3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Domowy Twarożek


Wydrukuj:
4

Składniki

350 g

na domowy twarożek

  • 1 litr kefiru, ja dałam kefir 2% tłuszczu
  • 1 litr mleka 3,2% tłuszczu, ale nie UHT
5

Przygotowanie

    domowego twarożku
  1. Mleko wlać do naczynia miksujące. Podgrzać 8 minut/ 90 stopni/obr.3.

  2. Do naczynia dolać kefir. Wymieszać 5 s obr. 3.

  3. Podgrzewać 4 minuty/ 80 stopni/ Obroty wsteczne/ obr. 2. Odstawić naczynie na 15 minut do przestygnięcia, aż zrobi się serek.

  4. Koszyczek wyścielony gęstą lnianą lub bawełnianą ściereczką umieścić w czystym zlewie. Przelać powoli zawartość naczynia miksującego na wyścielony koszyczek. Odcisnąć serek do pożądanej konsystencji i wilgotności. Przełożyć do innego naczynia i pozostawić do wystudzenia.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Twarożek ma lekko kwaskowy smak, przypomina ten wiejski, robiony przez babcię. Znakomicie smakuje ze słodkmi i słonymi dodatkami. tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Jakiego mleka używacie?

    Zgłoszony przez jlewandowska na kwietnia 3, 2019 at 10:17.

    Jakiego mleka używacie?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Idealny.Aż nie wierzę,że mi wyszedł

    Zgłoszony przez hanka76 na kwietnia 1, 2019 at 20:27.

    Idealny.Aż nie wierzę,że mi wyszedłBig Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny ale troche

    Zgłoszony przez AniaMason na września 24, 2015 at 12:37.

    Bardzo smaczny ale troche kruchy. Robilam ze swojego kefiru wiec moze dlatego. Nastepnym razem sprobuje zmniejszyc temperature. Tym niemniej na pewno bede robic czesciej. Dzieki tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam ten serek i dopiero

    Zgłoszony przez Maksia na stycznia 30, 2015 at 11:11.

    Zrobiłam ten serek i dopiero jak wlałam kefir zorientowałam się, iż nie dopilnowałam proporcji - miałam tylko 1 kefir 400ml firmy Skała (którą bardzo lubię) i litr mleka...

    Zdecydowałam się spróbować i wyszło tmrc_emoticons.) i to całkiem dużo tego serka... W takim razie przy litrze kefiru musi być go naprawdę baaaardzo dużo. Serek smaczny, bez żadnej chemii... Trochę się kruszy przy nakładaniu go na kanapkę, ale wiem co jem  Love

    Dziękuję za fajny, smaczny, łatwy przepis!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się, że wyszedł.  Sama

    Zgłoszony przez Meg na sierpnia 12, 2014 at 23:20.

    Cieszę się, że wyszedł.  Sama niedawno go robiłam.  Długo zachował świeżość.  Wróciliśmy z wakacji, a on dodał był dobry tmrc_emoticons.) Następnym razem proponuję zmniejszyć temperaturę ogrzewania do 70 lub 60 stopni, obserwować i ewentualnie wydłużyć czas. Będzie mniej krupiasty.  tmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mój pierwszy ser i to bardzo

    Zgłoszony przez ishanik na sierpnia 12, 2014 at 21:33.

    Mój pierwszy ser i to bardzo udany! Szkoda tylko, że tak mało wyszło, około 320 gramów.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • oj napewno wypróbuje już

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 24, 2014 at 16:57.

    oj napewno wypróbuje już dodaje do mojej kolekcji tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo lubię twarażki :) 

    Zgłoszony przez ilonaw na sierpnia 21, 2013 at 10:39.

    bardzo lubię twarażki tmrc_emoticons.)  wypróbujemy Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze