3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

TIRAMISU OWOCOWE Z KREMEM MASCARPONE


Wydrukuj:
4

Składniki

15 kawałek/kawałki/kawałków

biszkopty ladyfingers ok 400g

MUS

  • 500 g owoców dowolnych, jakie masz: świeże, z syropu, mrożone po rozmrożeniu
  • 50 g cukru pudru

KREM MASKARPONE

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g śmietanki 30%, świeżej, NIE UHT
  • 50 g cukru pudru
  • 2 torebki śmietan-fixu, opcjonalnie
  • 2 torebki cukru waniliowego 16g, opcjonalnie

DO DEKORACJI

  • 150 g owoców
  • 15 g wiórków kokosowych, opcjonalnie
  • 1 opakowania galaretki owocowej, opcjonalnie
  • 350 g wrzącej wody (1,5 szkl), opcjonalnie
  • 20 g cukru pudru, opcjonalnie
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Forma 24 cm kwadratowa lub inna np. 20x30cm, najlepiej z odpinanymi bokami, ale zwykła też może być.
  1. Na jedną warstwę w formie kwadratowej potrzeba 16 biszkoptów.

    Bardzo proszę przygotować wszystkie składniki, a owoce do dekoracji umyć i pokroić wtedy robimy tiramisu migiemtmrc_emoticons.;)
  2. Jeśli zdecydujesz, tak jak ja, że na wierzch na owoce wylewasz galaretkę, to zaczynamy od zrobienia galaretki, którą wsypujemy do 1,5 szklanki wrzącej wody. Rozpuszczoną galaretkę odstawić do ostudzenia i lekkiego stężenia.
  3. MUS:
    Do Blokada naczynia miksującego wrzucić owoce i cukier, rozdrabniać około 10 sek obr 4
    (w zależności od użytych owoców czas zmniejszyć lub zwiększyć).
    Przeleć do miseczki.
  4. KREM:

    Śmietana i serek mascarpone muszą być bardzo dobrze schłodzone. Należy kupić co najmniej dzień wcześniej, przechować w lodówce i wyjąć tuż przed robieniem kremu.

    Na noże założyć motylek.
    Do Blokada naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na krem, miksować 5 sek obr4 (przytrzymać miarkę dłonią), zdjąć pokrywę, kopystką zgarnąć z pokrywy śmietanę, zamknąć TM, miksować 10 sek obr 6 (też przytrzymując miarkę dłonią). GOTOWE.
    Jeśli serek i śmietanka nie były b.dobrze schłodzone i nie ubiją się w tym czasie na sztywny krem, należy zmiksować jeszcze 5 sek obr 6 i krem będzie idealny. Nie trzeba przedłużać czasu miksowania.
  5. TIRAMISU finisz:
    Na dnie formy ułożyć biszkopty, każdy zanurzony na chwilkę w musie - z obydwu stron, na biszkopty wyłożyć część kremu, krem posypać wiórkami kokosowymi (opcjonalnie), ponownie ułożyć biszkopty obtoczone w musie i wyłożyć drugą częścią kremu. Krem posypać wiórkami, ułożyć owoce do dekoracji i zalać je tężejącą galaretką.
    W wersji bez galaretki owoce posypać cukrem pudrem.
    Wstawić do lodówki na ok. 6 godzin lub na całą noc, żeby biszkopty całkowicie zmiękły.

    Smacznego.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

1.Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Żeby boki z papieru "nie ruszały się" na dno wyłożyć papier a na boki wyciąć z papieru paski (szerokie na wysokość formy) i zmoczyć zimną wodą z obu stron. Do zmoczonych pasków ciasto nie przykleja się.
2. Śmietan-fixu można użyć albo nie, jest neutralny, nie wpływa na smak kremu. Ja robię z trzech warstw biszkoptów, więc dodaję, bo wtedy krem jest sztywniejszy. Ewentualnie można użyć tylko 1 opakowanie.
Zazwyczaj zachowuje się proporcje: 250g mascarpone, 250g śmietanki, cukier puder wg uznania i 1 opak. śmietan-fixu.
Ewentualnie - jeśli chcemy uzyskać lżejszy krem - można dodać więcej śmietanki, czyli zamiast 500 g dodać 750 g (mieści się w TM31).
3. Ilość dodawanego cukru zależy od preferowanej słodkości musu i kremu oraz użytych owoców.
4. Ja użyłam za pierwszym razem na jednej części truskawek, a na drugiej arbuza, smakuje doskonale. Drugie ciasto jest z borówkami amerykańskimi i smakuje rewelacyjnie.
Uwaga: mus z borówek dosyć szybko zmienia się w galaretkę, więc nie należy zwlekać z obtoczeniem biszkoptów. Jeśli zrobi się galaretka trzeba ponownie zmiksować lub roztrzepać rózgą.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy