Składniki
2 porcja/porcje/porcji
masło
- 1/4 łyżeczki domowej przyprawy warzywnej
- pół pęczka koperku
- szczypta soli
- 500 ml śmietany min 30%, o temperaturze pokojowej, (u mnie kremówka siedlecka)
- 2 ząbki czosnku
-
6
7min
Czas całkowity 5minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
Przygotowanie
Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijać około 1 –2 min/ obr.4, sprawdzić konsystencję, ewentualnie ubijać dalej. Masło jest gotowe, kiedy wewnątrz naczynia słychać charakterystyczny dźwięk maślanki oddzielającej się od masła. Zawartość naczynia miksującego wylać na koszyczek, odcedzić maślankę. Masło przepłukać pod zimną wodą i kopystką uformować osełkę, dokładnie odciskając płyn. Do masła dodać drobno posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek i domową przyprawę warzywną. Dokładnie wymieszać przy pomocy widelca. Masło schłodzić w lodówce.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzRobię te masełko dosyć
Robię te masełko dosyć często , dodaję też około pół pęczka świeżej natki pietruszki zamiast przyprawy warzywnej.
Bardzo pyszne masełko.
Bardzo pyszne masełko. Polecam
To jest jedyny sposób
To jest jedyny sposób przemycić czosnek dla syna.
bardzo smaczne
bardzo smaczne