3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Dżem z Jabłek i Pigwy od Ani ;)


Wydrukuj:
4

Składniki

4 słoik/słoiki/słoików

  • 1000 g kg jabłek obranych i wydrążonych z gniazd nasiennych
  • 500 g pigwy bez gniazd nasiennych
  • 200 g wrzącej wody
  • 500 g cukru bądź xylitolu
  • 2-3 goździki opcjonalnie
5

Przygotowanie

  1. pigwę rozdrabniamy:

    czas 4 sek./ obr.5

    dodajemy cukier i zagotowaną , wrzącą wodę

    gotujemy aż zmięknie :

    czas 10minut/ temp.100*/ obr.No counter-clockwise operation 1,5

     

    dodajemy jabłka i jeszcze gotujemy :

    czas 20 minut/ obr.No counter-clockwise operation 1,5/ temp.100*

    dżem przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Na pokrywę stawiamy koszyczek (zapobiegnie to ewentualnym rozbryzgom dżemu)

Nasiona pigwy sa bardzo trujace i muszą być usunięte z owoców.

Owoce pigwy są bogactwem miedzi, żelaza, węglowodanów, uodparniają organizm, wspomagają leczenie przeziębień, poprawiają apetyt, regulują przemianę materii, działają korzystnie na trawienie, wspomagają odchudzanie, obniżają ciśnienie krwi, niszczą wolne rodniki, działają kojąco, ochładzająco, pomagają w stanach zapalnych jamy ustnej, w leczeniu odmrożeń, hemoroidów, mają działanie przeciwbiegunkowe i przeciw wymiotne, wzmacniają cebulki włosowe, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo smaczny i szybki

    Zgłoszony przez Grace07 na października 30, 2015 at 20:25.

    Bardzo smaczny i szybki dżemik. Ja dałam mniej cukru i wyszedł lekko kwaskowy, orzeźwiający. Pozdrawiam 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dżemik super, wcale nie

    Zgłoszony przez zaplątana na listopada 12, 2014 at 22:34.

    Dżemik super, wcale nie trzeba żelfixu. Tylko dla mnie trochę za słodki. Następnym razem dam go po prostu mniej. 

    Pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, bardzo fajny przepis.

    Zgłoszony przez zaplątana na listopada 12, 2014 at 21:19.

    Witam,

    bardzo fajny przepis. Jestem w trakcie przyrządzania i zastanawiam się, czy nie potrzeba już żelfixu? 

    Pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • kip napisał: Witam

    Zgłoszony przez Maszoperia na listopada 2, 2012 at 20:20.

    kip

    Witam tmrc_emoticons.)

     Przepraszam za dziwne pytanie, ale czy trzeba obierac pigwę czy nie, jeśli mam swoją z dzialki, niepryskaną? 

    Pozdrawiam

    Kasia 

     

    tmrc_emoticons.) Witam!

    Nie trzeba obierać (ja też nie obrałam, miałam z działki od koleżanki- Ani tmrc_emoticons.;) ) , należy dobrze umyć i pozbyć się gniazd nasiennych gdyż tylko one są trujące.

    Pozdarwiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam  Przepraszam za dziwne

    Zgłoszony przez kip na listopada 2, 2012 at 19:03.

    Witam tmrc_emoticons.)

     Przepraszam za dziwne pytanie, ale czy trzeba obierac pigwę czy nie, jeśli mam swoją z dzialki, niepryskaną? 

    Pozdrawiam

    Kasia 

    Kasia tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na października 30, 2012 at 12:50.

    Cooking 1Super tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :DBrzmi smakowicie dodany

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na października 30, 2012 at 11:13.

    tmrc_emoticons.DBrzmi smakowicie dodany iczeka na swoją kolej.Jak zrobię to się tmrc_emoticons.;) podzielę wrażeniami tmrc_emoticons.8)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze