Składniki
4 osoba/osoby
MANGO LASSI PRAWDZIWE INDYJSKIE Z KARDAMONEM
- 2 puszki mango, dojrzałe, PULPA MANGO bez cukru, 2x450 g
- 400 gramów jogurtu greckiego
- 1 łyżeczki kurkuma, suszona, mielona
- 1 płaskie łyżeczki do herbaty kardamon
-
6
3min
Czas całkowity 3minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9Jedzenie na wynos Przepis szefa kuchni Przepis dla dużej rodziny Przepis dla 1 osoby Przepis dla 2 osób Przepis dla studenta Przepis dla starszych osób Przyjęcie Bufet Wakacje Urodziny Urodziny dziecka Piknik Prezent Dzieci w kuchni Gotowanie na co dzień Śniadanie Drugie śniadanie Podwieczorek Kolacja Przekąska Wegetariańska Przepis dla dzieci Bez jajek Bez alkoholu Bez glutenu Łatwe Naturalne Szybkie Kreatywne Niedrogie Deser Krem/mus Indyjska
Przygotowanie
- Cukier, kardamon (same ziarenka ze srodka kardamonu ucieramy, łuski wyrzucamy) mielimy 10 sek/ obr. 9 "Blokada naczynia miksującego"
- Dodać mango, jogurt i kurkumę 40 sek/obr8. "Blokada naczynia miksującego"
- Podawać schłodzone - rozlać na porcje do szklanek, pucharków lub kieliszków wedle uznania.
MANGO LASSI Z KARDAMONEM BEZ CUKRU - INDYJSKI KOKTAIL DESER
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
JOGURT - ja daję Nadbużański 9%, może być inny gęsty typu greckiego. Mozna dodac wiecej, bedzie wtedy bardziej koktail do picia i więcej porcji.
BEZ CUKRU - Opcjonalnie można przygotować bez ksylitolu i BEZ CUKRU (mango jest słodkie).
KARDAMON - Warto kupić prawdziwy kardamon, ziarna, daje genialny smak. Jesli nie macie to użyć ok 3/4 (max 1 ) plaskiej lyzeczki kardamonu mielonego.
KURKUMA - na stoiskach typu "kuchnie świata" czy przez internet przyprawy prosto z Indii -można kupić prawdziwą kurkumę. Na opakowaniu np napis TURMERIC lub TURMERIC POWDER.
Ostatnio pojawił się korzeń kurkumy w Lidlu!
UWAGA! Prawdziwa KURKUMA bardzo brudzi ręce czy jasne blaty, więc ostrożnie, np nad zlewem nabierać, zeby sie nie rozsypała na blat czy ubranie. I od razu zetrzeć, jesli trochę rozsypiecie. Niby drobiazg - ale wolę uprzedzić. Za to jej smak, aromat i właściwości zdrowotne są nieocenione! A w koktailu mango lassi daje piękny kolor!
Dajcie znac jak Wam smakuje mango lassi
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSarbela: Bardzo się cieszę, że smakuje!...
Sarbela: Bardzo się cieszę, że smakuje! Własnie wróciłam z Indii i żeby jeszcze przedłużyć wrażenia i poczuć ich klimat, zrobiłam mango lassi i zajadam się kolejny raz. Goście też docenili, byli zachwyceni! Pozdrawiam!
Pyszne , miałam kardamon i kurkumę z Tajlandii....
Pyszne , miałam kardamon i kurkumę z Tajlandii. Lubię to