Tu jesteś:
4
Składniki
1 porcja/porcje/porcji
Dżem malinowy
- 250 g malin, mrożonych
- 250 g cukru żelującego 1:1
- 20-30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
6
40min
Czas całkowity 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć maliny, dodać cukier żelujący oraz sok z cytryny, zamiast miarki na pokrywę naczynia postawić koszyczek i gotować 25 minut/105°C/obroty 1.
- Sprawdzić czy dżem osiągnął punkt tężenia (na zimny talerzyk wyłożyć łyżeczkę dżemu, po ostudzeniu powinna utworzyć się delikatna skórka, jeśli pod wpływem dotyku skurka zmarszczy się oznacza to, że punkt tężenia został osiągnięty, jeśli nie należy gotować jeszcze 2minuty/110°C/obroty3).
Przelać do wyparzonych słoiczków. Słoiki postawić do góry dnem i zostawić do ostudzenia. - Dżem malinowy podawać po ostygnięciu.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Aby podwoić ilość dżemu należy podwoić ilość składników i wydłużyć czas gotowania do 30 minut. Dżem można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku przez kilka miesięcy w suchym i chłodnym miejscu, natomiast otwarty słoik należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu miesiąca.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPajny przepis. rozumiem, że malin nie...
Pajny przepis. rozumiem, że malin nie rozmrażamy.