś la początkujących i 100%...

    Zgłoszony przez Tina0910 na listopada 11, 2016 at 20:12.

    Nooo, nareszcie coś la początkujących i 100% wychodzi tmrc_emoticons.;) świetna baza do pozostałych produktów tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super sposòb na przechowanie

    Zgłoszony przez Psotka69 na listopada 4, 2015 at 10:43.

    Super sposòb na przechowanie dyni polecam. A zimą będą pyszne zupki, ciasta i muffiny  Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dostałam dwie wielkie dynie i

    Zgłoszony przez ewi na października 14, 2015 at 12:18.

    Dostałam dwie wielkie dynie i szukałam pomysłu na nie, a ten przepis był świetną odpowiedzią na moje potrzeby tmrc_emoticons.) Nic a nic się z dyni nie zmarnuje, a będę się nią cieszyć długo. Wybrałam mrożenie jako sposób na przechowanie. Dziękuję i pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • świetny przepis! a żeby było

    Zgłoszony przez dziullaa na września 11, 2014 at 15:25.

    świetny przepis! a żeby było jeszcze szybciej i z mniejszym nakładem sił ręcznych - zmiksować "kawały" dyni na chropowatą, grudkowatą papkę (kilka sekund na obrotach np. 6), wtedy smażyć można krócej (ja smażyłam 15 min) i na obrotach 3. Potem już nie miksowałam, bo szykowałam składnik "papu" dla dzieciątka, które skończyło 8 m-cy tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuje , cieszę się że

    Zgłoszony przez ilonaw na września 3, 2013 at 07:20.

    Dziękuje , cieszę się że podoba się przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Extra przepis, bardzo prosty

    Zgłoszony przez jajciucha na września 2, 2013 at 23:37.

    Extra przepis, bardzo prosty i smaczny. Nawet nie sadzilam, ze dynia moze byc tak pyszna tmrc_emoticons.;)  Jutro pedze na bazarek po cala dynie i bede pasteryzowac. Mniam!

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Już wiem co zrobię z dynią,

    Zgłoszony przez wanadek na sierpnia 28, 2013 at 20:35.

    Już wiem co zrobię z dynią, którą zawsze mnie obdarowuje moja teściowa tmrc_emoticons.D dziękuję za przepis tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ilonko dziękuję za przepis i

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na sierpnia 11, 2013 at 10:35.

    Ilonko dziękuję za przepis i komentarze Love Pozdrawiam Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki za odpowiedź   Jak mi

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 7, 2013 at 22:09.

    Dzięki za odpowiedź  tmrc_emoticons.)  Jak mi tylko dynia w ogródku urośnie to wypróbuję ten przepis  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja przechowuje w chłodnej

    Zgłoszony przez ilonaw na sierpnia 7, 2013 at 19:41.

    Ja przechowuje w chłodnej piwnicy do roku , można takie puree też zamrozić tmrc_emoticons.)  

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ilonko, dzięki za przepis 

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 7, 2013 at 15:16.

    Ilonko, dzięki za przepis  tmrc_emoticons.)  Nigdy w ten sposób nie przechowywałam dyni, a rzeczywiście zastosowań na takie pure jest dużo i w zimie można by było tylko otwierać kolejne słoiczki  tmrc_emoticons.)  Mam pytanie: Jak długo można przechowywać takie słoiki? 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Do wyprobowania

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 7, 2013 at 08:07.

    Do wyprobowania tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze