3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Konfitura Pigwowo-Gruszkowa


Wydrukuj:
4

Składniki

3 słoik/słoiki/słoików

  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki świeżego imbiru
  • 200 g cukru bądź xylitolu, syropu z agawy, bądź więcej jeśli lubimy bardzo słodkie
  • 500 g gruszek bez gniazd nasiennych
  • 600 g pigwy bez gniazd nasiennych
  • 30 g wrzątku
5

Przygotowanie

  1. gruszki, imbir, sól gotujemy:

    czas 10 min./ temp.90*/ obr.No counter-clockwise operation 1

     

    dodajemy pigwę i gotujemy aż się prawie rozpadnie :

    czas 30minut/ obr.No counter-clockwise operation1/ temp.100*

    dodajemy wrzątek i xylitol/cukier

    gotujemy aż odpowiednio zgęstnieje:

    czas ok.5 mniut/ obr. No counter-clockwise operation 2,5/ temp.100*

    przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut

    można jeszcze spasteryzować

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Na pokrywę stawiamy koszyczek (zapobiegnie to ewentualnym rozbryzgom dżemu)

Nasiona pigwy sa bardzo trujace i muszą być usunięte z owoców.

Owoce pigwy posiadają ogromne bogactwo składników mineralnych, magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę oraz prowitaminę A, pełny komplet witamin z grupy B, amigdalinę witaminę B17 oraz witaminę C.

Pigwa zawiera nie tylko cukry -  fruktoza, glukoza, kwasy organiczne - cytrynowy, jabłkowy, bursztynowy, chinowy, kawowy, fumarowy i winowy, ale także garbniki, flawonoidy (kwercetyna), antocyjany, karotenoidy, pektyny, śluzy, olejki lotne.

Pektyny w połączeniu z taniną regulują zaburzenia żołądkowe i wymiatają resztki z przewodu pokarmowego, rozmiękczają i ściągają. Mają działanie przeczyszczające i przeciwzapalne.

 

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • ile dać ksylitolu na taką

    Zgłoszony przez Sarah79 na listopada 24, 2015 at 15:04.

    ile dać ksylitolu na taką ilość? bo chyba mniej niż cukru? mam zamiar zrobić z jabłkami tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • robilem jrest baradzo dobra.

    Zgłoszony przez andpel na października 12, 2015 at 12:45.

    robilem jrest baradzo dobra. zamiast gruszek dalem jablka. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I przepysznie smakuje

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na kwietnia 21, 2015 at 10:46.

    I przepysznie smakuje Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda przepysznie

    Zgłoszony przez pawlowski na kwietnia 20, 2015 at 16:57.

    Wygląda przepysznie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry przepis. Ja

    Zgłoszony przez ishanik na października 31, 2013 at 14:15.

    Bardzo dobry przepis. Ja obrałam owoce, wypestkowałam i pokroiłam na małe kawałki przed wrzuceniem. Cukru dałam 150 g i uważam, że wystarczająco.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grażynko! Ja dziś widziałam

    Zgłoszony przez Maszoperia na listopada 2, 2012 at 20:23.

    Grażynko! tmrc_emoticons.) Ja dziś widziałam w Makro po około 2zł. za sztukę tmrc_emoticons.;)

    Pozdrawiam! Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Aniu Haniu dziękuję za

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na października 31, 2012 at 16:42.

    Aniu Haniu dziękuję za podpowiedż tmrc_emoticons.) Postaram się kupić i wykorzystam przepis  Big Smile Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.D Big Smile Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Można kupić , widziałam w

    Zgłoszony przez Anka-Hanka na października 31, 2012 at 11:04.

    Można kupić , widziałam w Auchanie lub Realu po 7zł z groszem  tmrc_emoticons.)

    Ania ze Szczecina

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo zdrowa

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na października 30, 2012 at 12:57.

    Bardzo zdrowa konfitura,szkoda że u nas pigwa jest nieosiągalna tmrc_emoticons.J) Dziękuję za przepis i pozdrawiam Cooking 1 Love tmrc_emoticons.D Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze