Składniki
4 słoik/słoiki/słoików
- sok i skórka otarta z 1/4 cytryny
- 1-2 łyżeczki cukru waniliowego zrobionego w TM, opcjonalnie
- 1000 g wypestkowanych moreli
- 300 g cukru/xylitolu
-
6
15min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Morele umieszczamy w
"Blokada naczynia miksującego" i zasypujemy cukrem. Pozostawiamy na około 1 godzinę, aż puszczą sok.
Jeśli chcemy by dżem był gładki mixujemy morele - 6sek./obr.6
Jeśłi nie to skrapiamy sokiem wyciśniętym z ćwiartki cytryny i dodajemy otartą skórkę również z ćwiartki cytryny
Gotujemy dżem: 13min./temp 90/obr.3
Dżem morelowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Morele są nie tylko pyszne ale i wpływają pozytywnie na ciśnienie, trawienie i pracę nerek, działają też zasadotwórczo, powinny je więc jeść osoby cierpiące na nadkwasotę.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDżem pyszny. Lecę po kolejne morele bo już wiem...
Dżem pyszny. Lecę po kolejne morele bo już wiem że do zimy nic nie zostanie. Wg mnie jest równie dobry jak truskawkowy. Nie trzeba obierać ze skórki.
Przepyszny!!!...
Przepyszny!!!
Robię według przepisu, nie dodaje cukru waniliowego ani skórki z cytryny i jest wyśmienity.
Słodki a jednocześnie wyczuwa się lekko kwaskowy posmak
Zdecydowanie to mój dżemowy faworyt!
Czy trzeba obiera ze skrki Owoce musz by mikkie
Czy trzeba obierać ze skórki? Owoce muszą być miękkie ?
Dobry dżem, gotowałam chyba
Dobry dżem, gotowałam chyba 15 minut ( po zmiksowaniu). Polecam
Super przepis. Gorąco
Super przepis. Gorąco polecam. Robiłam i jest mega pyszny!
MMM, pychotka.
MMM, pychotka.
Dziś zrobiony i wypróbowany.
Dziś zrobiony i wypróbowany. Najpyszniejszy dżem jaki kiedykolwiek jadłem
Dziękuję za wspaniały przepis
Dzięki :) Już dodany do
Dzięki
Już dodany do wypróbowania. 
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich