Składniki
1 porcja/porcje/porcji
SPÓD
- 2 łyżki oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia
- 70 g Czekolady gorzkiej
GÓRA - do wyboru
- mus truskawkowy
- ganasz czekoladowy
- mus malinowy
SERNIK
- 2 płaskie łyżki żelatyny, ok. 15 g
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w TM, ok. 10 g
- 100 g cukru pudru (u mnie trzcinowy)
- 160 g wiórków kokosowych drobnych
- 400 ml mleka kokosowego (z puszki)
-
6
40min
Czas całkowity 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego" włożyć czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr. 8. Zgarnąć kopystką ze ścianek. Dodać olej kokosowy, wymieszać 2 min/50 st.C/obr. 3.
Przełożyć na dno tortownicy (u mnie średnica 25 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia). Odstawić do ostygnięcia.
SERNIK
Do
"Blokada naczynia miksującego" wlać mleko kokosowe, gotować 4,30 min/120 st.C/obr. 1.
Dodać wiórki kokosowe, wymieszać 30 s/obr. 5. Zgarnąć kopystką. Podgrzewać 9 min/40 st.C/ obr. 2.
W tym czasie rozpuścić żelatynę w 35 g gorącej wody, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek i zostawić do ostygnięcia.
Po 9 min podgrzewania do
"Blokada naczynia miksującego" dodać cukier puder i cukier waniliowy. Wymieszać 30 s/obr. 4.
Do masy kokosowej dodać serek mascarpone, wymieszać 2min/obr.3, pomagając na początku kopystką.
Ponownie wymieszać 1,30 min/obr. 3, w tym czasie dodając powoli rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę.
Przelać do tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny (ja zostawiam na noc).
POLEWA
Ganasz czekoladowy - 50 g gorzkiej czekolady, 40 g śmietany 30%.
Wykonanie identyczne jak przygotowanie spodu (tyko zamiennie użyć powyższych składników).
Ostudzony krem wyłożyć na stężałą masę kokosową. Można posypać wiórkami z czekolady (jak na zdjęciu głównym).
Smakuje też z musem, np. truskawkowym, fot. poniżej
SPÓD
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com, tutaj z pewnymi modyfikacjami.
Zamiast cukru można użyć ksylitolu zmiksowanego na puder (testowane przeze mnie), ale jak to ksylitol - nada swój posmak.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPatrycja1985:...
Patrycja1985:
Piękny serniczek😊😋☺️
Polecam!!!
Przepis bardzo dobry. Zrobiłam spód kruchy ze...
Przepis bardzo dobry. Zrobiłam spód kruchy ze zmielonych herbatników. Na wierzch dałam borówki. Wszyscy się zajadali
zamiast serka mascarpone dalam dwa serki takie...
zamiast serka mascarpone dalam dwa serki takie typu homo
o smaku waniliowym
zamiast czekolady na spod dalam biszkopty i do zamrazarki
i zamiast polewy czekoladowej dalam zmiksowane mrozone czarne porzeczki
swietny deser lodowy polecam
Rewelacyjne ciasto. Wprost rozplywa się w ustach....
Rewelacyjne ciasto. Wprost rozplywa się w ustach. Idealne dla wielbicieli kokosa. To mój tegoroczny sernik na Wiekanoc. Mam nadzieję, że i gościom zasmakuje.
Rewelacyjny! Zjedliśmy go niezliczone ilości....
Rewelacyjny! Zjedliśmy go niezliczone ilości. Zamiast cukru daję 2 łyżki ksylitolu i łyżkę stewii
Witam. Nigdy nie używałam agaru, ale z tego co...
Witam. Nigdy nie używałam agaru, ale z tego co wiem, to można, tylko zupełnie nie wiem w jakich proporcjach trzeba byłoby go użyć... Pozdrawiam
Wyjdzie jak zastapie zelatyne agar agar?
Wyjdzie jak zastapie zelatyne agar agar?
Witam Sernik ten przypomina konsystencją inne...
Witam
Sernik ten przypomina konsystencją inne serniki na zimno. Nie jest bardzo 'sztywny', raczej miękki, kremowy, ale kroi się bardzo dobrze, nie rozwala się. Myślę, że małe, cienkie świeczki, w małej ilości byłyby ok.
Pozdrawiam
Czy to ciasto jest na tyle "sztywne", że można...
Czy to ciasto jest na tyle "sztywne", że można je potraktować jako tort? Chodzi mi o to czy świeczki będą się trzymać?
Anja
Pychota sama nie robiłam,
Pychota
sama nie robiłam, jadłam na urodzinach, ale przepis dodaję do ulubionych 
Podobno ricotta jest lepiej
Podobno ricotta jest lepiej tolerowana przez bezlaktozowców.
Mi także zdarza się coś
Mi także zdarza się coś przekombinować
Szkoda Saro87, że nie możesz mascarpone, bo w tej wersji wychodzi świetny smak i konsystencja, dla wielbicieli kokosu jak znalazł 
Pozdrawiam
ach.. jednak
ach.. jednak przekombinowałam, smak dobry, do sera z wiaderka, jednak trzeba dawać taką ilość cukru jak w przepisie, zamiast żelatyny dałam agar, bo myślałąm, że nie mam, potem się okazało, że mam, ale było już za późno..i to był mój błąd, nie mato jak sprawdzona żelatyna
Polecam.Proponuję dodać mniej
Polecam.Proponuję dodać mniej cukru, bo ciasto wyszło dość słodkie.
dziękuję:)szukam czegoś w
dziękuję
szukam czegoś w zamian, bo mam nietolerancję laktozy, a im coś ma więcej % tłuszczu, tym gorzej się czuję.. o dziwo, na masło źle nie reaguję..spróbuję z tym twarogiem z wiaderka
pozdrawiam serdecznie
Witaj Szczerze mówiąc nie
Witaj
Szczerze mówiąc nie wiem, bo nie próbowałam, a że mistrzem kuchni nie jestem, wiec trudno mi tutaj coś doradzić. Są przepisy na serniki na zimno na bazie takich serków, ale w tym przypadku znam tylko te dwie opcje, z serem twarogowym i mascarpone, więc nie wiem jaki byłby efekt końcowy. Może warto raz zaryzykować i odkryć jakiś nowy smak? 
Serek homo różni się od mascarpone - mascarpone jest bardziej tłusty, kremowy i nie jest kwaskowaty.
Pozdrawiam
dziękuję:)a jakbym dodała
dziękuję
a jakbym dodała serek homo?jest to podobne do mascarpone czy nie bardzo?pytania może banalne zadaję, ale jeśli chodzi o wypieki słodki, to jestem laikiem, lubuję się w konkretach
pozdrawiam serdecznie
Oczywiście, można użyć
Oczywiście, można użyć zmielonego sera twarogowego (gotowego lub zmielonego w TM), tylko wtedy trzeba dodać 100 g masła. Dodajemy je do TM pod koniec podgrzewania mleka kokosowego i wiórków kokosowych, tak żeby się rozpuściło. Dalej postępujemy według przepisu.
Ser twarogowy zmieni smak sernika na bardziej 'kwaskowaty'.
Pozdrawiam
czy można zamienić serek
czy można zamienić serek mascarpone na jakiś inny?