3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
  • thumbnail image 10
  • thumbnail image 11
  • thumbnail image 12
  • thumbnail image 13
  • thumbnail image 14
  • thumbnail image 15
  • thumbnail image 16
  • thumbnail image 17
  • thumbnail image 18
  • thumbnail image 19
  • thumbnail image 20
  • thumbnail image 21
  • thumbnail image 22
  • thumbnail image 23
  • thumbnail image 24
  • thumbnail image 25
  • thumbnail image 26
  • thumbnail image 27
  • thumbnail image 28
  • thumbnail image 29
  • thumbnail image 30
  • thumbnail image 31
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik Bounty na zimno z mascarpone


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

SPÓD

  • 2 łyżki oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia
  • 70 g Czekolady gorzkiej

GÓRA - do wyboru

  • mus truskawkowy
  • ganasz czekoladowy
  • mus malinowy

SERNIK

  • 2 płaskie łyżki żelatyny, ok. 15 g
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w TM, ok. 10 g
  • 100 g cukru pudru (u mnie trzcinowy)
  • 160 g wiórków kokosowych drobnych
  • 400 ml mleka kokosowego (z puszki)
  • 6
    40min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    SPÓD
  1. Do Blokada naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr. 8. Zgarnąć kopystką ze ścianek. Dodać olej kokosowy, wymieszać 2 min/50 st.C/obr. 3.

     

    Przełożyć na dno tortownicy (u mnie średnica 25 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia). Odstawić do ostygnięcia.

     

     

    SERNIK

    Do Blokada naczynia miksującego wlać mleko kokosowe, gotować 4,30 min/120 st.C/obr. 1.

    Dodać wiórki kokosowe, wymieszać 30 s/obr. 5. Zgarnąć kopystką. Podgrzewać 9 min/40 st.C/ obr. 2.

     

    W tym czasie rozpuścić żelatynę w 35 g gorącej wody, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek i zostawić do ostygnięcia.

    Po 9 min podgrzewania do Blokada naczynia miksującego dodać cukier puder i cukier waniliowy. Wymieszać 30 s/obr. 4.

     

    Do masy kokosowej dodać serek mascarpone, wymieszać 2min/obr.3, pomagając na początku kopystką.

     

    Ponownie wymieszać 1,30 min/obr. 3, w tym czasie dodając powoli rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę.

     

    Przelać do tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny (ja zostawiam na noc).

     

     

    POLEWA

    Ganasz czekoladowy - 50 g gorzkiej czekolady, 40 g śmietany 30%.

     

    Wykonanie identyczne jak przygotowanie spodu (tyko zamiennie użyć powyższych składników).

    Ostudzony krem wyłożyć na stężałą masę kokosową. Można posypać wiórkami z czekolady (jak na zdjęciu głównym).

     

    Smakuje też z musem, np. truskawkowym, fot. poniżej

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com, tutaj z pewnymi modyfikacjami.

Zamiast cukru można użyć ksylitolu zmiksowanego na puder (testowane przeze mnie), ale jak to ksylitol - nada swój posmak.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Patrycja1985:...

    Zgłoszony przez AngelinaK na lipca 16, 2019 at 15:04.

    Patrycja1985:
    Piękny serniczek😊😋☺️

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam!!!

    Zgłoszony przez Patrycja1985 na czerwca 22, 2019 at 15:16.

    Polecam!!!Polecam!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis bardzo dobry. Zrobiłam spód kruchy ze...

    Zgłoszony przez oska1990 na grudnia 10, 2017 at 17:06.

    Przepis bardzo dobry. Zrobiłam spód kruchy ze zmielonych herbatników. Na wierzch dałam borówki. Wszyscy się zajadali tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zamiast serka mascarpone dalam dwa serki takie...

    Zgłoszony przez sasia na lipca 31, 2017 at 17:58.

    zamiast serka mascarpone dalam dwa serki takie typu homo tmrc_emoticons.;) o smaku waniliowym
    zamiast czekolady na spod dalam biszkopty i do zamrazarki
    i zamiast polewy czekoladowej dalam zmiksowane mrozone czarne porzeczki
    swietny deser lodowy polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjne ciasto. Wprost rozplywa się w ustach....

    Zgłoszony przez Agary na kwietnia 15, 2017 at 14:48.

    Rewelacyjne ciasto. Wprost rozplywa się w ustach. Idealne dla wielbicieli kokosa. To mój tegoroczny sernik na Wiekanoc. Mam nadzieję, że i gościom zasmakuje.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjny! Zjedliśmy go niezliczone ilości....

    Zgłoszony przez zabka123 na kwietnia 9, 2017 at 00:11.

    Rewelacyjny! Zjedliśmy go niezliczone ilości. Zamiast cukru daję 2 łyżki ksylitolu i łyżkę stewii

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam. Nigdy nie używałam agaru, ale z tego co...

    Zgłoszony przez AngelinaK na lutego 8, 2017 at 15:12.

    Witam. Nigdy nie używałam agaru, ale z tego co wiem, to można, tylko zupełnie nie wiem w jakich proporcjach trzeba byłoby go użyć... Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyjdzie jak zastapie zelatyne agar agar?

    Zgłoszony przez Magda44 na lutego 8, 2017 at 12:52.

    Wyjdzie jak zastapie zelatyne agar agar?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam Sernik ten przypomina konsystencją inne...

    Zgłoszony przez AngelinaK na października 21, 2016 at 20:33.

    WitamSmile Sernik ten przypomina konsystencją inne serniki na zimno. Nie jest bardzo 'sztywny', raczej miękki, kremowy, ale kroi się bardzo dobrze, nie rozwala się. Myślę, że małe, cienkie świeczki, w małej ilości byłyby ok.

    PozdrawiamSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy to ciasto jest na tyle "sztywne", że można...

    Zgłoszony przez a.giedo@gmail.com na października 20, 2016 at 13:05.

    Czy to ciasto jest na tyle "sztywne", że można je potraktować jako tort? Chodzi mi o to czy świeczki będą się trzymać?

    Anja

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychota sama nie robiłam,

    Zgłoszony przez Nika666 na kwietnia 15, 2016 at 09:06.

    Pychota tmrc_emoticons.) sama nie robiłam, jadłam na urodzinach, ale przepis dodaję do ulubionych tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Podobno ricotta jest lepiej

    Zgłoszony przez MAKO na kwietnia 6, 2016 at 23:27.

    Podobno ricotta jest lepiej tolerowana przez bezlaktozowców.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mi także zdarza się coś

    Zgłoszony przez AngelinaK na marca 30, 2016 at 08:38.

    Mi także zdarza się coś przekombinować tmrc_emoticons.;)  Szkoda Saro87, że nie możesz mascarpone, bo w tej wersji wychodzi świetny smak i konsystencja, dla wielbicieli kokosu jak znalazł tmrc_emoticons.8)

    Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ach.. jednak

    Zgłoszony przez Sara87 na marca 28, 2016 at 09:39.

    ach.. jednak przekombinowałam, smak dobry, do sera z wiaderka, jednak trzeba dawać taką ilość cukru jak w przepisie, zamiast żelatyny dałam agar, bo myślałąm, że nie mam, potem się okazało, że mam, ale było już za późno..i to był mój błąd, nie mato jak sprawdzona żelatyna tmrc_emoticons.p

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam.Proponuję dodać mniej

    Zgłoszony przez doriss007 na marca 19, 2016 at 08:50.

    Polecam.Proponuję dodać mniej cukru, bo ciasto wyszło dość słodkie.  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dziękuję:)szukam czegoś  w

    Zgłoszony przez Sara87 na marca 18, 2016 at 09:31.

    dziękujętmrc_emoticons.)szukam czegoś  w zamian, bo mam nietolerancję laktozy, a im coś ma więcej % tłuszczu, tym gorzej się czuję.. o dziwo, na masło źle nie reaguję..spróbuję z tym twarogiem z wiaderkatmrc_emoticons.)pozdrawiam serdecznie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witaj Szczerze mówiąc nie

    Zgłoszony przez AngelinaK na marca 17, 2016 at 10:28.

    Witaj tmrc_emoticons.) Szczerze mówiąc nie wiem, bo nie próbowałam, a że mistrzem kuchni nie jestem, wiec trudno mi tutaj coś doradzić. Są przepisy na serniki na zimno na bazie takich serków, ale w tym przypadku znam tylko te dwie opcje, z serem twarogowym i mascarpone, więc nie wiem jaki byłby efekt końcowy. Może warto raz zaryzykować i odkryć jakiś nowy smak? tmrc_emoticons.;)

    Serek homo różni się od mascarpone - mascarpone jest bardziej tłusty, kremowy i nie jest kwaskowaty.

     

    Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  dziękuję:)a jakbym dodała

    Zgłoszony przez Sara87 na marca 17, 2016 at 00:09.

     dziękujętmrc_emoticons.)a jakbym dodała serek homo?jest to podobne do mascarpone czy nie bardzo?pytania może banalne zadaję, ale jeśli chodzi o wypieki słodki, to jestem laikiem, lubuję się w konkretach Cooking 1 pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oczywiście, można użyć

    Zgłoszony przez AngelinaK na marca 16, 2016 at 08:54.

    Oczywiście, można użyć zmielonego sera twarogowego (gotowego lub zmielonego w TM), tylko wtedy trzeba dodać 100 g masła. Dodajemy je do TM pod koniec podgrzewania mleka kokosowego i wiórków kokosowych, tak żeby się rozpuściło. Dalej postępujemy według przepisu.

    Ser twarogowy zmieni smak sernika na bardziej 'kwaskowaty'.

    Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy można zamienić serek

    Zgłoszony przez Sara87 na marca 15, 2016 at 21:51.

    czy można zamienić serek mascarpone na jakiś inny?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze