3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

NAJLEPSZE FIT TIRAMISU (bez glutenu, bez surowych jajek)


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

biszkopt

  • 2 średnie jajka, osobno białka i żółtka
  • 50g mąki kukurydzianej (można dać inną)
  • 3 płaskie łyżki ksylitolu, zmielonego na puder

masa mascarpone

  • 250g mascarpone
  • 90g kaszy jaglanej
  • 400ml płynu (mleko/woda)*
  • 4 płaskie łyżki ksylitolu
  • aromat waniliowy i/lub ziarenka z laski wanilii

dodatkowo

  • filiżanka mocnej kawy, ostudzonej
  • łyżka amaretto (opcjonalnie)
  • naturalne kakao
  • 6
    4h 0min
    Czas całkowity 4h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia wkładamy motylek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (4 min/obr. 3-4). Do naczynia przez otwór w pokrywie powoli dodajemy ksylitol (nie zmniejszamy obrotów) i ubijamy jeszcze przez ok. 1min do uzyskania sztywnej, błyszczącej masy. Zmniejszamy obroty do 3 i przez otwór w pokrywie dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze przez ok. 1 min. Na koniec dodajemy mąkę i całość delikatnie mieszamy (30s/ obr.1).
  2. Masę przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarowując ją niezbyt grubo. Blaszkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C (termoobieg). Pieczemy 20min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

  3. Kaszę jaglaną gotujemy w garnku z płynem aż wchłonie większość płynu (ok. 15-20min), ale nie będzie jeszcze bardzo gęsta (w razie potrzeby można dolać trochę wody). Pod koniec gotowania dodajemy ksylitol i aromat/wanilię, odstawiamy.
  4. Gdy kasza ostygnie miksujemy ją z mascarpone na gładki krem (15/obr. zwiększamy stopniowo 6-tmrc_emoticons.8).
  5. Biszkopt łamiemy na mniejsze kawałki i każdy z nich moczymy delikatnie w kawie (lub kawie z amaretto), a następnie układamy na dnie miseczki/filiżanki. Na wierzch dodajemy trochę masy mascarpone i całość posypujemy kakao (używam do tego małego sitka, dzięki czemu nie ma żadnych grudek), a następnie całość powtarzamy – ponownie kładziemy warstwę biszkoptu nasączonego kawą, masę z mascarpone i wierzch posypujemy kakao.
  6. Gotowy deser wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

*u mnie mleko kokosowe z wodą w stosunku 1:1, ale nada się też każde inne mleko (zarówno krowie, jak i roślinne)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy