Składniki
4 słoik/słoiki/słoików
Dżem
- 200 g pigwy obranej ze skóry i pozbawionej gniazd nasiennych
- 10 g imbiru świeżego
- 1/2 1/2 cytryny, starta skòrka i sok
- 1 łyżeczek agaru/pektyny/żelatyny, opcjonalnie
- 300-350 g cukru brązowego/xylitolu
- 500 g kabaczka obranego ze skóry i nasion
-
6
15min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Kabaczek i pigwę obieramy ze skóry, kroimy na pół i usuwamy środek z pestkami. Kabaczka i pigwę kroimy teraz w kostkę i zsypujemy cukrem.
Zostawiamy w TM na noc (12h) by owoce puściły sok.
Dodajemy 1 łyżeczkę agaru i gotujemy:
15 minut/ obr
"Brak obrotów wstecznych" 1/ temp.90
Gotowy dżem przelewamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem na 15 minut.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Dżem zrobiłam z kawałkami owoców ale można również całość zmiksować przed przelaniem do słoików ( 10 sek./obr.5-
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzAle fajne zdjęcie
Ale fajne zdjęcie