Tu jesteś:
4
Składniki
FIT MARCEPAN (bez cukru)
- 200g migdałów
- 2 łyżki (50-60g) płynnego miodu lub syropu z agawy
- łyżka ciepłej wody
-
6
5min
Czas całkowity 5minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- WERSJA I (szybsza, masa wychodzi ciemniejsza niż tradycyjnie): migdały mielimy na mąkę (20s/obr.10), dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy (10s/
"Obroty wsteczne" /obr.5), a następnie przekładamy na stolnicę i zagniatamy w zwarty rulon (można tez uformować mniejsze kawałki, np. kuleczki lub wypełnić masą silikonowe foremki ozdobne). Rulon zawijamy w folię spożywczą jak cukierka i wstawiamy do lodówki za 2godz. Po tym czasie masę można pokroić i użyć do wybranego wypieku.
- WERSJA II (masa wychodzi jasna, jak w tradycyjnym marcepanie): migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10-15min, a następnie usuwamy brązowe skórki i bardzo dokładnie osuszamy migdały. Dalej postępujemy analogicznie jak w wersji I*
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
* można pominąć moczenie migdałów i użyć gotowych, blanszowanych migdałów, jeśli bardzo zależy Wam na uzyskaniu jasnego marcepanu a nie chcecie się z nimi “bawić”.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz