3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

MĄKA JAGLANA


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

blacha z piekarnika do suszenia kaszy

słoik do przechowywania kaszy

MĄKA JAGLANA

  • 1-2 litry wrzącej wody
  • 300-500 g kaszy jaglanej surowej
  • 6
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWANIE KASZY JAGLANEJ NA MĄKĘ

    1. odważyć w Thermomixie 300-500 g kaszy jaglanej, następnie przesypać ją do dużej teflonowej patelni i prażyć na złoto-brązowy kolor, co chwilę mieszając, aby się nie przypaliła, ewentualnie lekko zmniejszyć ogień

    2. w między czasnie zagotować ok.2 litrów wody

    3. przesypać uprażoną, ciepłą jeszcze kaszę do koszyczka z Thermomixa, i przelać wrzącą wodą

    4. rozsypać kaszę na blachę z piekarnika (bez papieru), rozprowadzić równomiernie dłonią, zostawić na kilka godzin (najlepiej na noc), aby kasza podeschła

    5.blachę z kaszą wstawić do rozgrzanego na 60 st, termoobieg piekarnika, i suszyć ją przy lekko uchylonych drzwiczkach, czas 1-2 godz ( w zależności od tego ile jest kaszy), co jakiś czas sprawdzać,czy kasza jest już sucha

    6. tak przygotowaną kaszę można przechowywać w słoiku i mielić na mąkę potrzebną ilość - będzie świerza

    MĄKA JAGLANA

    1. do naczynia miksującego wsypać 250 g kaszy jaglanej, miksować 3 razy po 10 s/obr. 10, jeżeli będą grudki ponownie miksować 10s/obr.10

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

do ciast, ciasteczek, zagęstnik do zup i sosów, itd.......


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • dzikuje za przepis

    Zgłoszony przez mszagun na kwietnia 20, 2017 at 22:00.

    dziękuje za przepistmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super pomysł bowiem w ten

    Zgłoszony przez Dorota1000 na marca 19, 2016 at 10:53.

    Super pomysł bowiem w ten sposób pozbywamy się charakterystycznej goryczki kaszy. Zrobiłam. Zmienilam tylko, że podłożyłam jednak ten papier i nie czekałam i suszyłam od razu w 100 st. Mieszałam od czasu do czasu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Swietnie wytlumaczone!

    Zgłoszony przez elciago na grudnia 22, 2015 at 20:05.

    Swietnie wytlumaczone! Dziekuje! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze