3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Mufinki bezglutenowe i bez laktozy


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

ciasto

  • 300 g słonecznik łuskany, wiórki kokosowe i siemię lniane, po 100 g
  • 150 g orzechy, całe, mieszane, laskowe, włoskie i migdały po 50g
  • 15 g mak
  • 250 g masło bez laktozy
  • 800 g mleko bez laktozy, ew. sojowe (dla ortodoksów)
  • 10 g cynamon
  • 30 g kakao
  • 4 jaja
  • 20 kostek czekolada gorzka, 70% kakao
  • 30 g owoce suszone, wiśnia, śliwka... itp.
  • 2 łyżeczki Soda oczyszczona, ew. proszek do pieczenia
  • 6
    35min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Szybko i zdrowo :)
  1. nastaw piekarnik 180°C (termoobieg) lub 200°C zwykły piekarnik.
  2. do Closed lid wsyp orzechy laskowe, migdały, orzechy włoskie, słonecznik, siemie lniane, wiórki kokosowe i mak. 10 sek. / obr. 7

    zgarnij kopystką na dno naczynia
  3. do Closed lid wrzuć masło, kakao, jajka, miód, mleko włącz na 40 sek. / obr. 4 w trakcie mieszania przez otwór w pokrywie dodaj cynamon, sodę, oliwę.
  4. ustaw 2 min. / Dough mode pozostaw na 5 minut
  5. ustaw 3 min. / Dough mode
  6. po łyżce (lub 2) wyrobionego ciasta włóż do foremek - na nim połóż po kosce czekolady i owoc
  7. wypełnij foremkę ciastem (tak żeby miało miejsce na przyrost podczas pieczenia)
  8. włóż do piekarnika - 20-25 minut
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

1. jeśli chce ktoś słodsze - to sugeruję zwiększyć ilość miodu tmrc_emoticons.)

2. Można też dodać na wierzch po owocu i startej czekoladzie - fajnie wygląda

SMACZNEGO.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ile miodu należy użyć ??? Bo w składnikach...

    Zgłoszony przez Danusia K. na października 15, 2017 at 18:34.

    Ile miodu należy użyć ??? Bo w składnikach wogóle nie ma miodu a w sposobie przyrządzenia jest miód podany .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze