1 Melba

3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Melba


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

spód

  • mleko, do skropienia
  • 2 opakowania herbatników

ciasto

  • 8 jaj
  • 200 g cukru pudru, z dodatkiem wanilii
  • 200 g MASŁA 82%
  • 4 łyżki kakao
  • 0,5 litra śmietany 18%
  • 2 litry mleka 3,2 %

wierzch ciasta

  • owoce sezonowe, według uznania
  • 2 galaretki owocowe, opcjonalnie
  • 1 tabliczka czekolady, opcjonalnie
  • 6
    7h 0min
    Czas całkowity 7h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    MELBA
  1. Mleko zagotować w dużym garnku (ok. 4 litry). Do gotującego mleka wlać śmietanę rozmieszaną wcześniej z całymi jajkami.

    Gotować na wolnym ogniu około 10-15 minut, aż do wytworzenia się grudek sera. Odstawić do przestygnięcia a później przecedzić na sicie (koszyczek).

  2. W naczyniu utrzeć na jednolitą masę cukier i miękkie masło 30s/obr. 3 a następnie przez około 3 minuty/obr.3 dodawać po łyżce sera. Zwiększyć obroty do 5-6 i przy pomocy kopystki miksować do uzyskania gładkiej masy.

    Połowę masy przełożyć do innego naczynia, do pozostałej części wsypać kakao i zmiksować 30s/obr.2-4

  3. Tortownicę o wym. 24 cm wyłożyć herbatnikami, skropić je mlekiem. Nałożyć masę z kakao, potem jasną.

    Wstawić do lodówki lub

    opcjonalnie:

    Na wierzchu ułożyć owoce sezonowe i polać tężejącą galaretką (2 galaretki na 0,7 litra wody).

    Chłodzić w lodówce około 3 godziny.

  4. W wersji bez owoców i galaretki:

    Polać na talerzu roztopioną czekoladą.

    SMACZNEGO tmrc_emoticons.-)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Do wypróbowania

    Zgłoszony przez Leonek2013 na kwietnia 16, 2016 at 21:10.

    Do wypróbowania

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak pozniej to mnie

    Zgłoszony przez edyta1973 na lipca 24, 2015 at 09:29.

    Tak pozniej to mnie oswiecilo.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ,mysle ze fajnie byloby miec

    Zgłoszony przez edyta1973 na lipca 24, 2015 at 09:29.

    ,mysle ze fajnie byloby miec dwie warstwy zeby zrownowazyc ilosc kremu serowego.

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • edyta1973 napisał: Napisz ile

    Zgłoszony przez gabi49 na lipca 24, 2015 at 09:06.

    edyta1973

    Napisz ile gram herbatnikow, a nie dwa opakowania, bo opakowania moga byc bardzo male albo o wiele wieksze 

    Weź tyle, żeby pokryć dno tortownicy- proste!

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Edytko, czytaj powoli : 4

    Zgłoszony przez gabi49 na lipca 24, 2015 at 09:05.

    Edytko, czytaj powoli : 4 litry dotyczą pojemności garnka. tmrc_emoticons.;)

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Napisz ile gram herbatnikow,

    Zgłoszony przez edyta1973 na lipca 24, 2015 at 08:11.

    Napisz ile gram herbatnikow, a nie dwa opakowania, bo opakowania moga byc bardzo male albo o wiele wieksze 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piszesz w skladnikach 2 litry

    Zgłoszony przez edyta1973 na lipca 23, 2015 at 13:33.

    Piszesz w skladnikach 2 litry mleka a w opisie jest zagotowac mleko ok.4litryl. W koncu ile tego mleka ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się

    Zgłoszony przez Joanna.1802 na listopada 18, 2014 at 07:13.

    Cieszę się tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobra, juz 2 razy

    Zgłoszony przez bisia na listopada 17, 2014 at 13:55.

    Bardzo dobra, juz 2 razy robilam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No to trzymam kciuki, ja też

    Zgłoszony przez Joanna.1802 na października 6, 2014 at 13:58.

    No to trzymam kciuki, ja też planuję dzisiaj znowu zrobić melbę, cała rodzinka ją uwielbia i muszę często robić tmrc_emoticons.-) Mniam... pycha. Napisz jak Ci poszło.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Aaaaa dzieki bo chce to

    Zgłoszony przez bisia na października 6, 2014 at 13:49.

    Aaaaa dzieki bo chce to zrobic a stoje w miejscu z tym serem. Nie mam doswiadczenia Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ser wykonujesz sama poprzez

    Zgłoszony przez Joanna.1802 na października 6, 2014 at 11:34.

    Ser wykonujesz sama poprzez ugotowanie mleka i połączenie go z jajkami i śmietaną aż do wytworzenia się grudek sera, następnie trochę studzisz i odcedzasz na sicie przez kilka godzin i masz ser tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A gdzie w skladnikach jest

    Zgłoszony przez bisia na października 4, 2014 at 14:53.

    A gdzie w skladnikach jest ser

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze