3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

DOMOWA SPIŻARNIA DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

DŻEM PORZECZKOWY

  • 2 kg czarnej porzeczki, (najlepiej z własnego ogrodu)
  • 150 g ksylitolu lub cukru trzcinowego, (ilość cukru do regulacji wg własnych upodobań)
5

Przygotowanie

  1. 1. w naczyniu miksującym zważyć porzeczki i cukier, przesypać całość do innego naczynia, przykryć ściereczką i odstawić na noc.

    2. do naczynia miksującego włożyć połowę porzeczek, gotować 90st/15min/obr.1Obroty wsteczne, nałożyć miarkę do momentu zagotowania a potem koszyczek 

    3. gotowy dżem przelać do małych słoiczków

    4. to samo zrobić z drugą częścią porzeczek

    5. słoiki włożyć do garnka wyłożonego ściereczką, zalać wodą na wysokość ok 1 cm przed zakrętką słoika, przykryć garnek pokrywką, gotować na minimalnym ogniu ok 7 min od zagotowania wody, nie odkrywać pokrywy, słoiki zostawić w garnku do całkowitego wystygnięcia

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Dżem z czarnej porzeczki wyśmienicie komponuje się z ciastkami gryczanymi (przepis na moim profilu) lub jako dodatek do mięs lub jogurtów naturalnych.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Na mój gust trzeba więcej cukru, bo szczękę...

    Zgłoszony przez Leonardk na czerwca 21, 2018 at 20:21.

    Na mój gust trzeba więcej cukru, bo szczękę wykręca.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • nie dodajesz żelfiksu? Nie

    Zgłoszony przez KUWI na sierpnia 6, 2015 at 13:08.

    nie dodajesz żelfiksu? Nie zepsuje się?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super przepis, na pewno

    Zgłoszony przez anetawilczewska na lipca 15, 2015 at 22:19.

    super przepis, na pewno spróbuję w tym sezonie tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze