3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Dżem Brzoskwiniowy z Arbuzem


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

5 słoik/słoiki/słoików

  • 1000 g brzoskwiń, najlepiej mocno dorzałych
  • 200 g miąższu arbuza, bez pestek
  • 150 g cukru / xylitolu
  • 1 łyżeczka agaru bądź żelatyny
  • skórka z 1 cytryny
5

Przygotowanie

  1. brzoskwinie z cukrem miksujemy

    4 sekundy/obroty 6

    2.dodajemy pozostałe składniki i gotujemy dżem :

    czas 20 minut / obroty  2,5  / temperatura 100

     

     

    3.  przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Na pokrywę stawiamy koszyczek (zapobiegnie to ewentualnym rozbryzgom dżemu)

 Kawałki miąższu z arbuza przed dodaniem delikatnie odsączam uciskając by pozbyć nadmiaru płynu.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma za co Cała

    Zgłoszony przez Maszoperia na września 18, 2013 at 18:47.

    tmrc_emoticons.) Nie ma za co tmrc_emoticons.;) Cała przyjemność po mojej stronie Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Agniesiu wiedziałam ,że mogę

    Zgłoszony przez Anka-Hanka na września 3, 2013 at 14:30.

    Agniesiu wiedziałam ,że mogę na Ciebie liczyćtmrc_emoticons.)

    Dzięki za wspaniały przepis 

    Ania ze Szczecina

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam z tych samych

    Zgłoszony przez Maszoperia na sierpnia 28, 2012 at 21:18.

    Robiłam z tych samych brzoskwiń co ten dżem:

    http://www.przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-brzoskwiniowy-z-limonkow%C4%85-nut%C4%85/445039

    i były one baaardzo dojrzałe . Dżemy wyszły oba gęste ale to zależy od owoców, trzeba sprawdzić w trakcie.

    Dodatkowo lekko odcisnęłam sok z kawałków arbuza delikatnie je uciskając przed dodaniem, gotowałam na obrotach wstecznych by ich nie rozdrobnić i by nie puściły dodatkowo soku. Smak bardzo orzeźwijący a kolor wyszedł zniewalający . Polecam wypróbować. Zawsze można zwiększyć ilość substancji zagęszczającej jaką dodajemy bądź dłużej pogotować dla pewności tmrc_emoticons.;)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Żelatyna podobnie zagęszcza

    Zgłoszony przez Maszoperia na sierpnia 28, 2012 at 21:02.

    Żelatyna podobnie zagęszcza do agaru, choć zależy to też od agaru jakiego używamy (w zależności skąd agar pochodzi -różnie zagęszcza) , szczerze polecam zakupić agar do przetworów i nie tylko.. dobry agar jest 10 razy bardziej wydajny niż  żelatyna pochodzenia zwierzęcego.

    Agar, używany jako zagęszczacz i naturalny konserwant, posiada też zdolność obniżania wartości kalorycznych w połączonych z nim produktach. To również:- naturalny regulator i regenerator układu pokarmowego, pomaga w codziennym opróżnianiu- pomaga wyeliminować zbędny cholesterol- obniża przyswajalność spożywanych tłuszczy- bardzo pomocny podczas diet odchudzających, pomaga w zwalczeniu chęci do ciągłego jedzenia

    - oczyszcza organizm z metali ciężkich, środków trujących oraz substancji radioaktywnych- skutecznie zwalcza słabości spowodowane niektórymi dietami ubogimi w kalorie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cudny kolor i pewnie tak samo

    Zgłoszony przez gabi49 na sierpnia 28, 2012 at 18:58.

    Cudny kolor i pewnie tak samo pyszne jak ładne!  Czy będzie tak gęsty jak ten na zdjęciu? Boję się trochę brzoskwiń, a tu jeszcze "mokry" arbuz. Ja nie mam agaru, czy żelatyna ma takie same właściwości zagęszczające? tmrc_emoticons.~ tmrc_emoticons.)

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze