3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

sernik na zimno z nasionami Chia


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

sernik na zimno z nasionami Chia

  • 100 g nasiona chia
  • 300 g mleka 1,5% tłuszczu
  • 1000 g ser twarogowy
  • 50 g cukier z wanilią, (4 łyżki)
  • 30 g żelatyny, lub agar (3 płaskie łyżki)
  • 50 g sok z cytryny, i skórka starta na tartce z cytryny
  • 50 g wody (wrzątek), (do zelatyny)
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    nasiona chia namoczyć w mleku
  1. 100g nasion chia wsypać do letniego 300g mleka i dokładnie wymieszaj łyżeczką .Odstaw na bok.
  2. Do Closed lid dodaj ser twarogowy 1000g , wsyp cukier z wanilią 4min/5 obrót można zwiększyć szybkość obrotów wedłóg uznania Gentle stir setting do max do 8 obr.
    Pod koniec pracy wlej sok z cytryny wraz z startą wysuszoną skórką z cytryny (pamietaj, spaż skórkę cytryny wrzątkiem)
  3. Następnie przygotuj żelatyne . Do szklanki wlej wode (wrzatek 50 g) wsyp żelatyne i dokładnie wymieszaj (nie gotować) odstaw na bok az wystygnie.
  4. Przyszykuj tortownice o wym 28 cm
  5. Do masy serowej wlej mleko z namoconymi nasionami chia, Counter-clockwise operation 1 minute następnie wlej żelatyne i ponownie dokładnie wymieszaj 1 minuteCounter-clockwise operation
  6. Tak przygotowana mase serową z nasionami chia wlej do tortownicy i odstaw do lodówki na pare godzin lub na noc.

    Dla dekoracji, można na sam koniec przed podaniem wlac tradycyjną przestudzoną galaretkę (dowolny smak )
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Druga porcja tym razem w szklanym pojemniku...

    Zgłoszony przez Ludwiczak na stycznia 7, 2017 at 18:09.

    Druga porcja tym razem w szklanym pojemniku (miska)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze