3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

FIT MARCEPAN (bez cukru)


Wydrukuj:
4

Składniki

FIT MARCEPAN (bez cukru)

  • 200g migdałów
  • 2 łyżki (50-60g) płynnego miodu lub syropu z agawy
  • łyżka ciepłej wody
  • 6
    5min
    Czas całkowity 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. WERSJA I (szybsza, masa wychodzi ciemniejsza niż tradycyjnie): migdały mielimy na mąkę (20s/obr.10), dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy (10s/Obroty wsteczne/obr.5), a następnie przekładamy na stolnicę i zagniatamy w zwarty rulon (można tez uformować mniejsze kawałki, np. kuleczki lub wypełnić masą silikonowe foremki ozdobne). Rulon zawijamy w folię spożywczą jak cukierka i wstawiamy do lodówki za 2godz. Po tym czasie masę można pokroić i użyć do wybranego wypieku.
  2. WERSJA II (masa wychodzi jasna, jak w tradycyjnym marcepanie): migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10-15min, a następnie usuwamy brązowe skórki i bardzo dokładnie osuszamy migdały. Dalej postępujemy analogicznie jak w wersji I*
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

* można pominąć moczenie migdałów i użyć gotowych, blanszowanych migdałów, jeśli bardzo zależy Wam na uzyskaniu jasnego marcepanu a nie chcecie się z nimi “bawić”.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy