3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Dżem Winogronowy z Likierem Jabłkowym


Wydrukuj:
4

Składniki

3 słoik/słoiki/słoików

  • 500 g przetartych winogron (pure) (użyłam owoców, które pozostały mi po zrobieniu soku)
  • 80 g likieru jabłkowego
  • 50-100 g cukru / xylitolu / stevii bądź więcej jeśli lubimy bardzo słodki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka agaru bądź żelatyny opcjonalnie
  • 3-5 gożdziki
5

Przygotowanie

  1. Pure z czarnych winogron (z których wcześniej zrobiłam sok w TM, przepis na Przepisowni)  oraz pozostałe składniki umieszczamy w kielichu i gotujemy dżem :

    czas 10 minut / obroty  2  / temperatura 100

     

    2.przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Na pokrywę stawiamy koszyczek (zapobiegnie to ewentualnym rozbryzgom dżemu)

Jeśli dżemu nie robimy z winogron powstałych jako produkt uboczny soku można użyć więcej cukru .


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ten z likierem jablkowym

    Zgłoszony przez malaga na września 19, 2012 at 12:13.

    Ten z likierem jablkowym przepyszny, nie za slodki nie za kwasny w sam raz , pycha. Smacznego.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze