3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Domowy twarożek z kefiru


Wydrukuj:
4

Składniki

250 g

Domowy twarożek

  • 1 litr kefiru, (najlepszy będzie swojski, ale z marketowego też wyjdzie - staraj się tylko kupić dobry kefir, taki z jak najkrótszą listą składników, najbardziej naturalny)
5

Przygotowanie

    Ogrzewanie kefiru
  1. Wlej kefir w temperaturze pokojowej do czystego naczynia miksującego. (Obroty wsteczne 1, temp. 80 stopni, czas około 8 min.) -ogrzewamy kefir aż osiągnie 80 stopni. Zauważysz od razu gdy z kefiru będą wytrącać się skrzepy sera. Wyłączamy thermomix i pozostawiamy zawartość jeszcze na 20-30minut, aby przestygło.

  2. Przygotuj koszyczek thermomix, w nim lnianą lub bawełnianą ściereczkę tak, aby można było zawartość wylać delikatnie do koszyczka. Koszyczek umieść w misce tak aby serwatka, która przeleje się przez koszyczek zebrała się w niej. Do tego celu zamiast koszyczka thermomix i ściereczki możesz też użyć rożka serowarskiego lub koszyczka do serów (dostępne w sklepach internetowych).

    Serek pozostawiamy aby dobrze oddzielił się od serwatki (5-10 godzin). W ten sposób otrzymamy z jednego składnika pyszny domowy twarożek. Smacznego!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Twaróg doskonale smakuje z odrobiną śmietany i soli.Można go użyć zaraz po przygotowaniu do smarowania kanapek, albo w kompozycji z jajkiem gotowanym, pomidorami, szczypiorkiem i kiełkami będzie stanowił zgraną paczkę na każdej kanapce.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz