Tu jesteś:
4
Składniki
- 1200g śliwek (waga po usunięciu pestek),100 g śliwek suszonych, 50-100g cukru.
- 1200g śliwek (waga po usunięciu pestek),100 g śliwek suszonych, 50-100g cukru.
-
6
1h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Śliwki suszone umieścić w naczyniu, rozdrobnić 10 sek/obr.10.Dodać pozostałe składniki i gotować 50 min - temp. Varoma, obroty wsteczne. Na pokrywkę nałożyć miarkę . Po 6-7 min, miarkę zdjąć ,zastępując ją koszyczkiem. Po ugotowaniu powideł nie miksujemy ich.
Uwaga:
W październiku śliwki osiągają największą słodycz. W związku z tym cukru potrzeba niewiele. Poza tym śliwki suszone w tym przypadku nadają powidłom bardziej ciemny kolor, jak również smak prawdziwych „babcinych” powideł.
Smacznego
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPowidełko palce lizać , zrobiłem je bez...
Powidełko palce lizać
, zrobiłem je bez dodawania wędzonych śliwek. Przepis polecam wszystkim. Dziękuję.
Sehr gut zum empfehlen
Sehr gut zum empfehlen
Prima Rezept. Habe schon 3 Portionen gemacht. Es...
Prima Rezept. Habe schon 3 Portionen gemacht. Es warten noch weitere 4,8 kilo. Danke
Powidła są genialne, robiłam aż z 4 porcji ...
Powidła są genialne, robiłam aż z 4 porcji
pycha!
Powidła super, palce lizać. Mi wyszły 3...
Powidła super, palce lizać. Mi wyszły 3 niewielkie słoiczki więc będę musiała dorobić więcej
Niestety śliwki trochę przywarły do TM.
Naprawdę extra. Pycha.
Naprawdę extra. Pycha.
Właśnie zrobiłam.
Właśnie zrobiłam. Przepyszne.
Bardzo smaczne
Bardzo smaczne
Smaczny i łatwy w wykonaniu.
Smaczny i łatwy w wykonaniu. 45 min
Są rewelacyjne. Gorąco
Są rewelacyjne. Gorąco polecam

Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Cieszę sie. Pozdrawiam
Cieszę sie.
Pozdrawiam
Ja wstawiłam na 45min
Ja wstawiłam na 45min obr2/temp100st i wyszły super. Smakują nieziemsko
Polecam, bo naprawdę smakują jak te babcine powidła 
Dzisiaj próbuję!
Dzisiaj próbuję!
Wypròbuje :bigsmile:
Wypròbuje

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Gabrysiu, oczywiście możesz
Gabrysiu, oczywiście możesz gotować 30 minut. Kwestia co kto lubi
Ja przetestowałam gotowanie powideł już na różne sposoby i doszłam do wniosku ,iż właśnie taki sposób mi odpowiada. Pozdrawiam serdecznie i może jednak kiedyś wypróbujesz mój sposób 
Przepis dodany do
Przepis dodany do wypróbowania
Pozdrawiam 
Dziękuję za przepis - teraz
Dziękuję za przepis - teraz nie bardzo mam czas, ale zamrożę trochę śliwką i póżniej zrobię z tego przepisu.
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Coś nowego z tym dodatkiem
Coś nowego z tym dodatkiem suszonych śliwek. Warto wypróbować.
Myślę jednak, że 50 minut w temp. Varoma to za długo. Według moich doświadczń wystarczy 1/2 godziny i cały czas na pokrywie koszyczek dla lepszego odparowania. 
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"