Składniki
0 porcja/porcje/porcji
POMIDORY NA ZIMĘ
- 1/2 łyżeczki xylitolu
- 1 płaska łyżeczka soli kamiennej
- 2 ząbki czosnku
- 15 g oliwy z oliwek
- 1 mały listek lubczyku (opcjonalnie)
- 1000 g pomidorów bez skórki (pokrojonych na pół lub na ćwiartki w zależności od wielkości pomidorów)
-
6
50min
Czas całkowity 35minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 2s/obr.8
2. czosnek zgarnąć na dno naczynia, dodać oliwę, dusić 2min/temp.120st/obr.1
3. dodać pomidory, na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek zamiast miarki, dusić 15min/temp.98st/obr.
"Mieszanie"
4. pod koniec gotowania dodać sól , cukier i lubczyk
5. gorące pomidory nakładać do wyparzonych słoików, pasteryzować w garnku z wodą (czas 10min od zagotowania wody, na minimalnej temp. kuchenki, pozostawić słoiki w zamkniętym garnku aż do wystygnięcia)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Pomidory można wykorzystać do:
- kaszy jaglanej
- makaronu, ryżu
- sosu do pizzy (należy tylko zmiksować i dodać zioła prowansalskie)
- zup
- sosu do gołąbków (mięsnych lub wegetariańskich)
- chrupiącej bagietki jako przystawka, skropionej octem balsamicznym
itd.........................
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSuper smak i wszechstronne zastosowanie,dodałam...
Super smak i wszechstronne zastosowanie,dodałam listki bazylii
Pomidorki sa przepyszne nie
Pomidorki sa przepyszne nie tylko na zime.
Oczywiście ze moze być cukier
Oczywiście ze moze być cukier jaki Pani lubi
Wypróbowane b.dobre w smaku.
Wypróbowane
b.dobre w smaku. Jedyne co zmieniłam to to, że nie pokroilam pomidorów - zależało mi, żeby były prawie cale (przy gotowaniu i tak się trochę rozlecą). Polecam
Normal 0 21 false
Na pewno wypróbuje. Często do zupy dodaję. Czy zamiast ksylitolu może być "zwykły" cukier, lub brązowy?