3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Dżem Winogronowy z Porto


Wydrukuj:
4

Składniki

3 słoik/słoiki/słoików

  • 500 g przetartych winogron (pure), (użyłam owoców, które pozostały mi po zrobieniu soku)
  • 50 g wina porto
  • 100 g cukru / xylitolu / stevii
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka agaru bądź żelatyny, opcjonalnie
5

Przygotowanie

  1. Pure z czarnych winogron (z których wcześniej zrobiłam sok w TM, przepis na Przepisowni)  oraz pozostałe składniki umieszczamy w kielichu i gotujemy dżem :

    czas 10 minut / obroty  2  / temperatura 100

     

    2.przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Na pokrywę stawiamy koszyczek (zapobiegnie to ewentualnym rozbryzgom dżemu)

Jeśli dżemu nie robimy z winogron powstałych jako produkt uboczny soku można użyć więcej cukru .


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo się cieszę i dziękuję

    Zgłoszony przez Maszoperia na września 24, 2012 at 13:00.

    Big Smile Bardzo się cieszę i dziękuję , pozdrawiam!  Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam   mam kilka słoików

    Zgłoszony przez ElaK na września 23, 2012 at 16:35.

    Zrobiłam  tmrc_emoticons.)  mam kilka słoików ale muszę je gdzieś schować (naewt przed sobą  tmrc_emoticons.) ), żeby wytrzymały kilka tygodni to przegryzanie  tmrc_emoticons.D  Smak, zapach, kolor... wszystko jest cudownie pyszne!!!  Love   

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję, szczerze polecam do

    Zgłoszony przez Maszoperia na września 14, 2012 at 11:28.

    tmrc_emoticons.) Dziękuję, szczerze polecam do wypróbowania. Dżem zyskuje na smaku jak troszkę postoi w słoiczku, mam nadzieję zasmakuje równie mocno jak nam tmrc_emoticons.;) Myślę , że z różowym będzie równie pyszny tmrc_emoticons.;)  Pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawe połączenia   Mam

    Zgłoszony przez ElaK na września 13, 2012 at 22:22.

    Ciekawe połączenia  tmrc_emoticons.)  Mam jeszcze trochę Porto w butelce to może spróbuję? A zamiast ciemnego winogronu można użyć tajiego różowego? Za kilka dni będę miała od Mamy całe wiadro i też po zrobieniu soku wykorzystuję "pozostałości" do robienia dżemów. Zwykle dodawałam do jabłek ale jestem otwarta na eksperymenty  tmrc_emoticons.)  A dodatki % bardzo lubię  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze