Składniki
3 słoik/słoiki/słoików
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki świeżego imbiru
- 200 g cukru bądź xylitolu, syropu z agawy, bądź więcej jeśli lubimy bardzo słodkie
- 500 g gruszek bez gniazd nasiennych
- 600 g pigwy bez gniazd nasiennych
- 30 g wrzątku
-
6
45min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
gruszki, imbir, sól gotujemy:
czas 10 min./ temp.90*/ obr.
"Brak obrotów wstecznych" 1
dodajemy pigwę i gotujemy aż się prawie rozpadnie :
czas 30minut/ obr.
"Brak obrotów wstecznych" 1/ temp.100*
dodajemy wrzątek i xylitol/cukier
gotujemy aż odpowiednio zgęstnieje:
czas ok.5 mniut/ obr.
"Brak obrotów wstecznych" 2,5/ temp.100*
przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut
można jeszcze spasteryzować
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Na pokrywę stawiamy koszyczek (zapobiegnie to ewentualnym rozbryzgom dżemu)
Nasiona pigwy sa bardzo trujace i muszą być usunięte z owoców.
Owoce pigwy posiadają ogromne bogactwo składników mineralnych, magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę oraz prowitaminę A, pełny komplet witamin z grupy B, amigdalinę witaminę B17 oraz witaminę C.
Pigwa zawiera nie tylko cukry - fruktoza, glukoza, kwasy organiczne - cytrynowy, jabłkowy, bursztynowy, chinowy, kawowy, fumarowy i winowy, ale także garbniki, flawonoidy (kwercetyna), antocyjany, karotenoidy, pektyny, śluzy, olejki lotne.
Pektyny w połączeniu z taniną regulują zaburzenia żołądkowe i wymiatają resztki z przewodu pokarmowego, rozmiękczają i ściągają. Mają działanie przeczyszczające i przeciwzapalne.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzile dać ksylitolu na taką
ile dać ksylitolu na taką ilość? bo chyba mniej niż cukru? mam zamiar zrobić z jabłkami
robilem jrest baradzo dobra.
robilem jrest baradzo dobra. zamiast gruszek dalem jablka. Polecam
I przepysznie smakuje
I przepysznie smakuje
Wygląda przepysznie
Wygląda przepysznie
Bardzo dobry przepis. Ja
Bardzo dobry przepis. Ja obrałam owoce, wypestkowałam i pokroiłam na małe kawałki przed wrzuceniem. Cukru dałam 150 g i uważam, że wystarczająco.
Grażynko! Ja dziś widziałam
Grażynko!
Ja dziś widziałam w Makro po około 2zł. za sztukę 
Pozdrawiam!
Aniu Haniu dziękuję za
Aniu Haniu dziękuję za podpowiedż
Postaram się kupić i wykorzystam przepis
Pozdrawiam serdecznie

Można kupić , widziałam w
Można kupić , widziałam w Auchanie lub Realu po 7zł z groszem
Ania ze Szczecina
Bardzo zdrowa
Bardzo zdrowa konfitura,szkoda że u nas pigwa jest nieosiągalna
Dziękuję za przepis i pozdrawiam
