3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Dżem Winogronowo-Jabłkowy


Wydrukuj:
4

Składniki

3 słoik/słoiki/słoików

  • 300 g jabłek
  • 300 g przetartych winogron (pure) (użyłam owoców, które pozostały mi po zrobieniu soku)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru mielonego lub świeżego
  • 100 g cukru / xylitolu
  • 1 łyżeczka agaru lub żelatyny /żelfixu.., opcjonalnie
5

Przygotowanie

  1. Pure z czarnych winogron (z których wcześniej zrobiłam sok w TM, przepis na Przepisowni)  i jabłka  umieszczamy w kielichu i mixujemy 6sekund/obroty 6

    2. dodajemy pozostałe składniki i gotujemy dżem :

    czas 10 minut / obroty  2  / temperatura 100

     

    3.przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Na pokrywę stawiamy koszyczek (zapobiegnie to ewentualnym rozbryzgom dżemu)

Jeśli dżemu nie robimy z winogron powstałych jako produkt uboczny soku i mamy kwaskowe jabłka można użyć więcej cukru .


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobry dżem. Cudowne

    Zgłoszony przez miracobas na października 11, 2016 at 21:25.

    Bardzo dobry dżem. Cudowne połączenie imbiru i cynamonu-nigdy takiego nie próbowałam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny dżem! 

    Zgłoszony przez Asik81 na października 10, 2014 at 23:27.

    Bardzo smaczny dżem! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam właśnie dżem z tego

    Zgłoszony przez jajciucha na września 28, 2014 at 14:11.

    Zrobiłam właśnie dżem z tego przepisu-jest pyszny!

    Dziękuję i pozdrawiam tmrc_emoticons.-)

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •   :)   Ash, ja też nie lubię

    Zgłoszony przez Maszoperia na września 29, 2013 at 18:50.

      tmrc_emoticons.)   Ash, ja też nie lubię pestek w tym dżemie dlatego robię go z pure przetartego przez sito ( z winogron wcześniej robię sok co ułatwia potem pozbyć się pestek i bez problemu się dają przetrzeć przez sitko )

    Powodzenia! Pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pytanie od laika: pestki w

    Zgłoszony przez Ash na września 28, 2013 at 11:37.

    pytanie od laika: pestki w winogronach. Dżem zrobiony- pyszny. Zmiksowałam świeże, jasne winogrona, ale pestki jednak bardzo wyczuwalne i przeszkadzają...

    Ale przepis polecam, bo smaczny i samo zdrowie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis na sok już

    Zgłoszony przez Maszoperia na września 18, 2012 at 19:13.

    Przepis na sok już zamieszczony, dżem jeszcze w przygotowaniu tmrc_emoticons.;)

    Pozdrawiam!

    http://www.przepisownia.pl/search/tmrc_solr_recipe/?solrsort=&filters=uid%3A36673

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • neo_natka napisał: czy ktoś

    Zgłoszony przez Maszoperia na września 16, 2012 at 18:46.

    neo_natka

    czy ktoś próbował zrobić sok i dżem z jasnych winogron?

     

    Udało mi się znaleźć kilka kiści już dojrzałych winogron zielonych w ogródku i zaraz potaram się zrobić i dam znać tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy ktoś próbował zrobić sok

    Zgłoszony przez neo_natka na września 16, 2012 at 11:04.

    czy ktoś próbował zrobić sok i dżem z jasnych winogron?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jestem pewna, ze jest

    Zgłoszony przez veronicab71 na września 13, 2012 at 23:26.

    Jestem pewna, ze jest pysznytmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p Bardzo lubie soki i dzemy z winogromBig Smile Big Smile  Jest troszke inny, niz mòj, wiec musze wypròbowactmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Do jabłek dodaję też zamiast

    Zgłoszony przez ElaK na września 13, 2012 at 22:31.

    Do jabłek dodaję też zamiast winogron pozostałości po odparowaniu malin na sok. Zamiast cynamonu i imbiru dodaję wtedy listki mięty pokrojone w paseczki  tmrc_emoticons.)  i skórkę otartą z cytryny. Polecam, pyyycha  tmrc_emoticons.D   

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robię podobnie, wykorzystując

    Zgłoszony przez ElaK na września 13, 2012 at 22:26.

    Robię podobnie, wykorzystując resztki winogron po odparowaniu soku. Taki dżem jest pyszny i dobrze się przechowuje. Smakuje wszystkim, polecam  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeszcze nigdy nie dodawałam

    Zgłoszony przez magi1 na września 13, 2012 at 20:36.

    Jeszcze nigdy nie dodawałam winogron do dżemiku tmrc_emoticons.) czlowiek uczy się całe życie, dziekuję za przepis napewno wypróbuję tmrc_emoticons.) pozdrawiam tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze