Składniki
2 słoik/słoiki/słoików
- 400 g pure z malin (przetarte maliny pozostałe z robienia soku)
- 100 g bananów mocno dojrzałych
- sok i skórka z połowy cytryny
- 1/2 łyżeczki agaru bądź żelatyny
- 70 g cukru / xylitolu
-
6
8min
Czas całkowity 8minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Do dżemu użyłam malin, które pozostały mi z soku który robiłam w TM, przetarłam je przez sito (nie lubimy pestek z malin) i otrzymałam pure.
Dżem powstał by nie zmarnowały się owoce po zrobieniu soków na zimę
Ponieważ dodałam bardzo słodkie banany a maliny wcześniej były już słodzone podczas robienia soku, posłodziłam je teraz 'symbolicznie', do świeżych malin trzeba dodać odpwiednio więcej cukru/xylitolu i wydłużyć czas gotowania.
Na pokrywę stawiamy koszyczek (zapobiegnie to ewentualnym rozbryzgom dżemu)
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDżem bardzo ciekawy w smaku-
Dżem bardzo ciekawy w smaku- ja dodaje go również do kaszy jaglanej z jogurtem- smakuje wyśmienicie polecam warto zrobić ten przepis z pozostałości malin po soku malinowym
:love: Cieszę się, że
Cieszę się, że wyszedł super , pozdrawiam serdecznie!
Dżem bardzo smaczny, z lekką
Dżem bardzo smaczny, z lekką nutą cytrynową. Super! NAwet z ziarenkami malin!!!
To ja dziękuję, i w związku z
To ja dziękuję, i w związku z tym że dopiero w przepisowni raczkuję, choć Thermomix mam od dawna, to będe się poruszać po przepisach sprawdzonych autorów, także do zobaczenia w kolejnym przepisie
Rewewlacja! Super, że smakuje
Rewewlacja! Super, że smakuje i wyszedł słodki w sam raz Dziękuję za wypróbowanie przepisu i komentarz. Pozdrawiam!
wyszedł przepysznie dodałam
wyszedł przepysznie dodałam mniej cukru, bo maliny były wyjęte z zalewy cukrowej (wczesniej robiłam z nich sok) i jakbym dodala 70g cukry, to byłby za slodki.. a wyszedł- idealny
W takim razie trzymam kciuki
W takim razie trzymam kciuki i czekam na wiadomość jak się udał debiut (a z TM zawsze się udaje )
Pozdrawiam!
świetnie ja dopiero
świetnie ja dopiero debiutuję w dżemach
Oczywiście część zjadamy od
Oczywiście część zjadamy od razu Bardzo dużo robię dżemów przez cały rok i mimo rozdawania rodzinie i znajomym niektóre otwieramy nawet po 2 latach (ostanio truskawkowe) i żaden jeszcze nam nie spleśniał
a ile potem wytrzymują??
a ile potem wytrzymują?? zjadacie od razu, czy np zrobione teraz dotrzymają bez pasteryzacji do zimy?
:) Ja tego dżemu nie
Ja tego dżemu nie pasteryzuję i nic się nie dzieje, ważne jest by słoiczki i nakrętki były dokłądnie wyparzone i suche, pozdrawiam!
banan zamiast cukru
banan zamiast cukru żelującego-rewelacja!
mam pyt- czy potem należy jeszcze dżem pasteryzować?
Bardzo się cieszę , że
Bardzo się cieszę , że smakuje , dziękuję za komentarz.
Pozdarwiam!
Zrobiłam dżemik. Wyszedł
Zrobiłam dżemik. Wyszedł przepyszny, dodatek bananów super pomysł. Pozdrawiami dziękuję
Cieszę się , że pomysł
Cieszę się , że pomysł bananów się przydał. Lubie je dodawać do przetworów, zwłaszcza te baardzo dojrzałe (nie trzeba wtedy nadmiernie dosładzać dżemów). Pozdrawiam!
Przepis smakowity, uwielbiam
Przepis smakowity, uwielbiam malinki wypróbowałam dodatek bananów do dzemu i zrobiłam dżem wielo-owocowy właśnie z bananem i wyszedł pyszny. Dziekuję za pomysł, nigdy wcześniej nie dodawałam bananów
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję