3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Masło orzechowe z orzechów włoskich


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

MASŁO ORZECHOWE

  • 15 g oleju z orzechów włoskich
  • pół łyżeczki soli morskiej drobnej
  • 60 g miodu plynnego
  • 250 g orzechów włoskich
  • 6
    14h 5min
    Czas całkowity 14h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    PRZYGOTOWANIE ORZECHÓW
  1. Obrane orzechy namoczyć w zimnej wodzie, odstawić na 1h. Po tym czasie wylać wodę, ponownie zalać je zimną woda, odstawić na kilka godzin. Po tym czasie wylać wodę, odsączyć przy pomocy koszyczka, wyłozyć na papier do pieczenia, zwinąć w rulon i odstawić na noc na ciepły kaloryfer aby wyschły. Dzięki temu zgubią charakterystyczny gorzki smak i staną się naturalnie słodkie. 

  2. Wsypać Blokada naczynia miksującego, 15 sek Obroty wsteczne 10, ew. dodatkowo 15 sek Obroty wsteczne 7 ( jeśli chcemy aby orzechy były bardziej zmielone).    

  3. Zgarnąc kopystką do środka naczynia, dodać sól, oliwę i miód, 30 sek, Obroty wsteczne 1 stopniowo zwiekszać obroty do 6-7, można dodatkowo mieszać kopystką. Mielić do uzyskania pożądanej konsystencji. 

  4. Przełożyć do słoika z zakrętką i przechowywać w lodówce. Masełko jest bardzo zdrowe i pyszne. Smacznego tmrc_emoticons.)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Czy zamiast oleju z orzechów włoskich (którego...

    Zgłoszony przez PaniJaniorek na sierpnia 24, 2018 at 08:50.

    Czy zamiast oleju z orzechów włoskich (którego notabene nigdy nie widziałam w sklepie..ale i też nie szukałam) można użyć jakiegoś innego? Było to sprawdzane, jak to wpływa na smak masła orzechowego ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze