3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wegańskie Tiramisu


Wydrukuj:
4

Składniki

6 kawałek/kawałki/kawałków

Warstwa biała

  • 90 gramów orzech nerkowca, surowy, namoczone przez 1h
  • 120 gramów zimnej wody przegotowanej
  • 1 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżki soku z cytryn
  • 1 szczypty soli morskiej
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 krople ekstraktu z wanilii, naturalnego

Ciemna warstwa

  • 15 gramów kakao naturalne, niesłodzone, plus do posypania
  • 30 gramów mąki owsianej, bezglutenowej
  • 30 gramów orzech nerkowca, surowy, namoczonych przez 5min
  • 1 szczypty soli morskiej
  • 120 gramów zimnej wody, przegotowanej
  • 3 łyżki ksylitolu, lub innego słodzidła
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczki rumu, opcjonalnie
  • 6
    2h 35min
    Czas całkowity 2h 35min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Wegańskie Tiramisu
  1. Ciasto składa się z dwóch warstw

    Składniki na białą warstwę umieszczamy w Closed lid i blendujemy 1min/obr 10. Czekamy około 2 min i blendujemy ponownie 30s/ obr 10.


    Przekładamy do miseczki i wkładamy do lodówki.



    Składniki na warstwę kawową wkładamy do Closed lid i blendujemy 1min/obr10. Czekamy 2 min i blendujemy ponownie 30s/obr 10.

    Przekładamy na dno małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do zamrażarki na 30min.



    Po tym czasie białą warstwę przekładamy do foremki na warstwę kawową i posypujemy kakao. Wkładamy do lodówki na 2h.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Jeśli używasz słodzidła w postaci syropu (np klonowego)zmniejsz odpowiednio ilość wody.

Można ten przepis wykonać używając tofu zamiast orzechów jeśli masz alergie. (Nie dodajemy wtedy wody)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy