3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Maliny z jabłkami pod kruszonką


Wydrukuj:
4

Składniki

owoce:

  • 500 g jabłek (ok.3 szt) -najlepsze kwaśne
  • 500 g malin (mogą być mrożone)
  • 80-100 g cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 20 g płatków lnianych
  • 20 g płatków owsianych
  • opcjonalnie:
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta pieprzu lub 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

kruszonka:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 45 g kaszy kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 250 g masła
  • skórka otarta z ½ cytryny i z ½ pomarańczy
  • 45 g gęstej śmietany
5

Przygotowanie

    deseru
  1. do naczynia włożyć suche produkty ze składników “owoce” i wymieszać 6 sek / obr. 4 przesypać do innej miseczki

    2.wszystkie składniki na “kruszonkę” umieścić w naczyniu i wyrobić 10 sek / obr. 6 -przełożyć do innego naczynia

    3.do naczynia włożyć jabłka obrane i pokrojone na ćwiartki-ósemki i posiekać 4 sek / obr. 4

    4.dodać maliny i suche składniki -wymieszać pomagając kopystką 7-10 sek. / obr. Wsteczne 2-3

    5.masę owocową przełożyć do wysmarowanych tłuszczem filiżanek, miseczek, (w których można zapiekać) do 2/3 wysokości

    6.kruszonką przykryć owoce zostawiając na środku małą dziurkę

    7.zapiekać 30 minut w temp. 175*C

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Deser najbardziej smakuje na ciepło podany z bitą śmietaną i syropem malinowym, po wierzchu posypany uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.

Można też podać z gałką lodów waniliowych.

Połowę mąki można zastąpić płatkami owsianymi tmrc_emoticons.) Polecam

[[wysiwyg_imageupload:300:]]


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Magi maliny na tą porę roku

    Zgłoszony przez ElaK na stycznia 13, 2013 at 18:37.

    Magi maliny na tą porę roku chyba są najlepsze, bo oprócz tego że smaczne to jeszcze zdrowe  tmrc_emoticons.)  Ale z innymi owocami też już robiłam, np. z czarnymi porzeczkami albo z borówką amerykańską. PYCHA!!!  tmrc_emoticons.)  Ja w tym roku nie mam zamrzżarki więc nie mogłam pomrozić tyle co w poprzednich latach i teraz to odczuwamy boleśnie   tmrc_emoticons.;)   tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu pyszności, ja robie

    Zgłoszony przez magi1 na stycznia 13, 2013 at 11:27.

    Elu pyszności, ja robie podobny deser z jabłek z kruszonka z dodatkiem płatków owsianych tmrc_emoticons.D zrobię tylko kupie malinki bo niestety już wszystkie zjedlismy tmrc_emoticons.D pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Az slinka leci :p

    Zgłoszony przez veronicab71 na stycznia 10, 2013 at 22:50.

    Az slinka leci tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Suer deser  :) 

    Zgłoszony przez mamcia na stycznia 10, 2013 at 20:13.

    Suer deser  tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • WOW Elu przepis dodałam do

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na stycznia 10, 2013 at 19:25.

    Cooking 7WOW tmrc_emoticons.) Elu przepis dodałam do wypróbowania tmrc_emoticons.D Big Smile  Super deser na ciepło tmrc_emoticons.8) tmrc_emoticons.8) Big Smile Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze