3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Dżem malinowy.


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Dżem malinowy

  • 250 g malin, mrożonych
  • 250 g cukru żelującego 1:1
  • 20-30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

  • 6
    40min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Do Closed lid włożyć maliny, dodać cukier żelujący oraz sok z cytryny, zamiast miarki na pokrywę naczynia postawić koszyczek i gotować 25 minut/105°C/obroty 1.
  2. Sprawdzić czy dżem osiągnął punkt tężenia (na zimny talerzyk wyłożyć łyżeczkę dżemu, po ostudzeniu powinna utworzyć się delikatna skórka, jeśli pod wpływem dotyku skurka zmarszczy się oznacza to, że punkt tężenia został osiągnięty, jeśli nie należy gotować jeszcze 2minuty/110°C/obroty3).
    Przelać do wyparzonych słoiczków. Słoiki postawić do góry dnem i zostawić do ostudzenia.
  3. Dżem malinowy podawać po ostygnięciu.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Aby podwoić ilość dżemu należy podwoić ilość składników i wydłużyć czas gotowania do 30 minut. Dżem można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku przez kilka miesięcy w suchym i chłodnym miejscu, natomiast otwarty słoik należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu miesiąca.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pajny przepis. rozumiem, że malin nie...

    Zgłoszony przez Grace07 na października 7, 2017 at 19:36.

    Pajny przepis. rozumiem, że malin nie rozmrażamy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze