3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

FIT MARCEPAN (bez cukru)


Wydrukuj:
4

Składniki

FIT MARCEPAN (bez cukru)

  • 200g migdałów
  • 2 łyżki (50-60g) płynnego miodu lub syropu z agawy
  • łyżka ciepłej wody
  • 6
    5min
    Czas całkowity 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. WERSJA I (szybsza, masa wychodzi ciemniejsza niż tradycyjnie): migdały mielimy na mąkę (20s/obr.10), dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy (10s/Counter-clockwise operation/obr.5), a następnie przekładamy na stolnicę i zagniatamy w zwarty rulon (można tez uformować mniejsze kawałki, np. kuleczki lub wypełnić masą silikonowe foremki ozdobne). Rulon zawijamy w folię spożywczą jak cukierka i wstawiamy do lodówki za 2godz. Po tym czasie masę można pokroić i użyć do wybranego wypieku.
  2. WERSJA II (masa wychodzi jasna, jak w tradycyjnym marcepanie): migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10-15min, a następnie usuwamy brązowe skórki i bardzo dokładnie osuszamy migdały. Dalej postępujemy analogicznie jak w wersji I*
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

* można pominąć moczenie migdałów i użyć gotowych, blanszowanych migdałów, jeśli bardzo zależy Wam na uzyskaniu jasnego marcepanu a nie chcecie się z nimi “bawić”.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy