thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
5 słoik/słoiki/słoików
Poziom
--

Składniki

  • 1000 g brzoskwiń, najlepiej mocno dorzałych
  • 200 g miąższu arbuza, bez pestek
  • 150 g cukru / xylitolu
  • 1 łyżeczka agaru bądź żelatyny
  • skórka z 1 cytryny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. brzoskwinie z cukrem miksujemy

    4 sekundy/obroty 6

    2.dodajemy pozostałe składniki i gotujemy dżem :

    czas 20 minut / obroty  2,5  / temperatura 100

     

     

    3.  przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut

Porady

Na pokrywę stawiamy koszyczek (zapobiegnie to ewentualnym rozbryzgom dżemu)

 Kawałki miąższu z arbuza przed dodaniem delikatnie odsączam uciskając by pozbyć nadmiaru płynu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Dżem Brzoskwiniowy z Arbuzem

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 18, 2013 at 18:47

    tmrc_emoticons.) Nie ma za co tmrc_emoticons.;) Cała przyjemność po mojej stronie Love

  • września 3, 2013 at 14:30

    Agniesiu wiedziałam ,że mogę na Ciebie liczyćtmrc_emoticons.)

    Dzięki za wspaniały przepis 

    Ania ze Szczecina

  • sierpnia 28, 2012 at 21:18

    Robiłam z tych samych brzoskwiń co ten dżem:

    http://www.przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-brzoskwiniowy-z-limonkow%C4%85-nut%C4%85/445039

    i były one baaardzo dojrzałe . Dżemy wyszły oba gęste ale to zależy od owoców, trzeba sprawdzić w trakcie.

    Dodatkowo lekko odcisnęłam sok z kawałków arbuza delikatnie je uciskając przed dodaniem, gotowałam na obrotach wstecznych by ich nie rozdrobnić i by nie puściły dodatkowo soku. Smak bardzo orzeźwijący a kolor wyszedł zniewalający . Polecam wypróbować. Zawsze można zwiększyć ilość substancji zagęszczającej jaką dodajemy bądź dłużej pogotować dla pewności tmrc_emoticons.;)

     

  • sierpnia 28, 2012 at 21:02

    Żelatyna podobnie zagęszcza do agaru, choć zależy to też od agaru jakiego używamy (w zależności skąd agar pochodzi -różnie zagęszcza) , szczerze polecam zakupić agar do przetworów i nie tylko.. dobry agar jest 10 razy bardziej wydajny niż  żelatyna pochodzenia zwierzęcego.

    Agar, używany jako zagęszczacz i naturalny konserwant, posiada też zdolność obniżania wartości kalorycznych w połączonych z nim produktach. To również:- naturalny regulator i regenerator układu pokarmowego, pomaga w codziennym opróżnianiu- pomaga wyeliminować zbędny cholesterol- obniża przyswajalność spożywanych tłuszczy- bardzo pomocny podczas diet odchudzających, pomaga w zwalczeniu chęci do ciągłego jedzenia

    - oczyszcza organizm z metali ciężkich, środków trujących oraz substancji radioaktywnych- skutecznie zwalcza słabości spowodowane niektórymi dietami ubogimi w kalorie

  • sierpnia 28, 2012 at 18:58
    5.0

    Cudny kolor i pewnie tak samo pyszne jak ładne!  Czy będzie tak gęsty jak ten na zdjęciu? Boję się trochę brzoskwiń, a tu jeszcze "mokry" arbuz. Ja nie mam agaru, czy żelatyna ma takie same właściwości zagęszczające? tmrc_emoticons.~ tmrc_emoticons.)

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

Are you sure to delete this comment ?