3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Dżem brzoskwiniowy z bazyliową nutką


Wydrukuj:
4

Składniki

3 słoik/słoiki/słoików

dżem

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczki agaru bądź żelatyny
  • 800 g brzoskiń, wydrylowanych
  • 200-300 g cukru / xylitolu
  • 5-6 liści bazylii świeżej, pokrojonej
  • 6
    18min
    Czas całkowity 9min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    dżem
  1. wszystkie składniki  umieszczamy w kielichuBlokada naczynia miksującego

  2. gotujemy dżem :

    czas 9 minut / obroty wsteczne Brak obrotów wstecznych 1,5  / temperatura 100

  3. przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

jeśli chcem mieć dżem bez kawałków owoców , najpierw należy zmixować brzoskwinie ; 10 sek./obr.8

Można dodać zamiast agaru żelfix, ja zawsze sprawdzam konsystencję na małym spodku, najlepiej schłodzonym (kładę łyżeczką odrobinkę dżemu ) , z moich brzoskwiń 1 łyżeczka agaru była wystarczająca (ale to zawsze zależy od owoców ) ale jeśli jest za rzadki wydłużam czas gotowania aby odparować płyn.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dziękuję Magi, mnie bardzo

    Zgłoszony przez Maszoperia na września 29, 2013 at 18:58.

    Love Dziękuję Magi, mnie bardzo miło ten dżem zaskoczył tmrc_emoticons.;)  Mam nadzieję, że Ci też posmakuje tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nigdy nie robiłam dżemiku z

    Zgłoszony przez magi1 na września 28, 2013 at 19:07.

    Nigdy nie robiłam dżemiku z bazylią ale zrobię i jestem pewna, że wyjdzie pyszny tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D dziękuję za nowe pomysły Big Smile

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Z niedowierzaniem, że się uda

    Zgłoszony przez gogol na września 26, 2013 at 22:45.

    Love Z niedowierzaniem, że się uda takie połączenie zrobiliśmy ten dżem (ciekawość zwyciężyła), i opłacało się bo wyszedł pyszny! Bazylia właściwie nie smakuje bazylią a fajnie zmienia smak w zalezności jaki kęs się nabierze . Z pewnością z kolejnych brzoswiń zrobimy więcej słoiczków bazyliowego zaskoczenia tmrc_emoticons.) 

    gogol

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Droga Maszoperio, dziękuję!

    Zgłoszony przez Foxy na września 26, 2013 at 22:41.

    Droga Maszoperio,

    dziękuję! Zaskakujące połączenie smaków podbiło moje podniebienie. Nie wpadłabym na taki pomysł ale jest to pozytywne zaskoczenie. Rodzina oszalała na punkcie tego dżemu. Raczej nic do zimy nie doczeka tmrc_emoticons.;).

    Pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze