3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Dżem jagodowy


Wydrukuj:
4

Składniki

3 słoik/słoiki/słoików

Dżem z jagód

  • 1 łyżeczki agaru bądź żelatyny/ żelfixu
  • 1-2 łyżeczki cukru waniliowego zrobionego w TM
  • 200 g cukru / xylitolu / stevii
  • 500 g jagód
5

Przygotowanie

    Dżem
  1. Jagody umieszczamy w Closed lid i zasypujemy cukrem.

  2. Zostawiamy najlepiej na całą noc, aż jagody puszczą sok.

  3. Wszystkie pozostałe składniki  umieszczamy w kielichu

  4. Gotujemy dżem :

    czas 15 minut / obroty wsteczneCounter-clockwise operation 1-2 / temperatura 90

  5. Przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut.

    Możemy również pasteryzować w kąpieli wodnej 20 minut.

  6. Jeżeli chcemy uzyskać zupełnie gładki dżem to część owoców bądź całość umieszczamy w kielichu i mixujemy 6sekund/obroty 6 , następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i gotujemy jak w punkcie 3 tmrc_emoticons.)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Można dodać zamiast agaru np.żelfix/żelatynę/ pekt., ja zawsze sprawdzam konsystencję na małym spodku, najlepiej schłodzonym (kładę łyżeczką odrobinkę dżemu ) , tu1 łyżeczka agaru była wystarczająca (ale to zawsze zależy od owoców ) ale jeśli jest za rzadki wydłużam czas gotowania aby odparować płyn.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz