Składniki
20 kawałek/kawałki/kawałków
Bita śmietana
- 200 g śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 6 łyżek rozpuszczonej w/w żelatyny
Masa serowa
- 200 g wody (2 MT)
- 3 łyżki żelatyny
- 1 op. cukru wanilinowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 200 g śmietany kremówki 30%
- 500 g białego sera lub twarogu z pudełka
Na spód
- 30 sztuk biszkoptów (okrągłych)
- 2 łyżeczki naparu kawowego, (4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i 6 łyżki gorącej wody)
- 100 g masła lub margaryny
-
6
30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Na spód:
1. Do
"Blokada naczynia miksującego" włożyć biszkopty i zmielić ok. 3-5s./obr. 8.
2. Dodać miękkie masło i 2 łyżeczki naparu kawowego. Wymieszać 30s./obr.5.
Masa serowa:
1. Do szklanki wsypać 3 łyżki żelatyny i zalać gorącą wodą (2 MT). Dobrze wymieszać. Odstawić, aby ostygła (pilnować, żeby nie stężała przed dodaniem do masy).
2. Założyć motylek. Do
"Blokada naczynia miksującego" wlać śmietanę i ubic na sztywno ok. 2-3min./obr.3-4. Przełożyć do innego naczynia.
3. Do
"Blokada naczynia miksującego" włożyć biały ser i zmielić 10s./obr. 5. i zemulgować ser z cukrem pudrem 2min./obr. 4. (jeśli mamy gotową masę serową, czynność można opuścić). Przełożyć do innego naczynia.
4. Delikatnie połączyć śmietanę z masą serową 1min./obr.2-3. Dodać rozpuszczoną żelatynę (zostawić ok. 6 łyżek do bitej śmietany) i wymieszać 10s./obr.3.
5. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dołożyć cukier wanilinowy i wymieszać 10s./obr.3. Wylać na biszkopty (włożyć na ok. 10 min. do zamrażalki lub lodówki, żeby masa stężała). Do drugiej części dodać pozostały napar kawowy i wymieszać 10s./obr.3. Wylać na stężałą już białą masę.
Bita śmietana:
1. Założyć motylek. Do
"Blokada naczynia miksującego" wlać śmietanę i ubijać 3-4min./obr.4. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
2. Dodać pozostałą rozpuszconą żelatynę i wymieszać 10s./obr.4. Wylać masę na wierzch ciastka i wygładzić.
SERNICZEK LATTE MACCHIATO
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzwow ale super
wow ale super
(Brak tematu)
U mnie tak wyszło. Robione wg przepisu z tm31.
Zastanawiam się nad normalnym biszkoptem na spód - taka masa ubita ciężko odchodzi od tortownicy
Polecam , pyszne i delikatne
Polecam , pyszne i delikatne
Czy na biszkopcie też bedzie
Czy na biszkopcie też bedzie smaczny?
WYGLĄDA SUPER.
WYGLĄDA SUPER.
ZAINTERESOWAŁ MNIE TEN
ZAINTERESOWAŁ MNIE TEN PRZEPIS .BĘDĘ ROBIŁA W PRZYSZŁYM TYGODNIU.
Rewelacja. Dodalam do masy
Rewelacja. Dodalam do masy kawowej 2 lyzki likieru amaretto. Polecam
Czy mogę go zrobić w TM 31?
Czy mogę go zrobić w TM 31? jezeli tak. Prosze o podanie przepisu dla TM 31.
Przepis jest stworzony dla TM
Przepis jest stworzony dla TM 5 czy ktoś robił go na TM 31? Czy mogę go zrobić w TM 31?
super przepis
super przepis
Zrobiłam, bardzo dobre,
Zrobiłam, bardzo dobre, polecam jednak zrobić w tortownicy,ale małej...
Przepyszny...
Przepyszny... Delikatny...Polecam!
Ja robiłam w tortownicy o
Ja robiłam w tortownicy o średnicy 26cm, ale wiem, że dobrze jest go zrobic w naczyniu żaroodpornym (prostokątnym lub kwadratowym). W zależności od wielkości naczynia będzie wysokość poszczególnych z mas.
Dzięki za dpowiedz na
Dzięki za dpowiedz na temat żelatyny Na weekędzie przepis będzie wyprubowany
na najbliższy weekend na
na najbliższy weekend na pewno zrobię
Bardzo dobre ciasto,
Bardzo dobre ciasto, polecam!
w jakiej foremce zrobić ten
w jakiej foremce zrobić ten tort, chodzi mi o średnice
ŻELATYNA: Do szklanki wsypać
ŻELATYNA: Do szklanki wsypać 3 łyżki żelatyny i zalać gorącą wodą (2 MT). Dobrze wymieszać. Odstawić, aby ostygła (pilnować, żeby nie stężała przed dodaniem do masy).
Do mas serowych dać 3/4 przygotowanej porcji, a 1/4 zostawić do śmietany.
Mam zamiar wyprubować ten
Mam zamiar wyprubować ten przepis ale niewiem o co chodzi z tą żelatyną
Ale narobiłaś smaka!!!
Ale narobiłaś smaka!!! Zapraszamy z serniczkiem na spotkanie w poniedziałek