Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
biszkopt
- 2 średnie jajka, osobno białka i żółtka
- 50g mąki kukurydzianej (można dać inną)
- 3 płaskie łyżki ksylitolu, zmielonego na puder
masa mascarpone
- 250g mascarpone
- 90g kaszy jaglanej
- 400ml płynu (mleko/woda)*
- 4 płaskie łyżki ksylitolu
- aromat waniliowy i/lub ziarenka z laski wanilii
dodatkowo
- filiżanka mocnej kawy, ostudzonej
- łyżka amaretto (opcjonalnie)
- naturalne kakao
-
6
4h 0min
Czas całkowity 4h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia wkładamy motylek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (4 min/obr. 3-4). Do naczynia przez otwór w pokrywie powoli dodajemy ksylitol (nie zmniejszamy obrotów) i ubijamy jeszcze przez ok. 1min do uzyskania sztywnej, błyszczącej masy. Zmniejszamy obroty do 3 i przez otwór w pokrywie dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze przez ok. 1 min. Na koniec dodajemy mąkę i całość delikatnie mieszamy (30s/ obr.1).
- Kaszę jaglaną gotujemy w garnku z płynem aż wchłonie większość płynu (ok. 15-20min), ale nie będzie jeszcze bardzo gęsta (w razie potrzeby można dolać trochę wody). Pod koniec gotowania dodajemy ksylitol i aromat/wanilię, odstawiamy.
- Gdy kasza ostygnie miksujemy ją z mascarpone na gładki krem (15/obr. zwiększamy stopniowo 6-.
- Biszkopt łamiemy na mniejsze kawałki i każdy z nich moczymy delikatnie w kawie (lub kawie z amaretto), a następnie układamy na dnie miseczki/filiżanki. Na wierzch dodajemy trochę masy mascarpone i całość posypujemy kakao (używam do tego małego sitka, dzięki czemu nie ma żadnych grudek), a następnie całość powtarzamy – ponownie kładziemy warstwę biszkoptu nasączonego kawą, masę z mascarpone i wierzch posypujemy kakao.
- Gotowy deser wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
*u mnie mleko kokosowe z wodą w stosunku 1:1, ale nada się też każde inne mleko (zarówno krowie, jak i roślinne)
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz