3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Powidła Śliwkowe Bez Cukru


Wydrukuj:
4

Składniki

5 słoik/słoiki/słoików

  • 1100 g wypestkowanych śliwek, węgierek, bardzo dojrzałych
  • 3-4 goździki, opcjonalnie
  • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego, opcjonalnie
  • 1/2 laski wanilii (sam miąższ) bądź łyżecza ekstraktu waniliowego
5

Przygotowanie

  1. 600g śliwek i goździki miksujemy

    6 sekund/obroty 7

     

     

    2.dodajemy pozostałe składniki i resztę śliwek i gotujemy powidła :

    czas 1 godzina / obroty Obroty wsteczne 1-2  / temperatura 100

    po tym czasie ponownie gotujemy :

    czas 1 godzina / obroty  Obroty wsteczne 1-2  / temperatura 100

     

    3.  przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Na pokrywę stawiamy koszyczek (zapobiegnie to licznym rozbryzgom powideł tmrc_emoticons.) )

Mimo, iż nie zawierają grama cukru, cechuje je ogromna słodycz wydobyta z dojrzałych owoców soczystych śliwek. Powidła wyszły gęste, a jednocześnie na tyle miękkie, by bez problemu rozsmarować je na kromce chleba czy polać nimi jogurt naturalny.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Niestety, nie dość że lekko przypalone, gorzkie...

    Zgłoszony przez ania.t na sierpnia 9, 2023 at 15:04.

    Niestety, nie dość że lekko przypalone, gorzkie (a śliwki są słodkie!) to jeszcze totalna zupa! Stracona pierwsza partia. Może to rodzaj śliwek ale dodanie gożdzikow i cynamonu pogorszyło smak. tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis super! Smaczne i aromatyczne. Nie...

    Zgłoszony przez BeaP na września 29, 2019 at 11:08.

    Przepis super! Smaczne i aromatyczne. Nie dodawałam cukru

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Już drugi raz je robie i drugi raz są strasznie...

    Zgłoszony przez Kasia G na sierpnia 29, 2019 at 20:30.

    Już drugi raz je robie i drugi raz są strasznie rzadkie..Cry

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zrobiłam. Są przepyszne

    Zgłoszony przez MarzenkaT na września 13, 2017 at 16:33.

    Właśnie zrobiłam. Są przepyszneSmileSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jestem zachwycona!!! szkoda że tylko 2 słoiczki...

    Zgłoszony przez K.Bach na września 2, 2017 at 13:44.

    Jestem zachwycona!!! szkoda że tylko 2 słoiczki mi z tego wyszly!!! polecam ten pgrzepis i jedyna zasada to muszą być bardzo dojrzałe śliwki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy trzeba dawac wanilie?

    Zgłoszony przez susin na września 11, 2016 at 20:14.

    Czy trzeba dawac wanilie?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zrobiłam.

    Zgłoszony przez annasa77 na września 6, 2016 at 19:03.

    Właśnie zrobiłam. Przepyszne.  

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie robię, ciekawe jaki

    Zgłoszony przez aga108 na sierpnia 15, 2015 at 01:19.

    Właśnie robię, ciekawe jaki będa miały smak, bośliwki nie były bardzo dojrzałe

     

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :)  Jeśli chcemy by śliwki

    Zgłoszony przez Maszoperia na września 25, 2013 at 18:08.

    tmrc_emoticons.)  Jeśli chcemy by śliwki były słodsze a nie chcemy dodawać cukru można je wcześniej podpiec w piekarniku tmrc_emoticons.;)

    pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre powidła, jednak

    Zgłoszony przez ishanik na września 23, 2013 at 21:06.

    Bardzo dobre powidła, jednak zależy jakie się ma śliwki. Jeśli bardzo dojrzałe to powidła są słodkie, jeśli nie to dodaję trochę cukru. Pachną wyśmienicie!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :love:  dziękuję i

    Zgłoszony przez Maszoperia na września 23, 2013 at 15:03.

    Love  dziękuję i pozdrawiam! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wypróbowane. genialne.

    Zgłoszony przez Ash na września 22, 2013 at 15:57.

    wypróbowane. genialne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja jestem świeżym

    Zgłoszony przez endi na października 19, 2012 at 17:12.

    Ja jestem świeżym użytkownikiem thermomixa i jestem zachwycony tymi powidłami bez cukru a są słodkie jak by były z cukrem tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • cos pysznego w zyciu lepszych

    Zgłoszony przez malaga na września 18, 2012 at 14:59.

    cos pysznego w zyciu lepszych nie jadlam , wogole nie brakuje w nich cukru. Prawdziwe powidla . smacznego.! Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mniam...powidła pyszniutkie,

    Zgłoszony przez gogol na września 12, 2012 at 14:54.

    tmrc_emoticons.p mniam...powidła pyszniutkie, gęste i ciemne, sama nie wierzę , że bez cukru wyszły takie słodziudkie! Koniecznie muszę dorobić kolejne zapasy na zimę bo te zjemy na bierząco tmrc_emoticons.;) Dziękuję za przepis! Cooking 9

    gogol

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze