3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Powidła śliwkowe


Wydrukuj:
4

Składniki

3 słoik/słoiki/słoików

  • 200-250 g cukru, ilość zależy od słodkości śliwek
  • 1,5 kg wypestkowanych śliwek węgierek, ze skórką
5

Przygotowanie

    Powidła śliwkowe
  1. Wypestkowane i pokrojone na połówki śliwki (ze skórką) wkładamy do naczynia miksującego i zasypujemy cukrem. Parujemy 45-50min/obr.2/Varoma. Gorące powidła przelewamy do wyparzonych i suchych słoików. Następni pasteryzujemy je ok. 2-3 minut w gorącej wodzie.

     

10
11

Porady

Podczas parowania śliwek, warto przykryć naczynie ściereczką, żeby sok nie chlapał po kuchni.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Fantastyczny przepis! Mega prosty i szybki, nic...

    Zgłoszony przez ruda_ms na października 6, 2018 at 15:15.

    Fantastyczny przepis! Mega prosty i szybki, nic się nie przypaliło. Pamiętajcie tylko koniecznie o tej ściereczce Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis, mega prosty. ...

    Zgłoszony przez ba.cha na września 10, 2018 at 19:52.

    Super przepis, mega prosty.
    I nic się nie przypaliło.
    Rodzina twierdzi, że w smaku jak te starodawne smażone powidła tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja !!! Polecam

    Zgłoszony przez asia228 na września 1, 2018 at 09:58.

    Rewelacja !!! Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis przetestowałam,termomix się nie...

    Zgłoszony przez anna-a na września 1, 2018 at 08:32.

    Przepis przetestowałam,termomix się nie przypalił.Super

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tasiemka86: ja robiłam w piątce. Parowałam 40...

    Zgłoszony przez matia na sierpnia 29, 2018 at 14:00.

    Tasiemka86: ja robiłam w piątce. Parowałam 40 minut. Wyszły idealne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Powidło wyszło wyśmienite . Nic się nie...

    Zgłoszony przez ANDY4444 na sierpnia 26, 2018 at 11:14.

    Powidło wyszło wyśmienite Lol. Nic się nie przypaliło. Ma jednak jedną wadę Sad, za szybko znika... Dziękuję za przepis, polecam go wszystkim.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy do TM5 ten przepis się sprawdzi? proszę o...

    Zgłoszony przez Tasiemka86 na września 5, 2017 at 22:03.

    Czy do TM5 ten przepis się sprawdzi? proszę o pomoc po raz pierwszy biorę się za powidłaWink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Śliwki kupione, powidła będą idealne do...

    Zgłoszony przez partyzjusz na sierpnia 20, 2017 at 20:59.

    Śliwki kupione, powidła będą idealne do świątecznego piernika tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj testujemy przepis zobaczymy jest dobry

    Zgłoszony przez liki1117 na listopada 20, 2016 at 13:11.

    Dzisiaj testujemy przepis zobaczymy Cooking 10jest dobry

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne powidła, jedyne co

    Zgłoszony przez agabin na października 4, 2016 at 21:52.

    Pyszne powidła, jedyne co zmodyfikowałam to ilość cukru do 150 g 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry przepis. Powidła

    Zgłoszony przez Ladybug na września 28, 2016 at 13:53.

    Bardzo dobry przepis. Powidła wychodzą gęste, w normalnym garnku musiałabym je smażyć kilka dni i stać i mieszać. Dodaję do ulubionych. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Powidła wyszły wysmienite .

    Zgłoszony przez ezelka na września 7, 2016 at 22:15.

    Powidła wyszły wysmienite tmrc_emoticons.D. Polecam ten przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super przepis powidła

    Zgłoszony przez KatarzynaWlazło na września 2, 2016 at 08:48.

    super przepis powidła wychodzą gładkie i słodkie pycha !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszły pycha!! zmniejszyłam

    Zgłoszony przez SusKat na sierpnia 31, 2016 at 13:59.

    Wyszły pycha!! tmrc_emoticons.) zmniejszyłam tylko trochę ilośc cukru na 180g i dla mnie słodkośc ok.

    SusKat

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super :)pyszne,polecam

    Zgłoszony przez efunia79 na sierpnia 31, 2016 at 11:09.

    Super tmrc_emoticons.)pyszne,polecam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszły pyszne! I nic się nie

    Zgłoszony przez Ilka81 na sierpnia 28, 2016 at 21:37.

    Wyszły pyszne! I nic się nie przypaliło. dziękuję za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha Robiłam kilka razy.

    Zgłoszony przez KarolaD na sierpnia 24, 2016 at 09:55.

    Pycha tmrc_emoticons.) Robiłam kilka razy. Nic się nie przypala tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • rewelka - dodaję do

    Zgłoszony przez JoBasik na sierpnia 5, 2016 at 13:27.

    tmrc_emoticons.) rewelka - dodaję do ulubionych mnie się nic nie przypaliło hehe tmrc_emoticons.;-) ale miałam 1,1kg śłiwek i odpowiednio mniej cukru i fajne geste sie zrobiły , a na góre postawiłam koszyczek z Tm i do środka koszyczka włożyłam poskładany listek ręczniczka papierowego i nic nie chlapało 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Powidła pyszne. Jednak po 2

    Zgłoszony przez Szpeja na września 4, 2015 at 10:48.

    Powidła pyszne. Jednak po 2 przypalonych porcjach zmieniłam nieco technikę wykonania. Miksowałam przez 30s obr. 7 a następnie zakładałam motylek, czas pozostawał bez zmian i już żadna porcja się nie przypaliła a przerobiłam 15 kg śliwek tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Drugie podejście do powideł i

    Zgłoszony przez aniams na września 12, 2014 at 17:19.

    Drugie podejście do powideł i tym razem nic się nie przypaliło tmrc_emoticons.) a powidełka aż ślinka cieknie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie kończe drugą porcję

    Zgłoszony przez Evi na września 9, 2014 at 16:19.

    Właśnie kończe drugą porcję pyszności tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziś robiłam pierwszy raz

    Zgłoszony przez aniams na sierpnia 20, 2014 at 19:29.

    Dziś robiłam pierwszy raz powidła i mnie niestety się przypaliły i to wcale nie mało. Ale powidełka pierwsza klasa. Nigdy takich fajnych nie zrobiłam  tmrc_emoticons.D

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam te powidła!

    Zgłoszony przez Jusssiek na września 4, 2013 at 21:49.

    Uwielbiam te powidła!tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo się cieszę, że Ci

    Zgłoszony przez kucheny bałagan na września 22, 2012 at 12:16.

    Bardzo się cieszę, że Ci smakowały! tmrc_emoticons.) A długość parowania tak naprawdę zależy od śliwek i naszych własnych preferencji, pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Powidła super są smaczne i

    Zgłoszony przez akunia na września 20, 2012 at 18:37.

    Powidła super tmrc_emoticons.) są smaczne i gęste odparowywałam je troszeczkę dłużej ok 80 minut , dodałam przepis do ulubionych Cooking 7

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Powidła super są smaczne i

    Zgłoszony przez akunia na września 20, 2012 at 18:35.

    Powidła super tmrc_emoticons.) są smaczne i gęste odparowywałam je troszeczkę dłużej ok 80 minut , dodałam przepis do ulubionych Cooking 7

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Odpukać, jeszcze nigdy nie

    Zgłoszony przez kucheny bałagan na sierpnia 28, 2012 at 13:11.

    Odpukać, jeszcze nigdy nie przypaliłam naczynia tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za potwierdzenie

    Zgłoszony przez gabi49 na sierpnia 28, 2012 at 12:23.

    Dziękuję za potwierdzenie sposobu wykonania. Ja zawsze boję się przypalenia naczynia. Mycie części TM to dla mnie drobiazg, zresztą TM myje się sam! Szmatki musisz  potem wyprać lub wyrzucić, akoszyczek sie myje bardzo łatwo. No, ale kazdy ma swoje upodobania i sposoby , nie narzucam swojego zdania.tmrc_emoticons.;)  Czekam na polędwiczkę!Big Smile

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabrysiu, żeby ze śliwek

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 28, 2012 at 09:49.

    Gabrysiu, żeby ze śliwek odparować sok do konsystencji powideł trzeba niestety długo gotować, a czas tego gotowania zależy od tego, jak gęste chcemy mieć powidła. Ja "odparowywanie" śliwek skróciłam sobie w taki sposób, jak przy nutelce:

     http://www.przepisownia.pl/przepisy/nutella-ze-%C5%9Bliwek-w%C4%99gierek/340413

    Powidła robię podobnie tylko zamiast kakao i wanilii dodaję cynamon.  A odcedzony sok wykorzystuję po doprawieniu do herbaty, deserów, napojów .

    Pozdrawiam  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak, powidła robiłam w TM,

    Zgłoszony przez kucheny bałagan na sierpnia 28, 2012 at 09:41.

    Tak, powidła robiłam w TM, czas parowania jest taki, bo dopiero wtedy uzyskałam zadowalającą mnie naprawdę gęstą konsystencję, nic się nie przypaliło. Ja nie pasteryzuję tylko weków, przy zwykłych słoiczkach czasem zdarzały mi się zimą niespodzianki, więc wolę to zrobić. Co do stawiania koszyczka, to można go postawić, ale ja nie lubię myć tych wszystkich części od TM tmrc_emoticons.)

    Widziałam komentarz, dziękuję tmrc_emoticons.) Polędwiczkę na pewno tu wrzucę!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Byłam na Twoim blogu, jest 

    Zgłoszony przez gabi49 na sierpnia 28, 2012 at 09:00.

    Byłam na Twoim blogu, jest  fajny.tmrc_emoticons.)  Wpisałam się tam z komentarzem do przepisu na polędwiczkę ze szpinakiem. Warto ten przepis opublikować tutaj u nas. A co do powideł, to czy na pewno robiłaś je w TM? Czas 50min i temperatura varoma to dość długo. Czy aby się nie przypalą ? Sprawdziłaś to? Przykrywanie ściereczką nie ma sensu, wystarczy postawić koszyczek, efekt ten sam. Poza tym wydaje mi się, że pasteryzować już nie trzeba. Wystarczy zamknięte słoiczki postawić do góry dnem. Tak robimy ze wszystkimi dżemami.Big Smile Myślę, że tu, na przepisowni, też możesz błysnąć swoimi kulinarnymi pomysłami. Zapraszamy!Big Smile Big Smile

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze