Chrzan Przepis jest nieprzetestowany
Author picture ewaks
utworzono: 04/4/12 zmieniono dnia: 04/4/12

3
  • thumbnail image 1


1 Chrzan

Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chrzan


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

Chrzan

  • 1 kilogram chrzanu w korzeniach
  • 1 szklanka octu 10%
  • 4 szklanki wody
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 2 dwie łyżeczki soli
  • 6
  • 7
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. chrzan obrać, pokroić na kilkucentymetrowe części i moczyć w zimnej wodzie  kilka godzin

    2. Ocet, wodę, cukier,  sól zagotować i ostudzić. 

    3.  Do thermomixu włożyć chrzan, zalać zimną zalewą tak, żeby prawie go przykryła i miksować zwiększając obroty od 1 do 10, aż chrzan będzie miałki.

    4. Odkryć pokrywę i na kilkanaście minut wystawić naczynie miksujące na powierze (na przykład na balkon) aby uleciała goryczka. 

    5. Przełożyc gotowy chrzan do słoików.

    6. Przed podaniem można zmieszać z kwaśną śmietaną lub zrobic z niego ćwikłę. 

10
11

Porady

Nie można precyzyjnie przewidzieć, ile potrzeba zalewy, ponieważ zależy to od tego jaki jest gatunek chrzanu, ile go zostanie po obraniu itp. Podczas ucierania należy parę razy zrobić przerwę, patrzeć jaka jest konsystencja i ewentualnie dolewać zalewy ale tak, aby ostatecznie chrzan nie był za rzadki lub za gęsty. 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dzisiaj przygotowałam chrzan,

    Zgłoszony przez tulipan64 na października 5, 2014 at 18:17.

    Dzisiaj przygotowałam chrzan, wyszedł bardzo ostry - jak to chrzan, jest bardzo biały (dałam trochę mniej wody i konsystencja bardzo gęstej śmietany - mam nadzieję, że wytrzyma do grudnia (do świąt) bo miałam 1,5 kg chrzanu prosto z ogródka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze