3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Trufle kokosowe z białą czekoladą


Wydrukuj:
4

Składniki

40 kawałek/kawałki/kawałków

Trufle kokosowe z białą czekoladą

  • 60 g migdałów, ze skórką
  • 1 płaty andruta, (1 płat suchego wafla)
  • 200 g białej czekolady
  • 125 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 30 g masła, niesolonego
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 50 g likieru kokosowego, przygotowanego w TM
  • 40 migdałów, ze skórką
  • wiórki kokosowe, do obsypania kulek
  • 6
    45min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Do Closed lid włożyć 60g migdałów. Zmielić obroty turbo 3-4 razy po 2s. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Połamać wafel i włożyć do Closed lid. Rozdrobnić 5s, obroty 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Closed lidCzekoladę połamać na kawałki do Closed lid. Rozdrobnić 5s, obroty 6.
  4. Dodać 125g śmietany i 30g masła. Podgrzewać 3 min, 60 stopni, obroty 2.
  5. W tym czasie zblanszować 40 sztuk migdałów (w miseczce zalać wrzątkiem i zostawić).
  6. Do Closed lid dodać 150g wiórków kokosowych, zmielone wafle i 50g likieru. Wymieszać 30s, obroty 6. Odstawić Closed lid na bok do ostygnięcia masy.
  7. W tym czasie zdjąć skórkę z migdałów.
  8. Ostudzoną masę formować w kulki, wkładając do każdej kulki 1 migdał. Obtaczać w wiórkach, a następnie w zmielonych migdałach. Wstawić do lodówki aby masa stężała
10
11

Porady

Można dodać surowe wiórki (150g) lub uprzednio podsmażyć je na patelni do uzyskania złotego koloru.
Trufle można jeść schłodzone (wtedy są twardsze) lub po schłodzeniu pozostawić je w temperaturze pokojowej (wtedy są mięciutkie)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy