Składniki
0 porcja/porcje/porcji
MASŁO ORZECHOWE
- 15 g oleju z orzechów włoskich
- pół łyżeczki soli morskiej drobnej
- 60 g miodu plynnego
- 250 g orzechów włoskich
-
6
14h 5min
Czas całkowity 14h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przygotowanie
Obrane orzechy namoczyć w zimnej wodzie, odstawić na 1h. Po tym czasie wylać wodę, ponownie zalać je zimną woda, odstawić na kilka godzin. Po tym czasie wylać wodę, odsączyć przy pomocy koszyczka, wyłozyć na papier do pieczenia, zwinąć w rulon i odstawić na noc na ciepły kaloryfer aby wyschły. Dzięki temu zgubią charakterystyczny gorzki smak i staną się naturalnie słodkie.
Wsypać
, 15 sek
10, ew. dodatkowo 15 sek
7 ( jeśli chcemy aby orzechy były bardziej zmielone).
Zgarnąc kopystką do środka naczynia, dodać sól, oliwę i miód, 30 sek,
1 stopniowo zwiekszać obroty do 6-7, można dodatkowo mieszać kopystką. Mielić do uzyskania pożądanej konsystencji.
Przełożyć do słoika z zakrętką i przechowywać w lodówce. Masełko jest bardzo zdrowe i pyszne. Smacznego
PRZYGOTOWANIE ORZECHÓW
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCzy zamiast oleju z orzechów włoskich (którego...
Czy zamiast oleju z orzechów włoskich (którego notabene nigdy nie widziałam w sklepie..ale i też nie szukałam) można użyć jakiegoś innego? Było to sprawdzane, jak to wpływa na smak masła orzechowego ?