Tu jesteś:
4
Składniki
3 słoik/słoiki/słoików
- 200-250 g cukru, ilość zależy od słodkości śliwek
- 1,5 kg wypestkowanych śliwek węgierek, ze skórką
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Podczas parowania śliwek, warto przykryć naczynie ściereczką, żeby sok nie chlapał po kuchni.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzRewelacyjny przepis! W tym roku przerobiłam tak...
Rewelacyjny przepis! W tym roku przerobiłam tak prawie 20kg śliwek! Dziękuję za podzielenie się recepturą!
Dziś wyoróbuję. Mam nadzieję że się udadzą.
Dziś wyoróbuję. Mam nadzieję że się udadzą.
Polecam serdecznie, przepyszne, szybkie,...
Polecam serdecznie, przepyszne, szybkie, praktycznie bez wysiłku. Już nigdy nie będę smażyć
Najlepszy przepis. Ja robię ze słodkich wegierek...
Najlepszy przepis. Ja robię ze słodkich wegierek pod koniec sezonu bez cukru. Wychodzą fantastyczne! 50min i gotowe. Wrzucam zawze pełny garnek aż pod pokrywkę. Na wierzchu stawiam koszyszek, żeby nie pryskało.
Wyszły dobre, nie trzeba tak duzo cukru,...
Wyszły dobre, nie trzeba tak duzo cukru, wystarczy połowa przy dojrzałych śliwkach, niestety przypaliły sie troszkę.
Co to znaczy parować? Moge te powidła zrobic w...
Co to znaczy parować? Moge te powidła zrobic w TM5?
Ja zrobiłam z śliwek renkloda z mojego ogrodu....
Ja zrobiłam z śliwek renkloda z mojego ogrodu. Powidła wyszły perfekt . Dziękuje za przepis i polecam każdemu. 😉
Fantastyczny przepis! Mega prosty i szybki, nic...
Fantastyczny przepis! Mega prosty i szybki, nic się nie przypaliło. Pamiętajcie tylko koniecznie o tej ściereczce
Super przepis, mega prosty. ...
Super przepis, mega prosty.
I nic się nie przypaliło.
Rodzina twierdzi, że w smaku jak te starodawne smażone powidła
Rewelacja !!! Polecam
Rewelacja !!! Polecam
Przepis przetestowałam,termomix się nie...
Przepis przetestowałam,termomix się nie przypalił.Super
Tasiemka86: ja robiłam w piątce. Parowałam 40...
Tasiemka86: ja robiłam w piątce. Parowałam 40 minut. Wyszły idealne.
Powidło wyszło wyśmienite . Nic się nie...
Powidło wyszło wyśmienite
. Nic się nie przypaliło. Ma jednak jedną wadę
, za szybko znika... Dziękuję za przepis, polecam go wszystkim.
Czy do TM5 ten przepis się sprawdzi? proszę o...
Czy do TM5 ten przepis się sprawdzi? proszę o pomoc po raz pierwszy biorę się za powidła
Śliwki kupione, powidła będą idealne do...
Śliwki kupione, powidła będą idealne do świątecznego piernika
Dzisiaj testujemy przepis zobaczymy jest dobry
Dzisiaj testujemy przepis zobaczymy
jest dobry
Pyszne powidła, jedyne co
Pyszne powidła, jedyne co zmodyfikowałam to ilość cukru do 150 g
Bardzo dobry przepis. Powidła
Bardzo dobry przepis. Powidła wychodzą gęste, w normalnym garnku musiałabym je smażyć kilka dni i stać i mieszać. Dodaję do ulubionych.
Powidła wyszły wysmienite .
Powidła wyszły wysmienite
. Polecam ten przepis
super przepis powidła
super przepis powidła wychodzą gładkie i słodkie pycha !!!
Wyszły pycha!! zmniejszyłam
Wyszły pycha!!
zmniejszyłam tylko trochę ilośc cukru na 180g i dla mnie słodkośc ok.
SusKat
Super :)pyszne,polecam
Super
pyszne,polecam 
Wyszły pyszne! I nic się nie
Wyszły pyszne! I nic się nie przypaliło. dziękuję za przepis
Pycha Robiłam kilka razy.
Pycha
Robiłam kilka razy. Nic się nie przypala 
rewelka - dodaję do
Powidła pyszne. Jednak po 2
Powidła pyszne. Jednak po 2 przypalonych porcjach zmieniłam nieco technikę wykonania. Miksowałam przez 30s obr. 7 a następnie zakładałam motylek, czas pozostawał bez zmian i już żadna porcja się nie przypaliła a przerobiłam 15 kg śliwek
Drugie podejście do powideł i
Drugie podejście do powideł i tym razem nic się nie przypaliło
a powidełka aż ślinka cieknie.
Właśnie kończe drugą porcję
Właśnie kończe drugą porcję pyszności
Dziś robiłam pierwszy raz
Dziś robiłam pierwszy raz powidła i mnie niestety się przypaliły i to wcale nie mało. Ale powidełka pierwsza klasa. Nigdy takich fajnych nie zrobiłam
Uwielbiam te powidła!
Uwielbiam te powidła!
Bardzo się cieszę, że Ci
Bardzo się cieszę, że Ci smakowały!
A długość parowania tak naprawdę zależy od śliwek i naszych własnych preferencji, pozdrawiam 
Powidła super są smaczne i
Powidła super
są smaczne i gęste odparowywałam je troszeczkę dłużej ok 80 minut , dodałam przepis do ulubionych 
Powidła super są smaczne i
Powidła super
są smaczne i gęste odparowywałam je troszeczkę dłużej ok 80 minut , dodałam przepis do ulubionych 
Odpukać, jeszcze nigdy nie
Odpukać, jeszcze nigdy nie przypaliłam naczynia
Dziękuję za potwierdzenie
Dziękuję za potwierdzenie sposobu wykonania. Ja zawsze boję się przypalenia naczynia. Mycie części TM to dla mnie drobiazg, zresztą TM myje się sam! Szmatki musisz potem wyprać lub wyrzucić, akoszyczek sie myje bardzo łatwo. No, ale kazdy ma swoje upodobania i sposoby , nie narzucam swojego zdania.
Czekam na polędwiczkę!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Gabrysiu, żeby ze śliwek
Gabrysiu, żeby ze śliwek odparować sok do konsystencji powideł trzeba niestety długo gotować, a czas tego gotowania zależy od tego, jak gęste chcemy mieć powidła. Ja "odparowywanie" śliwek skróciłam sobie w taki sposób, jak przy nutelce:
http://www.przepisownia.pl/przepisy/nutella-ze-%C5%9Bliwek-w%C4%99gierek/340413
Powidła robię podobnie tylko zamiast kakao i wanilii dodaję cynamon. A odcedzony sok wykorzystuję po doprawieniu do herbaty, deserów, napojów .
Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Tak, powidła robiłam w TM,
Tak, powidła robiłam w TM, czas parowania jest taki, bo dopiero wtedy uzyskałam zadowalającą mnie naprawdę gęstą konsystencję, nic się nie przypaliło. Ja nie pasteryzuję tylko weków, przy zwykłych słoiczkach czasem zdarzały mi się zimą niespodzianki, więc wolę to zrobić. Co do stawiania koszyczka, to można go postawić, ale ja nie lubię myć tych wszystkich części od TM
Widziałam komentarz, dziękuję
Polędwiczkę na pewno tu wrzucę!
Byłam na Twoim blogu, jest
Byłam na Twoim blogu, jest fajny.
Wpisałam się tam z komentarzem do przepisu na polędwiczkę ze szpinakiem. Warto ten przepis opublikować tutaj u nas. A co do powideł, to czy na pewno robiłaś je w TM? Czas 50min i temperatura varoma to dość długo. Czy aby się nie przypalą ? Sprawdziłaś to? Przykrywanie ściereczką nie ma sensu, wystarczy postawić koszyczek, efekt ten sam. Poza tym wydaje mi się, że pasteryzować już nie trzeba. Wystarczy zamknięte słoiczki postawić do góry dnem. Tak robimy ze wszystkimi dżemami.
Myślę, że tu, na przepisowni, też możesz błysnąć swoimi kulinarnymi pomysłami. Zapraszamy!

GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"