Składniki
0 porcja/porcje/porcji
DŻEM PORZECZKOWY
- 2 kg czarnej porzeczki, (najlepiej z własnego ogrodu)
- 150 g ksylitolu lub cukru trzcinowego, (ilość cukru do regulacji wg własnych upodobań)
-
6
30h 0min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. w naczyniu miksującym zważyć porzeczki i cukier, przesypać całość do innego naczynia, przykryć ściereczką i odstawić na noc.
2. do naczynia miksującego włożyć połowę porzeczek, gotować 90st/15min/obr.1"Obroty wsteczne" , nałożyć miarkę do momentu zagotowania a potem koszyczek
3. gotowy dżem przelać do małych słoiczków
4. to samo zrobić z drugą częścią porzeczek
5. słoiki włożyć do garnka wyłożonego ściereczką, zalać wodą na wysokość ok 1 cm przed zakrętką słoika, przykryć garnek pokrywką, gotować na minimalnym ogniu ok 7 min od zagotowania wody, nie odkrywać pokrywy, słoiki zostawić w garnku do całkowitego wystygnięcia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Dżem z czarnej porzeczki wyśmienicie komponuje się z ciastkami gryczanymi (przepis na moim profilu) lub jako dodatek do mięs lub jogurtów naturalnych.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzNa mój gust trzeba więcej cukru, bo szczękę...
Na mój gust trzeba więcej cukru, bo szczękę wykręca.
nie dodajesz żelfiksu? Nie
nie dodajesz żelfiksu? Nie zepsuje się?
super przepis, na pewno
super przepis, na pewno spróbuję w tym sezonie