![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/3xvhfgrt-06a79-387425-cfcd2-ll9b5kgd/0b857ba3-c3ba-463c-8076-14cfe24f9f36/main/dzem-brzoskwiniowy-z-arbuzem.jpg)
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
5
słoik/słoiki/słoików
Poziom
--
- TM 31
opublikowany: 26/08/12
zmieniono dnia: 28/08/12
Składniki
- 1000 g brzoskwiń, najlepiej mocno dorzałych
- 200 g miąższu arbuza, bez pestek
- 150 g cukru / xylitolu
- 1 łyżeczka agaru bądź żelatyny
- skórka z 1 cytryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPorady
Na pokrywę stawiamy koszyczek (zapobiegnie to ewentualnym rozbryzgom dżemu)
Kawałki miąższu z arbuza przed dodaniem delikatnie odsączam uciskając by pozbyć nadmiaru płynu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Agniesiu wiedziałam ,że mogę na Ciebie liczyć![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Dzięki za wspaniały przepis
Ania ze Szczecina
Robiłam z tych samych brzoskwiń co ten dżem:
http://www.przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-brzoskwiniowy-z-limonkow%C4%85-nut%C4%85/445039
i były one baaardzo dojrzałe . Dżemy wyszły oba gęste ale to zależy od owoców, trzeba sprawdzić w trakcie.
Dodatkowo lekko odcisnęłam sok z kawałków arbuza delikatnie je uciskając przed dodaniem, gotowałam na obrotach wstecznych by ich nie rozdrobnić i by nie puściły dodatkowo soku. Smak bardzo orzeźwijący a kolor wyszedł zniewalający . Polecam wypróbować. Zawsze można zwiększyć ilość substancji zagęszczającej jaką dodajemy bądź dłużej pogotować dla pewności![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
Żelatyna podobnie zagęszcza do agaru, choć zależy to też od agaru jakiego używamy (w zależności skąd agar pochodzi -różnie zagęszcza) , szczerze polecam zakupić agar do przetworów i nie tylko.. dobry agar jest 10 razy bardziej wydajny niż żelatyna pochodzenia zwierzęcego.
Agar, używany jako zagęszczacz i naturalny konserwant, posiada też zdolność obniżania wartości kalorycznych w połączonych z nim produktach. To również:- naturalny regulator i regenerator układu pokarmowego, pomaga w codziennym opróżnianiu- pomaga wyeliminować zbędny cholesterol- obniża przyswajalność spożywanych tłuszczy- bardzo pomocny podczas diet odchudzających, pomaga w zwalczeniu chęci do ciągłego jedzenia
- oczyszcza organizm z metali ciężkich, środków trujących oraz substancji radioaktywnych- skutecznie zwalcza słabości spowodowane niektórymi dietami ubogimi w kalorie
Cudny kolor i pewnie tak samo pyszne jak ładne! Czy będzie tak gęsty jak ten na zdjęciu? Boję się trochę brzoskwiń, a tu jeszcze "mokry" arbuz. Ja nie mam agaru, czy żelatyna ma takie same właściwości zagęszczające?
![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Are you sure to delete this comment ?