Składniki
4 porcja/porcje/porcji
- szczypta soli
- 40 g cukru
- 4 białka o wspólnej wadze 140 g
- 30 g bardzo miękkiego masła i trochę chłodnego do wysmarowania foremek
- 140 g gorzkiej czekolady (min 50% zawartości kakao)
-
6
29min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
sposób wykonania
foremki do sufletów wysmarować masłem i wstawić do lodówki.
czekoladę pokroić w kostkę, umieścić w misce i roztopić nad parą pamiętając, żeby woda już nie wrzała (nie ma „bulgotać”), tylko była bardzo gorąca, a miska nie dotykała jej powierzchni. do roztopionej czekolady dodać masło, dobrze wymieszać, a następnie zdąć miskę z pary. czekoladę lekko ostudzić mieszając.
białka dodać do
"Blokada naczynia miksującego" i ubić przy pomocy motylka na sztywna pianę dodając szczyptę soli. czas 3 min, obr 3,5. do ubitej piany dodawać po łyżce cukru, nadal ubijając. czas ok 1 min 30 sek, obr 3
dużą łyżkę ubitej piany dodać do czekolady, wymieszać, „rozluźniając” czekoladę. dodać resztę białek i delikatnie połączyć, mieszając od spodu, tak aby masa była napowietrzona i nie straciła na puszystości.
masę rozlać do schłodzonych foremek (nie należy wysypywać ich już mąką!), wyrównać. jeżeli podczas nakładania masy, brzegi foremki się zabrudzą należy je dokładnie oczyścić, aby suflety mogły urosnąć bez problemu.
piec w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do temperatury 180 °C przez 8-9 minut, jeżeli chcemy, by środek sufletu był płynny, lub przez 11-12 minut, jeżeli ma być bardziej upieczony.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Czekoladę można rozpuścić w thermomixie.
Serwować natychmiast, posypane cukrem pudrem albo sosem owocowym (malinowy, truskawkowy) albo z lodami
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo dobry suflet!!! Ja
Bardzo dobry suflet!!! Ja dodatkowo włozyłam na dno miseczki kostkę czekolady- palce lizać!!!
dodaje do wypróbowania
dodaje do wypróbowania