Składniki
5 słoik/słoiki/słoików
- 1100 g wypestkowanych śliwek, węgierek, bardzo dojrzałych
- 3-4 goździki, opcjonalnie
- 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego, opcjonalnie
- 1/2 laski wanilii (sam miąższ) bądź łyżecza ekstraktu waniliowego
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
600g śliwek i goździki miksujemy
6 sekund/obroty 7
2.dodajemy pozostałe składniki i resztę śliwek i gotujemy powidła :
czas 1 godzina / obroty
"Obroty wsteczne" 1-2 / temperatura 100
po tym czasie ponownie gotujemy :
czas 1 godzina / obroty
"Obroty wsteczne" 1-2 / temperatura 100
3. przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Na pokrywę stawiamy koszyczek (zapobiegnie to licznym rozbryzgom powideł )
Mimo, iż nie zawierają grama cukru, cechuje je ogromna słodycz wydobyta z dojrzałych owoców soczystych śliwek. Powidła wyszły gęste, a jednocześnie na tyle miękkie, by bez problemu rozsmarować je na kromce chleba czy polać nimi jogurt naturalny.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzNiestety, nie dość że lekko przypalone, gorzkie...
Niestety, nie dość że lekko przypalone, gorzkie (a śliwki są słodkie!) to jeszcze totalna zupa! Stracona pierwsza partia. Może to rodzaj śliwek ale dodanie gożdzikow i cynamonu pogorszyło smak.
Przepis super! Smaczne i aromatyczne. Nie...
Przepis super! Smaczne i aromatyczne. Nie dodawałam cukru
Już drugi raz je robie i drugi raz są strasznie...
Już drugi raz je robie i drugi raz są strasznie rzadkie..
Właśnie zrobiłam. Są przepyszne
Właśnie zrobiłam. Są przepyszne
Jestem zachwycona!!! szkoda że tylko 2 słoiczki...
Jestem zachwycona!!! szkoda że tylko 2 słoiczki mi z tego wyszly!!! polecam ten pgrzepis i jedyna zasada to muszą być bardzo dojrzałe śliwki.
Czy trzeba dawac wanilie?
Czy trzeba dawac wanilie?
Właśnie zrobiłam.
Właśnie zrobiłam. Przepyszne.
Właśnie robię, ciekawe jaki
Właśnie robię, ciekawe jaki będa miały smak, bośliwki nie były bardzo dojrzałe
:) Jeśli chcemy by śliwki
pozdrawiam!
Bardzo dobre powidła, jednak
Bardzo dobre powidła, jednak zależy jakie się ma śliwki. Jeśli bardzo dojrzałe to powidła są słodkie, jeśli nie to dodaję trochę cukru. Pachną wyśmienicie!
:love: dziękuję i
wypróbowane. genialne.
wypróbowane. genialne.
Ja jestem świeżym
Ja jestem świeżym użytkownikiem thermomixa i jestem zachwycony tymi powidłami bez cukru a są słodkie jak by były z cukrem
cos pysznego w zyciu lepszych
cos pysznego w zyciu lepszych nie jadlam , wogole nie brakuje w nich cukru. Prawdziwe powidla . smacznego.!
mniam...powidła pyszniutkie,
gogol