3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Dżem z Aronii i Owoców Czarnego Bzu


Wydrukuj:
4

Składniki

3 słoik/słoiki/słoików

  • 200 g cukru / xylitolu / stevii
  • 1/2 łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 2-3 goździki
  • 300 g bardzo dojrzałych bananów
  • 250 g owoców aronii i bzu, użyłam tych z których robiłam sok
  • 1/2 łyżki agaru / żelatyny, opcjonalnie
5

Przygotowanie

  1. bez i aronię (z której wcześniej zrobiłam sok w TM)  oraz pozostałe składniki umieszczamy w kielichu i mixujemy 10 sekund/obroty 10

     

    2. gotujemy dżem :

    czas 10 minut / obroty  2  / temperatura 100

     

     

    3.  mixujemy ponownie 10 sekund / obroty 10

     

    4.przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

10
11

Porady

Do dżemu użyłam bananów oraz owoców , które pozostały mi z soku, który robiłam w TM. Dżem powstał by nie zmarnowały się owoce po zrobieniu soków na zimę Mrugnięcie

 Na pokrywę stawiamy koszyczek (zapobiegnie to ewentualnym rozbryzgom dżemu)

Czarny bez można z powodzeniem stosować przy przeziębieniu, gdyż ma właściwości przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, wykrztuśne i napotne.Stosuje się go również jako środek przeciwbólowy przy migrenach i innych nerwobólach.Czarny bez wykorzystywany jest także jako lek na reumatyzm, choroby układu krążenia i problemy trawienne. Kwiaty tej rośliny są bogate w związki mineralne: wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza,
a także w rutynę. Owoce są bogatym źródłem witamin: A, B1, B2, C i J oraz antocyjan – barwników roślinnych, które niwelując działanie wolnych rodników, pozytywnie wpływają na zdrowie całego organizmu, zwłaszcza
w okresie infekcji.Warto pamiętać, że wszystkie części czarnego bzu zawierają trującą substancję glikozyd sambunigryna, dlatego nie można spożywać go w postaci surowej. W procesie gotowania i suszenia substancja ta się wytrąca i bez można spożywać bez żadnych obaw o działania niepożądane.Jak podają niektóre źródła naukowe aronia łączy w sobie zalety czerwonego wina i zielonej hebaty, bowiem zawiera zarówno katechiny jak i antocyjany.

W profilaktyce chorób serca i naczyń krwionośnych aronia moze okazać sie  tzw. "polskim antyoksydacyjnym paradoksem". W przypadku stanów chorobowych owoce aronii działają wspomagająco w terapii wielu chorób których przyczyną są wolne rodniki. W Polsce pojawia się coraz częściej, doceniana jako bogate źródło witamin i soli mineralnych. Owoce aronii zawierają antocyjany, garbniki, fenolokwasy, kwasy organiczne- głównie jabłkowy, flawonoidy (pochodne kwercetyny), procyjanidyny, pektyny, witaminy ( B, B2, B6, E, PP i β- karoten, sole mineralne (molibdenu, miedzi, boru, jodu, kobaltu, wapnia). Antocyjany, a także flawonole, flawony, katechiny i ich dimery, trimery oraz kwasy fenolowe, należą do grupy związków zwanych polifenolami.

Do celów konsumpcyjnych i leczniczych owoce powinny być zbierane w pełnej dojrzałości, gdy są już całkiem czarne.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Widzę, że odgrzebałam przepis

    Zgłoszony przez Johasia123 na września 14, 2016 at 21:10.

    Widzę, że odgrzebałam przepis po latach. Sok już w słoiczkach - ma fajny smak i kolor (mniej intensywny niż gotowany tradycyjnie). Dżemik właśnie się gotuje, ale już po zmiksowaniu wyglądał apetycznie. Zamiast czarnego bzu dodałam jabłka. Jutro zrobię drugą porcję! Polecam!!!  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Magi ! Przepraszam, że

    Zgłoszony przez Maszoperia na września 18, 2013 at 18:55.

    Magi ! Przepraszam, że dopiero teraz tmrc_emoticons.(  Dziękuję za komentarz i wypróbowanie mojego przepisu tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :)  Cieszę się, że samkował

    Zgłoszony przez Maszoperia na września 18, 2013 at 18:51.

    tmrc_emoticons.)  Cieszę się, że samkował Ash  i dziękuję za awans  tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rada mojej mamy: żeby pozbyć

    Zgłoszony przez go_w na września 7, 2013 at 10:24.

    Rada mojej mamy: żeby pozbyć się goryczki z aronii trzeba ją wcześniej zamrozić na dobę lub dwie. Wypróbowane i działa tmrc_emoticons.;-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo słodka marmolada, ze

    Zgłoszony przez Ash na sierpnia 30, 2013 at 20:24.

    bardzo słodka marmolada, ze względu na konsystencję taka w starym stylu. Ciekawy, bananowy posmak, dzięki któremu jest delikatna, nie wyczuwa się w niej goryczki aroni. Całkiem fajna.

    edit.: powtórzyłam bez drugiego rozdrabniania. I to jest mistrzostwo świata! Pycha! przy tej konsystencji zmieniam liczbę gwiazdek na 5 Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jak tylko będą owoce czarnego

    Zgłoszony przez ilonaw na sierpnia 26, 2013 at 18:33.

    jak tylko będą owoce czarnego bzu to wypróbuje ten dżemik Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dostałam troszku aronii i

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 26, 2013 at 09:08.

    Dostałam troszku aronii i zmieszałam ją z jabłkiem tmrc_emoticons.D wyszedł bardzo dobry dzemik tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję, szczerze polecam

    Zgłoszony przez Maszoperia na sierpnia 26, 2012 at 17:58.

    tmrc_emoticons.) Dziękuję, szczerze polecam aronię (mimo specyficznej goryczki) , samo zdrowie a jesień się zbliża i trzeba być gotowym  :O

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo zdrowy dżemik. Muszę

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 26, 2012 at 16:05.

    Bardzo zdrowy dżemik. Muszę rozejrzeć się za aronią to zrobię tmrc_emoticons.D super są te twoje pzepisy na dżemiki tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze