![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/4pv3ee38-b619e-719468-cfcd2-gicrfmxk/b9baca3d-e77c-492f-8b48-82701c365211/main/konfitura-truskawkowa-z-dodatkiem-kwiatow-czarnego-bzu.jpg)
Składniki
konfitura truskawkowa
- 1,2 kg truskawek
- 450 g brązowego cuku, najlepiej jasnego
- 16 baldachów czarnego bzu
- 1,5 łyżki pestek cytrusów, -ok. 30 szt.
- skórka otarta z 1 limonki
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z jednej cytryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
truskawki umyć, odszypółkować, pokrojone na połówki, ćwiartki umieścić w naczyniu, zasypać cukrem i odstawić aż owoce puszczą sok (ok 1godziny)
2.dodać skórki i sok z cytrusów, wstawić koszyczek
3.do koszyczka włożyć woreczek z podwójnie złożonej gazy z kwiatami bzu i pestkami cytrusów
4.gotować 15 min / 100*C / obr
"Obroty wsteczne"
"Mieszanie" naczynie wyłączyć i pozostawić do ostygnięcia
5.po 2-3 godzinach zagotować ponownie 10-12 min / 100*C / obr,
"Obroty wsteczne"
"Mieszanie"
6.koszyczek wyjąć, zawartość woreczka odcisnąć do konfitury i gorącą przekładać do wyparzonych słoików. zamknąć pokrywką, odstawić na pokrywkę i poczekać aż wystygnie Smacznego
konfitury
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dziewczyny, cieszę się że takie połaczenie z kwiatami bzu Wam zasmakowalo
Ja robiłam już z dwóch porcji : połowa zjedzona a druga rozdana
W środę robię kolejne słoiczki
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Dżemik zrobiony
pychotka
jeden słoik pożarty a reszta w spiżarce schowana na zimę
pozdrawiam
Swietny Elu, problem, ze nie mam bzu
Ale przepis wspanialy
Zostaw mi sloiczek, to kiedys moze wpadne do Ciebie i sobie zabiore
![Big Smile Big Smile](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/bigsmile.png)
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Ilonko, w naszych okolicach większość kwiatostanu czarnego bzu jest już odpowiednia do zerwania
Jutro wybieram się na kwiaty na syrop i nalewkę
A tym z własnego ogrdu pozwolę zamienić się w owoce i jesienią zrobię syropek z owoców
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Moniko pestki z dowolnych cytrusów: cytryny, pomarańcze, limonka... W temacie Pektyna jabłjkowa na pierwszej stronie, wpis nt 26: http://www.przepisownia.pl/content/pektyna-jab%C5%82kowa-0#comment-40566 pisałam o naturalnej pektynie zawartej w pestkach cytrusów
W pestkach grapefuita też są; ale jest też ta goryczka...
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
To trzeba się wybrać na kwiatki czarnego bzu
![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Elu pyszny przepis, zrobie na zime
bedzie nowa konfiturka
kwiat bzu jest pyszny, moja Mama robi sok z kwiatow bzu w sloiczki, jest bardzo dobry na przeziebienia
robi takze nalewke z tego soku
poprosze ja o przepis to dodam w przetworach
dziekuje Eluniu ![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Are you sure to delete this comment ?